logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Nacon Daija controller voor de PS4


Nacon is inmiddels een welbekende speler in de wereld van gamecontrollers: ze leveren echt topproducten tegen scherpe prijzen, waar zelfs professionele gamers van smullen en genieten. Zo nu en dan komen ze met een bijzondere nieuwe controller, zoals de Daija Arcade Stick. Dat is eigenlijk een controller die je terugbrengt naar de oude wereld van arcadekasten: de grote computers met een oerdegelijke gamepook en knoppen waar je naar hartelust op kunt rammen. De techniek is echter flink gegroeid en de games worden steeds ingewikkelder. Kun je dan nog wel met één enkele pook vooruit?

Ontwikkeld met professionals

Gelukkig heeft Nacon de hulp ingeroepen van een expert. Professioneel gamer, presentator en eSports-specialist Marie-Laure ‘Kayane’ Norindr, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Daija Arcade Stick. Dankzij haar professionele ervaring in vechtspellen konden de ontwikkelaars een arcade-stick maken waarmee je elke strijd naar je hand kunt zetten. De Daija is dan ook helemaal gevormd naar de specifieke behoeften van de eSports sector, en dan met name de vechtspellen. Daarnaast zitten er natuurlijk elementen in de controller die je simpelweg van een controller verwacht, zoals een LED die de positie van de speler aangeeft en een hoofdtelefoonaansluiting om je helemaal onder te dompelen in de wereld van de vechtsport.

Bedieningselementen

Het was wel even wennen, die nieuwe vormgeving en indeling. Waar de moderne controllers 8 actieknoppen hebben, een touchscreen en twee instelknoppen, hadden de oude controllers er vaak maar 2. Het is dus even puzzelen geblazen geweest voor de ontwikkelaars bij Nacon om alle knoppen een logische plek te geven. Om alle spelers het ultieme bedieningsgemak te bieden, kun je bovendien gebruikmaken van de bijgeleverde joysticks, een balltop en een battop, die je naar wens kunt verwisselen. Dankzij de twee faceplate artworks kun je ‘m nog iets verder personaliseren. Voor de felle actiemomenten is de onderkant voorzien van een foamlaag, zodat de controller stabiel blijft staan tijdens het gamen. De knoppen zijn als volgt ingedeeld:

  • Bovenste rij: Vierkant / Driehoek / R1 / L1
  • Onderste rij: Kruis / Cirkel / R2 / L2
  • Rechts: SHARE (SELECT) / OPTIES (START) / R3 / L3 / PS
  • Stick mode-instellingsknop (links / rechts of richtingsknoppen)

Ga direct naar Nacon Daija op BOL.com.


Recensie over Nacon Daija controller

Ben je een fan van vechtgames of wat oudere arcadegames? Dan is de Nacon Daija echt een must-have. De 2,7 kilo zware controller biedt je zo veel bedieningsgemak en speelplezier, dat je hem maar moeilijk los kunt laten. De controller is – zoals je van Nacon gewend bent – in alle opzichten instelbaar. Zelfs de joystick kun je aanpassen op je eigen wensen. Alle accessoires kunnen netjes worden opgeborgen in de controller zelf, inclusief de 3-meter lange aansluitkabel. Hij is er groot genoeg voor! Een genot om mee te gamen, perfect voor felle battles.

Score: 8


Informatie

Nacon Daija, Nacon
Meer weten?
Prijs: 199 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.