In de titel ben ik eigenlijk al de mist in gegaan. De Mousetrapper is namelijk helemaal geen muis, maar wel een aanwijsinstrument. Als ik het zou moeten omschrijven, zou ik het een combinatie noemen van een trackball (je weet wel, zo’n omgekeerde muis) en een touchpad noemen. Maar ook dat dekt de lading niet. Zelf noemen ze het overigens een ’trackpad’. Het is een geheel nieuwe manier van werken, maar wel eentje waar toekomstmuziek in zit. Waarom? Omdat het een bijzonder ergonomische manier van werken is!
Bewegingsvrijheid
Het ‘control-pad’-deel van de Mousetrapper Prime ergonomische muis is namelijk een soort lopende band, die je naar links, naar rechts, naar boven en naar onder kunt schuiven. Je vingers houden het oppervlak dus vast en rollen daarbij over het sensitieve deel. Als je langzaam beweegt, dan gaat de cursor ook heel langzaam en precies. Beweeg je snel, dan kun je in één beweging van de linkerkant naar de rechterkant van het mousetrapper-gebied van de ene kant van het beeldscherm naar de andere kant vliegen. Zonder je vinger van het apparaat te halen.
Ergonomisch voordeel
Wat is er dan zo ergonomisch aan dit keyboard? Waarom zou je geen genoegen nemen met een touchpad? Welnu: ten eerste is het control-pad-oppervlak een stuk gebruiksvriendelijker dan dat van een touchpad. Het heeft een bijzondere contactuele ervaring die je echt mist bij het aaien van een touchpad. Het trackpad reageert ook een stuk adequater dan een touchpad, zonder enige twijfel. Ook is er over de locatie van het aanraakgevoelige deel beter nagedacht. Die zit namelijk onder het midden van de spatiebalk bij een normaal toetsenbord. Zo kom je er nooit per ongeluk aan, wat bij een gemiddeld touchpad wel gebeurt, omdat die zo’n beetje onder de muis van je rechterhand zit. Maar wacht: er is meer!
In de houding
Omdat de Mousetrapper voor je toetsenbord komt te liggen hoef je niet te rijken naar je muis. Je hoeft niet te leunen, je armen komen niet onder spanning, wat je een fikse dosis nek- en schouderklachten zal besparen. Ik heb zelf gemerkt dat het trackpad zo intuïtief werkt, dat ik regelmatig met links aan het ‘muizen’ was. Gewoon, automatisch. Het is ook zo gepiept. Voor korte bewegingen tijdens het werken gebruik je soms je duim, dan weer je wijsvinger. Alles binnen handbereik. Daarnaast zorgt de Mousetrapper er meteen voor dat je toetsenbord wordt voorzien van een polssteun. Het toetsenbord zelf leg je op een matje, dat aan de Mousetrapper is bevestigd. Zo blijven ze netjes tegen elkaar aanliggen tijdens het werken.
Naar wens instellen
Dankzij een meegeleverd stukje software, MTkeys, kun je de acht (!) functietoetsen van de Mousetrapper Prime instellen. Zo kun je bijvoorbeeld een knop aanmaken voor dubbelklikken met links of met rechts, maar ook een knop voor kopiëren en plakken – iets dat we steeds vaker gebruiken. Of een knop voor het beantwoorden of archiveren van mail, ga zo maar door. Dat scheelt je op een dag ook weer heel wat handelingen, die tijdwinst en energie heb je toch weer mooi in de pocket!
Recensie over Mousetrapper Prime ergonomische muis
De Mousetrapper is wel echt een unieke gadget. Het is de muis van de toekomst, dat kan niet anders. Je hele houding zal verbeteren, waardoor je schouder- en nekklachten zullen afnemen (of niet zullen ontstaan – nog beter). De acht functieknoppen op het toetsenbord zijn naar wens in te stellen. Als bonus wordt je keyboard uitgerust met een polssteun, wat de ergonomie van je werkplek ook weer verbetert. Het nadeel is eigenlijk de prijs: dit hulpmiddel kost ongeveer 300 euro!
Score: 9
Informatie
Mousetrapper Prime, MousetrapperMeer weten? Mousetrapper Prime
Prijs: 381 euro.
Op zoek naar coole gadgets?