logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Motorola Moto G6 plus en Motorola Moto G6

Motorola is een bijzonder merk. Vroeger was je echt de baas als je met een Motorola rondliep, daarna was het een tijdje heel stil rond het merk, en nu zijn ze weer bezig met een heuse comeback. Een paar jaar op een rij introduceerden ze een middenklassemodel dat heel goed werd ontvangen: de G-serie. Natuurlijk hebben de echte critici genoeg aan te merken op een smartphone, maar het maakt voor sommige mensen niet uit wát je ze geeft, ze kunnen d’r over klagen. Ik ben echter juist geïnteresseerd in wat je d’r mee kunt, zodat je zelf kunt bepalen of deze middenklasser het je waard is. Wij mochten zowel de Motorola Moto G6 als zijn grotere (en iets duurdere) broertje, de Motorola Moto G6 plus aan de tand voelen. Gezien het geringe prijsverschil zal ik me richten op de G6 plus en vanuit daar het vergelijk maken met de G6.

Groots toestel

Als je de Motorola Moto G6 plus oppakt, valt je het grote scherm direct op. Het heeft een formaat van 5,9 inch, tegenover het gangbare 5,5 inch. De G6 heeft overigens een diameter van 5,7 inch. Dat is net iets groter. Voor sommigen zal het net té groot zijn om comfortabel met 1 hand te bedienen, voor mij is het eerlijk gezegd om het even. Als slechtziende gaat ‘size matters’ zeker op als het op schermgrootte gaat. Het scherm is ook helder genoeg om overdag te kunnen zien – je kunt het altijd nog een tandje helderder zetten en laten aanpassen aan het omgevingslicht. De G6 Plus overtreft de G6 wel op het vlak van contrast en helderheid. Het gebogen glas loopt heel mooi over in de glazen behuizing, dat hem echt een chique uitstraling geeft. De afwerking is in metaal uitgevoerd. Dankzij het ‘gesloten’ ontwerp zijn beide telefoons spatwaterdicht. In een regenbui kun je dus even bellen of iemand je komt ophalen. Meenemen in het zwembad of naar het strand? Dat is een minder goed idee.

Basis Android met coole extra’s

Het gave van de Motorola Moto G6 Plus en de Motorola Moto G6 is wel dat je er zo’n beetje een kaal Android-systeem op geleverd krijgt. Android 8.0, om precies te zijn. Normaal gesproken gooit een fabrikant daar een flinke merksaus overheen, maar hoewel er op deze smartphones een paar Motorola apps staan geïnstalleerd merk je daar vrij weinig van. En de grootste toegevoegde waarde vind ik nog wel de Moto Acties, waarbij je met een enkele beweging de camera kan activeren, kan schakelen tussen de selfiecamera en de normale camera of de zaklamp kunt activeren. Daarnaast zijn er nog een paar handige functies ingebouwd die je smartphone net iets smarter maken. Daarnaast heb je Moto Keys, een wachtwoordbeheerprogramma dat je kan inzetten met de vingerafdruksensor, Moto Display die je kan instellen om het scherm te regelen (wanneer het op standby gaat, bijvoorbeeld) en Moto Spraak, waarmee je – als je Engels praat – commando’s kunt geven aan je telefoon.

Camera

Foto’s maken zonder smartphone – het kan wel, maar bijna niemand doet het. Daarom ook even wat aandacht voor de camera’s van de Motorola Moto G6 Plus en de Motorola Moto G6. Deze beschikken beiden over een dubbele camera van 12 en 5 megapixel. De sensor is dus gelijk, maar niet wat er mee wordt gedaan. Zo heeft de G6 Plus een iets groter diafragma (f1,7 in plaats van f1,8) wat vooral in matig licht wat betere resultaten oplevert. Er komt meer licht op de sensor, waardoor je wat minder ruis ziet. Beide camera’s zijn overigens niet heel goed in omgevingen met matig licht – ook binnenshuis fotograferen kan ruis in je foto’s opleveren. Vergeleken met andere toestellen binnen dit segment is de camera echter weer beter dan veel van zijn concurrenten. Ook gebruikt de G6 Plus bij het scherpstellen beide camera’s, waardoor je sneller scherpstelt. Er is natuurlijk nog wel wat vertraging, maar hij is zeker comfortabel snel. De tweede camera wordt ook gebruikt voor het berekenen van de diepte. Als je een portret schiet, wordt de achtergrond namelijk netjes onscherp gemaakt. Dat werkt succesvol, het lijkt echt of je de modellen loskomen van hun achtergrond. Je kunt deze functie ook gebruiken in de camera-app, waarbij je een model echt los kunt maken van de achtergrond … en de achtergrond kunt verwisselen! De camera app heeft een aantal van deze grappige functies ingebouwd, waar je veel plezier mee kunt beleven. Bij het maken van de foto moet je echter wel rekenen op een kleine vertraging – de Camera App kan wat betreft de ontspanvertraging zeker een update gebruiken.


Op zoek naar coole gadgets?

Conclusie over Motorola Moto G6 plus en de Motorola Moto G6

Dit zijn twee heel toegankelijke modellen binnen een competitief prijssegment. De G6 Plus is in alle opzichten de meerdere van de G6. Het scherm is groter en helderder, de camera is beter, maar ook de accu gaat aanzienlijk langer mee. De G6 heeft een accuvermogen van 3000 mAh, de G6 Plus eentje van 3200 mAh. Daarbij gaat de snellere Snapdragon 630 processor (2,2Ghz) slimmer om met de energie, waardoor de G6 met zijn Snapdragon 430 (1,8Ghz) op beide fronten aan het kortste eind trekt. Allebei zijn het geweldige toestellen binnen dit segment, maar voor de 50 euro extra heb je met de G6 Plus een smartphone die waarschijnlijk een jaartje langer mee kan. Leuk detail: je krijgt bij de smartphones een transparante siliconen sleeve meegeleverd. Door: Score: Motorola Moto G6 plus en de Motorola Moto G6 krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Motorola Moto G6 Plus, Motorola Klik hier voor de Prijs: 299 euro.
Ga direct naar Motorola Moto G6 Plus op BOL.com.
Motorola Moto G6, Motorola Klik hier voor de Prijs: 249 euro.
Ga direct naar Motorola Moto G6 op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.