logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Mio MiVue792 wifi Pro


Een dashcam: jay of nay? Het is een vraag die menig automobilist zich stelt als hij zo’n apparaat ziet. Voor gadgetfreaks is het natuurlijk echt een no-brainer. Een dashcam moet je gewoon hebben. Ook vloggers kunnen er een hoop plezier aan beleven (al was het maar om jezelf op te nemen terwijl je rijdt 🙂 ) maar voor de gemiddelde consument? Dan wordt het toch wat lastiger om die vraag te beantwoorden. Je zou het eigenlijk kunnen zien als een extra verzekering. Heb je ‘m nodig? Of niet? Als je het niet hebt en je hebt ‘m nodig, dan baal je als een stekker. Het blijft een handig ding, en als je brokken krijgt kan het een punt zetten achter iedere discussie, omdat je het op film hebt. Dus stel je koopt er een: is de Mio MiVue792 Wifi Pro de moeite waard?

Aansluiten

Het aansluiten van een dashcam is een eitje. Het verschilt in feite niets van het aansluiten van een navigatiesysteem, hoewel bij een dashcam het apparaat zo hoog mogelijk moet hangen. Dan heeft-ie namelijk een beter overzicht. De filmopnames worden opgeslagen op een micro-SD geheugenkaartje. Dat kun je uitlezen in je computer (na een botsing wordt de opname versleuteld) maar je kunt hem ook terugkijken op de dashcam zelf of via een app naar je smartphone of tablet kopiëren. Genoeg manieren dus om het bewijsmateriaal veilig te stellen en te beoordelen hoe de vork in de steel zat. Maar goed. Het aansluiten doe je dus via een houder die je op de autoruit kleeft, het liefst zo hoog mogelijk. Daarbij moet je rekening houden met een kabel, die je of netjes kunt wegwerken achter de panelen (eigenlijk gewoon in de kier duwt) of over je dashboard loopt. Na het rijden koppel je de dashcam in een handomdraai af en kun je ‘m opbergen – de kabel en de houder kunnen blijven zitten.

Extra functies

Maar wacht – er is meer! Naast het opnemen in een geweldige beeldkwaliteit (de gebruikte Sony beeldsensor maakt beelden die zelfs in het donker en de schemering nog perfect te zien zijn met 60 beelden per seconde in full-HD – je kunt iedere beweging dus in slow-motion afspelen) beschikt het systeem ook over een GPS-module, zodat je precies weet waar je hebt gereden. En hoe hard… een pijnlijk controlemiddel. Die functie kun je uitbreiden met een flitspaaldatabase, zodat je weet wanneer je in ieder geval níet te hard moet rijden. De verschillende sensoren in de Mio MiVue792 Wifi Pro zorgen bovendien dat je gewaarschuwd wordt voor frontale botsingen (Forward Collision Warning System – FCWS), de dashcam beschikt daarnaast over een waarschuwingssysteem voor het verlaten van rijbaan (Lane Departure Warning System – LDWS) en vermoeidheidswaarschuwingen (Fatigue Alert – FA). Dat maakt het rijden meteen een stukje veiliger. Een handige actieve functie, die je krijgt bovenop de functie van de opnamefunctionaliteit.

Conclusie over Mio MiVue792 Wifi Pro

Dashcams blijven uniekeapparaten. Ze zijn handig als je een botsing hebt gehad, maar gelukkig biedt de MiVue meer dan dat. De handige waarschuwingsfuncties (waaronder een snelheidscheck, vermoeidheidswaarschuwing en flitspaalcontrole) zijn een echte meerwaarde. De beeldkwaliteit is subliem, ongeëvenaard in deze klasse. Nadeel is wel dat je een splitter moet hebben voor je sigarettenaansteker, als je naast de dashcam ook een navigatiesysteem wil gebruiken. Wachten op het moment dat die twee gecombineerd worden!

Door:
Score: Mio MiVue792 Wifi Pro krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Mio MiVue792 Wifi Pro, Mio
Klik hier voor de
Prijs: 179 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.