logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: LG Tone Free FN6


De LG TONE Free HBS-FN6 is een true wireless headset met een unieke speciale feature: ze worden helemaal ontsmet wanneer je ze opbergt in hun oplaadcassette! Met een speciale UV-lamp in de cassette worden ongenode bacteriën gedood. Een leuke functie, zeker in deze tijd (hoewel je je moet afvragen hoe noodzakelijk het is je dopjes uit te lenen aan iemand anders, zeker nu), dus richten we ons ook op het draaggemak, de geluidskwaliteit en het gemak waarmee je ze bedient.

Vormgeving

De LG Tone Free FN6 berg je op in een glanzende ronde opbergcassette. Deze is tamelijk krasvrij: ons testexemplaar (dat al meerdere redacties heeft gezien) zag er nog altijd heel netjes uit. En ik weet dat sommigen er vrij onbezonnen mee omgaan! Eenmaal open zie je de twee blauw-achtige ledlampjes, die er overigens niet voor zorgen dat de bacteriën om zeep worden geholpen – de blauwe lampjes zijn puur decoratief. Daardoor vallen de oortjes op hun steeltjes goed op. Elk oordopje heeft een aanraakgevoelig deel op de bovenkant van de steeltjes. Dit kleine gebied leidde tot veel missers, vooral tijdens het rondlopen. Ik bedoel veel: uiteindelijk vertrouwde ik niet meer op de aanraakbediening en gebruikte ik in plaats daarvan mijn telefoon.

Zuiver en schoon

UVnano-technologie is slechts LG’s versie van twee UV-lampen die zijn getest door TÜV SÜD en waarvan is bewezen dat ze 99,9% van de Staphylococcus aureus (S. aureus) en Escherichia coli (E. coli) bacteriën doden. Om dit te laten werken, moet je het deksel 10 minuten lang dicht houden, zodat de UV-blootstellingscyclus zijn ding kan doen. Dit is fantastisch en kan zelfs helpen om oorontstekingen te voorkomen, maar we raden toch aan om je oordopjes regelmatig fysiek schoon te maken. Dan pas wordt ook fysiek vuil verwijderd dat in de dopjes kan ophopen en in je gehoorgang terecht kan komen.

Handige functies

Natuurlijk beschikt deze koptelefoon over een aantal leuke technische snufjes. Wij waren vooral aangenaam verrast over de functie waarbij de dopjes stoppen zodra je ze uit je oren haalt. Jammer genoeg moet je ze wel handmatig herstarten.

Tone Free app

Het is altijd aan te raden om een bijbehorende app te downloaden van de fabrikant. Daarmee krijg je namelijk toegang tot firmware-updates en kun je de instellingen vaak aanpassen. Dat is ook het geval bij de LG TONE Free-app. Hiermee heb je de beschikking over de nieuwste functies en wordt de levenscyclus verlengt. Ook biedt de app de mogelijkheid om je oordopjes koppeling te laten maken met Google Assistent. Vanuit de Tone Free app pas je bovendien de equaliserinstelling aan en kun je bepalen welke functie de aanraakbediening krijgt toegewezen. Je kunt er zelfs voor kiezen om binnenkomende meldingen voor te laten lezen. Hoe makkelijk!

Geluidskwaliteit

De oortjes klinken eigenlijk als het gros van de oortjes in deze prijsklassen. Hij is misschien wat aan de neutrale kant, met een duidelijke neiging naar de ondertonen. Desondanks is de dampende bas niet echt aanwezig, die zou je vanuit de app kunnen benadrukken, maar mist toch de pompende bas waar de nieuwe generatie muziekluisteraars vaak naar grijpt. Dat houdt overigens niet in dat het geluid slecht is: de neutrale muziekweergave is nog altijd volledig en zonder merkbare hiaten in het spectrum. Het diep-zware ontbreekt echter, waardoor je de muziek als vlak kunt ervaren. Ook boet het geluid hierdoor in op de duidelijkheid, omdat de contrasten simpelweg minder groot zijn.

Ga direct naar LG Tone Free FN6 op BOL.com.


Recensie over LG Tone Free FN6

Draadloze oordopjes zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. De LG Tone Free FN6 klinken goed en hebben een goede accuduur: met twee keer opladen in de cassette gaan ze 15-18 uur mee. De geluidskwaliteit is wat vlak en neutraal, maar voor velen is dat geen probleem. Zoek je echter rnaar een duidelijke bas, dan grijp je bij deze dopjes mis. De bediening is een ander knelpunt. Het aanraakgevoelige deel is klein, waardoor je snel een misser zult maken. Pluspunt is het UVnano-lampje, dat bacteriën op je dopjes doodt. Een interessante toevoeging, maar lastig om te controleren of dit ook echt werkt. Daar zullen we de testlabs op moeten geloven!

Score: 7


Informatie

LG TONE Free FN6, LG
Meer weten?
Prijs: 107 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.