logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Jabra Speak2 55

Al eerder schreven we over de nieuwe line-up van de Jabra Speak2-serie conferentiespeakers. We mochten de Jabra Speak2 55 lenen voor een test: en dit is wat wij ervan vonden.

Flexwerken

Het is duidelijk dat de nieuwe Jabra Speak2 gericht zijn op de flexwerkers en vergaderingen-op-afstand. Dankzij de moderne technieken wordt vergaderen steeds makkelijker, ook al is niet iedereen in dezelfde vergaderruimte aanwezig. Je kunt daarbij vertrouwen op een goede headset, maar een luidspreker is natuurlijk comfortabeler. Zeker als je met meer mensen in eenzelfde ruimte zit: met headsets krijg je vaak zo’n vervelende echo! De Jabra Speak2-serie passen in het straatje conferentiespeakers, waarbij de Speak2 55 het goedkoopste model is dat je ook via bluetooth kunt koppelen aan je smartphone, tablet of computer.

Vormgeving

De Jabra Speak2 55 wordt geleverd in een klein en compact kartonnen doosje. Daarin vind je de speaker, een oplaadkabel en een vilten zakje met rubber. De compacte Speak2 55 is voorzien van een 50mm driver, die wordt beschermd door een stof. Rondom de speaker bevinden zich de vier microfoontjes, de bedieningselementen en een led-ring. Om de onderkant van de speakerschijf zit een USB-kabel gewikkeld, waarmee je hem kunt koppelen aan een computer voor directe communicatie.

Bediening

Rondom de speaker is een LED-ring verwerkt, die de verschillende statussen van de schijf vergaderluidspreker laat zien. Hij wordt bijvoorbeeld feller of doffer als je het volume instelt, paars als je acties onderneemt in teams, groen als je accepteert. Het is een grappige en ook praktische manier om de status weer te geven, zeker omdat je de speaker misschien in het midden van de vergadertafel legt en een kleiner scherm niet zou kunnen zien. Er zijn knoppen voor aan/uit, accepteren, ophangen, Bluetooth, volume omhoog, volume omlaag en dempen. De tiptoetsen reageren snel op een enkele aanraking.

Geluidskwaliteit

Jabra heeft vier beamforming luidsprekers ingebouwd, die naar alle hoeken van de ruimte luisteren en geluiden kunnen oppikken. Dat gaat bijzonder goed, ook zachtere stemmen of mensen die wat verder weg zitten worden goed naar voren gebracht. Een speciale techniek zorgt ervoor dat stemmen ongeveer naar eenzelfde geluidsniveau worden getild, zodat niemand zijn stem hoeft te verheffen. Ook maakt deze speakerphone gebruik van ruisonderdrukking, waarbij achtergrondgeluiden verbazingwekkend goed worden weggefilterd. Een prettige functie is de verbeterde full-duplex audio, wat betekent dat je tegelijkertijd kunt praten en luisteren.

Meer specificaties

Er is nog meer te melden over de Jabra Speak2: zo kun je hem met twee apparaten tegelijk koppelen. Daardoor kun je snel schakelen tussen bijvoorbeeld je smartphone en je computer, maar ook tussen twee computers. Je kunt de Speak2 met je computer verbinden met de meegeleverde USB-kabel, maar ook met Bluetooth 5.1. Met de Jabra Direct software op je computer kun je wat instellingen aanpassen en je speaker updaten naar de nieuwere versies. De accu gaat ongeveer 12 uur mee, wat een goede prestatie is voor een standaard werkdag.


Recensie over Jabra Speak2 55

Ben je veel bezig met vergaderingen en online overleggen? Dan kan de Jabra Speak2 55 een goede optie zijn om het jezelf en je kantoorgenoten een stuk comfortabeler te maken. De microfoons nemen bijzonder goed geluid op en filteren ongewenste achtergrondgeluiden vol overgave. De speaker is te koppelen via USB en Bluetooth, je zou hem zelfs kunnen gebruiken als bluetooth speaker voor wat muziek of een stukje film (hoewel je met deze kleine luidspreker wat baspartijen zult missen – het geluid is echt toegespitst op stemgeluid). De speaker is makkelijk mee te nemen, je krijgt er een fraai vilten zakje bij en de accuduur is prima in orde. Voor het prijskaartje moet je wel weten dat je hem regelmatig gaat gebruiken, want goedkoop is hij niet.

Score: 8


Informatie

Jabra Speak2 55
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 169 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.