logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Jabra Evolve 2 buds

Onderweg is het niet altijd prettig om met een grote koptelefoon op te werken, maar ook op kantoor vind niet iedereen het fijn om met een grote headset op te zitten (hoewel het wel warme oren oplevert, als je verwarming een graadje lager staat 😉 ). Jabra voorziet hierin met de nieuwe Jabra Evolve2 Buds: zakelijke oordopjes, speciaal ontwikkeld voor gebruik op pc’s. Wat je er mee kunt en hoe ze klinken? Dat vertellen we je graag!

E-meeting headset

Belangrijk om op te merken is dat de Jabra Evolve2 Buds gecertificeerd zijn voor Microsoft Teams en Zoom. Dat betekent eigenlijk dat de microfoons goed genoeg zijn om mee te vergaderen via hun platformen en dat er vrijwel geen vertraging is in de communicatie (daarover dadelijk meer). Nu zijn de microfoons inderdaad goed genoeg. Niet briljant voor het opnemen van online content, maar wel goed genoeg om duidelijk verstaanbaar te zijn – en dat is best knap, gezien de locatie van de microfoons. Bovendien kun je ruisonderdrukking toepassen op de microfoons, zodat je vervelende achtergrondgeluiden (waaronder het gesuis van de computer) kunt wegfilteren. De ruisonderdrukkende algoritmen kunnen de balans verbeteren van het geluid dat wordt opgevangen tussen de botgeleidende sensoren en de microfoons. Als je bijvoorbeeld buiten belt in winderige omstandigheden, worden de microfoons gedempt terwijl de botgeleidende sensoren worden versterkt; hierdoor ben jij veel beter te verstaan, zelfs in winderige of rumoerige omstandigheden zoals een drukke fabriek of een volle sportarena.

USB dongle

Om de vertraging te minimaliseren kun je vertrouwen op de gangbare bluetooth-technieken, maar die moet dan zowel in de oortjes als in je computer helemaal up to date zijn en smooth genoeg werken. Jabra had weinig zin om daarop te vertrouwen, vandaar de meegeleverde USB dongle, die een eigen communicatienetwerkje opzet tussen jouw computer en de oortjes. Zodoende kun je communiceren zonder enige vorm van vertraging. En dat praat wel zo prettig! Met de dongle heb je een bereik van ongeveer 20 meter, waardoor je vrij door je omgeving kunt lopen. Voor alle andere apparaten kun je gebruikmaken van de ingebouwde bluetooth 5.2 verbindingsmogelijkheid, die stabiel en energiezuinig is.

Muziek luisteren

Natuurlijk kun je de Jabra Evolve2 Buds ook gebruiken om muziek te luisteren op je computer of via je smartphone (ze ondersteunen multipair en zijn dus te koppelen aan twee apparaten tegelijk). Bij het luisteren naar muziek kun je ook gebruikmaken van de instelbare ANC-technologie – die ook werkt als je geen muziek aan hebt staan. Zo kun je dus ook vervelende achtergrondgeluiden wegfilteren of dimmen, zonder muziek aan te hebben staan. De actieve ruisonderdrukking is in vijf niveaus instelbaar, zodat je het effect kunt aanpassen aan je locatie (trein, café) of het moment (wasmachine staat aan, kinderen zijn thuis).

Perfecte pasvorm

Jabra gebruikt de toffe MyFit techniek ook in de Evolve2 Buds, waardoor je de pasvorm kunt testen. Jabra geeft vanuit de app tips om de pasvorm te verbeteren, wat meestal aankomt op het gebruik van andere siliconen dopjes. Door te zorgen voor een perfecte pasvorm, optimaliseer je de passieve ruisonderdrukking van de dopjes. Andere handige functies zijn PeakStop, een veiligheidsmaatregel die het gehoor van de gebruiker beschermt door het maximale volumeniveau te beperken. Dit is vooral handig voor zakelijke omgevingen waar een werkgever een zorgplicht heeft om het gehoor van een werknemer te beschermen.

Vormgeving

Als je naar de Jabra oortjes kijkt, lijken ze natuurlijk heel erg op de bekende oortjes uit hun assortiment, ware het niet dat dit doosje net wat langer is. Dat komt omdat er ruimte moet zijn voor de dongle, die je in het midden kunt stoppen. Veel bijzonder voor de accuduur levert dat jammer genoeg niet op: de oortjes gaan zo’n 8 uur mee, waarbij je ze nog eens drie keer kunt opladen vanuit de opberghoes. Meer dan genoeg voor een weekje kantoorwerk, aangezien je ze geen 8 uur per dag zult dragen… hoe comfortabel ze ook zitten. De opbergcassette is overigens op te laden via een USB-C kabel of een Qi-compatible draadloze oplader.

App

De software van oortjes begint een steeds belangrijkere rol te spelen bij de geluidskwaliteit, en dat is bij Jabra niet anders. Zowel voor je smartphone als voor je computer kun je de Jabra Sound+ software installeren, waarbij je de equalizerinstelling kunt aanpassen, maar ook invloed uitoefent op de ANC en de hearthrough-functionaliteiten. Zo bepaal je zelf wat je meekrijgt van je omgeving.

De geluidskwaliteit

Voor de muziekliefhebbers is natuurlijk belangrijk: hoe klinken ze? De 6mm drivers zijn niet overdreven groot, maar worden wel ondersteund door Jabra’s kennis en ervaring als het aankomt op muziek. Ook deze oortjes leveren een prettig en vrij neutraal geluid, dat rijk en vol is op alle vlakken. Je kunt de sfeer en stijl aanpassen in de app, zodat je eigenlijk prima kunt luisteren naar welk muziekgenre dan ook. Wat dat betreft meten ze zich zonder problemen met de Elite 7 oordopjes.


Recensie over Jabra Evolve2 buds

Jabra’s Evolve2 buds zijn een gat in de markt: veel mensen gebruiken al oordopjes voor hun werkplek, maar lopen tegen vervelende haperingen of vertragingen aan in Teams- en Zoom-vergaderingen. Dankzij de meegeleverde USB dongle is dat verleden tijd. De spraakkwaliteit van die deze compacte draadloze oordopjes is zeker goed, hoewel ze iets harder mochten klinken (even aanpassen in je software, dus!) waarbij vooral de ruisonderdrukking erg prettig is. De geluidskwaliteit van de 6 mm-drivers is uitzonderlijk en produceert meer dan genoeg bas, waardoor je met veel plezier naar muziek kunt luisteren. Voor iedereen die op zoek is naar een discreet alternatief voor een conventionele telefonieheadset of hoofdtelefoon, zijn Jabra’s Evolve2 Buds een uitstekende keuze.

Score: 8


Informatie

Jabra Evolve2 buds
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 300 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.