logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: iPhone Xr


Als je het hebt over smartphones, hebben veel mensen toch een beetje een haat-liefdeverhouding met hun apparaat. Veel smartphones hebben namelijk het probleem dat ze in het begin razendsnel zijn en top-notch presteren. Komen er meer apps en updates, dan gaat de snelheid en het reactievermogen snel achteruit. Dat euvel is vooral bij goedkopere toestellen een bekend probleem. Duurdere toestellen hebben daar veel minder last van. De uitzondering op de regel is Apple, die met zijn iPhone een uniek concept op de markt heeft gezet en dat ook volledig in eigen beheer heeft. Zo kunnen ze er heel lang voor zorgen dat je telefoon optimaal presteert.

Segmentering van Apple

Toch zijn ook bij Apple verschillen merkbaar. Waar Apple voorheen gewoon met een nieuw model kwam in verschillende uitvoeringen (met meer of minder geheugen), hebben ze nu een hele lijn met paradepaardjes en ‘instapmodellen’. Een van de nieuwere modellen is de iPhone Xr, die een stukje onder de iPhone Xs geplaatst wordt. De verschillen zitten hem niet in de rekenkracht of het werkgeheugen (De Xr gebruikt de A12-chip, net als de Xs en heeft 3GB werkgeheugen), maar juist in elementen als het beeldscherm en andere features. Sommige elementen zijn overigens gelijk aan de topserie. De vraag is: waar hecht je waarde aan, en waar kun je zonder?

Het beeldscherm van de iPhone Xr

Eén van de meest opvallende verschillen aan de iPhone Xr ten opzichte van de iPhone Xs is wel het beeldscherm. Het heldere OLED-scherm van de Xs is bij de Xr vervangen door een 6,1-inch lcd-scherm, wat een lagere resolutie heeft. Het scherm is ook een tikje dikker, wat zijn uitwerking heeft op de afmetingen van de iPhone Xr. Daarentegen is het lcd-scherm wel Apple’s beste scherm tot nu toe: de Liquid Retina, waardoor het nog steeds ongelofelijk scherp en goed helder is. Of je dat verschil merkt is dan ook maar de vraag: heb je hiervoor een iPhone 8 of lager gebruikt, zul je daar geen last van hebben. Als gevolg van het lcd-scherm in plaats van OLED moet je het ook doen zonder de 3D-touch, maar ook hier geldt: als je daar niet aan gewend bent, zul je het ook niet missen. Bovendien was deze techniek nog niet echt ingeburgerd binnen het assortiment iPhones, waardoor het nog maar nauwelijks toegepast werd in apps. Het grootste verschil merk je op het beginscherm. Waar je met 3D-touch de camera of zaklamp activeert door er harder op te drukken, moet je bij de Xr de knop wat langer ingedrukt houden.

Face ID is geweldig

Wat mensen ook zeggen: Face ID is top. Je hoeft maar even naar je smartphone te kijken en het werkt. Bovendien kijkt de camera naar de vorm en contouren van je gezicht, wat echt goed veilig is. Een foto gebruiken om ‘m te ontgrendelen werkt dus niet. In tegenstelling tot andere gezichtsherkenningssystemen kun je hier wel je zonnebril ophouden. Ook in mijn geval – met één oog open – werkt het herkenningssysteem zonder problemen. Je kunt de gezichtsherkenning ook gebruiken voor het ontgrendelen van bijvoorbeeld je bankier-app of boekhoudapps. Top!

Alles op de foto

Iphoneografie is een begrip geworden in de wereld van het internet. Veel mensen omarmen de beperkingen van de iPhone om er zo goed mogelijk mee te fotograferen. Het is immers de fotograaf die de foto maakt, en niet de camera, toch? Waar je vroeger de beelden nog een beetje moest redden met filters en effecten, hoeft dat nu absoluut niet meer. Ik sta versteld van de kleurenpaletten van de iPhone, mede dankzij het subtiele HDR dat de iPhone soms toepast om zowel de donkere als de lichte tinten te tonen. Net als bij alle smartphones worden de beelden door de telefoon omgevormd met een aantal algoritmes en subtiele effecten (de kleuren van de pixels moeten immers geïnterpreteerd worden). maar Apple houdt het subtiel en sober, waardoor je een behoorlijk waarheidsgetrouw beeld krijgt. Daarbij maakt Apple het ook niet te bont: de hoofdcamera heeft een resolutie van 12 megapixel, de selfiecamera heeft 7 megapixel. Zoomen kan alleen digitaal, wat wel jammer is.

Ga direct naar iphone Xr op BOL.com.


Recensie over iPhone Xr

CooleSuggesties topper

Door de nieuwe segmentering van Apple is het even zoeken naar de verschillen in de verschillende modellen. Aan de ene kant zou je namelijk kunnen zeggen dat de Xr de update is van de iPhone 8, maar dat klopt niet helemaal. Zo heeft de Xr geen dubbele camera meer, om maar een voorbeeld te geven. Aan de andere kant: wauw, wat een toestel! Een stevige 850 euro klinkt flink, maar hier kun je heel wat jaren mee vooruit. Ik bedoel: je kunt ook ieder jaar een middenklasser kopen van zo’n 300 euro, om snel te ontdekken dat-ie na een paar updates heel traag word! De iPhone Xr heeft alles wat je nodig hebt: een snelle processor, het briljante iOS, intuïtieve bediening, een groot en helder scherm, veel opslagruimte… wat wil je nog meer? Oh ja: je kunt ‘m zelfs krijgen in zes uitgesproken kleuren!

Score: 10


Informatie

iPhone Xr, Apple
Meer weten?
Prijs: 850 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.