logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Homey Pro (2023)

Wij zijn echt fans van smart homes en alles wat daarbij komt kijken. Gemak dient de mens: waarom zou je iedere dag alle lampen aanklikken als je een regelmatige routine hebt? Maar we gaan daarbij een stukje verder dan het simpelweg programmeren van timers en het gebruik van Google Assistant om onze apparaten te bedienen. Met de Homey Pro (2023) kun je verschillende smart home apparaten met elkaar laten communiceren en op elkaar laten reageren. Daarbij gaat er een compleet nieuwe wereld open!

Vormgeving

De Homey Pro is een neutraal ogende, platte schijf met een diameter van ongeveer 13 cm en een dikte van ongeveer 4 centimeter. Hij heeft een glanzende bovenkant en een subtiel weggewerkte led-ring rondom. Aan de achterzijde vind je een USB-poort, waar je een oplaadkabel in kunt steken en waar je hem kunt uitbreiden met een Ethernetkabel, zodat je de Homey Pro (2023) ook bekabeld met het internet kunt verbinden. Belangrijk om te weten: de Homey zal al je techzaakjes lokaal regelen. Ook al valt het internet uit, zal de Homey veel van de protocollen gewoon blijven uitvoeren. Dankzij de neutrale en vooral compacte vormgeving kun je hem altijd wel ergens plaatsen.

Installatie

In een paar stappen wordt je door de installatie van het Homey ecosysteem geleid, waarna je jouw smart apparaten kunt installeren. Daarvoor moet je telkens een speciale app installeren op de Homey – een plugin, zoals je wilt. Dankzij die kleine stukjes extra software weet de Homey hoe hij jouw apparaten moet besturen, welke gegevens er verzameld kunnen worden en welke protocollen er gebruikt kunnen worden.

Homey Pro versus Homey Bridge

Natuurlijk zou je ook kunnen kiezen voor de aanzienlijk goedkopere Homey Bridge, dat de smart-homebediening juist naar de cloud brengt. Door de cloud-gebaseerde aanpak van de Bridge heeft die minder krachtige apparatuur nodig dan de Homey Pro. Daarnaast ontbreken de ondersteuning voor Matter en Thread op de Home Bridge. Voor de gemiddelde gebruiker zal de bridge desondanks een goede keuze zijn – waarbij je rekening moet houden met maandelijkse abonnementskosten. Die abonnementskosten heb je met de Homey Pro niet.

Homey Pro vs merk-eigen bridges

Natuurlijk kun je hierin ook té ver gaan. Als je alleen Philips Hue verlichting in huis hebt, is het waarschijnlijk niet rendabel om deze te koppelen aan je Homey Pro. Of je zo’n Smart Home systeem in huis moet halen, hangt dus voor een groot deel af van wat je ermee gaat doen. Heb je verschillende systemen in huis, dan kan de Homey Pro verschillende hubs voor je vervangen… maar soms bieden merk-eigen hubs en apps meer mogelijkheden, die fijner werken. Zoals Philips Hue, die je kunt laten reageren op een bewegingsmelder en na een bepaalde tijd kunt laten uitschakelen of kunt laten terugkeren naar de vorige instelling. Die optie heeft Homey Pro helaas niet.

Homey Pro specificaties

Connectiviteit:

 • Wi-Fi 5GHz / 2,4GHz, b/g/n/ac
 • Bluetooth LE 5.0
 • Z-Wave Plus 700-serie
 • Zigbee 3.0
 • 433 MHz
 • Infrarood
 • Matter ondersteund
 • Thread – Komt in het vierde kwartaal van 2023

Hardware:

 • CPU – 1,8 GHz Quad Core ARMv8
 • Geheugen – 2 GB LPDDR4 RAM
 • Opslag – 8 GB eMMC-flash

Stroomvoorziening:

 • 5V2A, USB-C

Systemen koppelen

Nu komt eigenlijk het mooie aan de Homey: door verschillende apps te installeren op het basissysteem, komt je Homey in contact met de verschillende smart-home-apparaten in je huis… en zorgt de Homey Pro ervoor dat ze met elkaar kunnen communiceren! Inmiddels zijn er 50.000 verschillende producten in de database aanwezig, van ruim 1000 merken. Hoewel de kans klein is dat je apparaten niet ondersteund worden, is dat nog wel een risico. Zo worden onze TP-Link TAPO slimme stekkers helaas niet herkend.

Geld besparen

Door even rond te kijken in de wondere wereld van Smart Home accessoires, kun je overigens heel wat geld besparen. Zo kun je merk-vreemde devices met elkaar koppelen en hoef je bijvoorbeeld niet meer een dure schakelaar van Philips Hue te gebruiken om je lampen te bedienen, maar kun je ook een afstandsbediening van KlikAan-KlikUit gebruiken… of een bewegingsmelder van Aqara. Door verschillende merken slim met elkaar te combineren, kun je fantastische resultaten bereiken in je slimme huis. Het toevoegen van nieuwe apparaten gaat trouwens heel eenvoudig: de app laat precies zien wat je moet doen om ze te koppelen.

Inzicht

Vanaf november 2023 is de functie Insights ook beschikbaar voor de smartphone-app van Homey. Daarmee kun je specifieke informatie opvragen van bepaalde producten, zoals het energieverbruik, de temperatuur of luchtvochtigheid (afhankelijk van het apparaat dat je aantikt). Deze gegevens worden als historische informatie aan je getoond in een grafiek, zodat je een mooi overzicht krijgt van het verloop. Ga hiervoor naar het tabblad Apparaten, tik een apparaat aan waar je de gegevens van wilt zien en selecteer de gewenste informatie. Je krijgt nu een praktisch overzicht op je scherm!

In de flow

Heb je eenmaal apparaten geïnstalleerd, dan kun je aan de slag met het programmeren van je systeem. Dat doe je in Flows: je kunt daarbij kiezen voor Standaard Flows, of voor Geavanceerde Flows. In de regel konden wij prima vooruit met de standaard flows, dat simpelweg werkt volgens het IFTT-principe (if this, then that). Denk aan opties als “Als Aqara bewegingsmelder beweging detecteerd, Dan Philips Hue Lamp Keuken aan.” Maar ook: “Als Philips Hue Keuken aangaat, En Tijd is tussen 7:00 en 8:00 uur, Dan Stekker Koffiezetapparaat aan”. Op die manier kun je apparaten dus niet alleen op hun omgeving of een tijd laten reageren, maar ook op elkaar!

Voorbeeldje: Licht aan, licht uit.

Onze jongste zoon heeft een zaterdagbaantje in een plaatselijke bakkerij. Dat betekend ’s zaterdags vroeg op en vroeg de deur uit… terwijl wij nog even op één oor liggen. Om het hem een beetje comfortabel te maken, heb ik twee commando’s ingeprogrammeerd:

 • Als Aqare bewegingsmelder Hal beweging detecteerd, En Tijd is tussen 06:00 en 08:00, Dan Lamp Eettafel en Lamp Keuken aan. Met dit commando gaan de lampen aan zodra er iemand in de hal loopt. De lampen voor onze jongste zoon gaan aan, maar ook voor onze oudste zoon, als die zich wat later klaarmaakt voor zijn zaterdagbaan.
 • Als Ring Camera Tuin beweging detecteert, En tijd is tussen 06:30 en 07:00, Dan Lamp Eettafel en Lamp Keuken uit. Hiermee gaan de lampen uit zodra hij op pad gaat.

Voorbeeldje: de was is klaar!

Onze wasmachine staat op zolder, met een heel sneu piepgeluidje als-ie klaar is. Het gebeurde dus regelmatig dat de was een paar uur in de wasmachine zat, omdat we hem simpelweg vergeten waren. Dat kan anders! We hebben de wasmachine dan ook in een HomeWizard slimme stekker gestoken en de volgende drie Flows opgesteld:

 • Als huidig vermogen < 3W, Dan: Start zandloper Wasmachine 120 sec.
 • Als huidig vermogen > 3W, Dan: Stop zandloper wasmachine
 • Als Zandloper Wasmachine leeg, Dan Stuur “De was is klaar” naar Dennis

Hiermee krijg ik dus op mijn telefoon een melding dat de was klaar is, wanneer de wasmachine meer dan 2 minuten minder dan 3W stroom verbruikt. Bij sommige wasprogramma’s heeft de wasmachine even een rustpauze, waardoor ik de tweede Flow heb bedacht, die de timer opheft als hij binnen 2 minuten toch weer stroom verbruikt. En ja, in een geavanceerde flow kun je zoiets in één opdrachtregel verwerken, maar om te laten zien dat het ook makkelijk kan… 🙂


Recensie over Homey Pro (2023)

CooleSuggesties topper

De Homey Pro is echt fantastisch! Hoewel heel sommige producten toffere functies hebben met hun eigen hub (zoals Philips Hue), is het super tof om al die andere hubs overboord te gooien en gebruik te maken van één systeem. One Homey to rule them all, zou je kunnen zeggen. De installatie van nieuwe apparaten werkt kinderlijk eenvoudig, de basisflows instellen is ook overzichtelijk en toegankelijk en het is geweldig om te zien dat Homey telkens weer nieuwe functies krijgt. Dankzij de uitgebreide communicatiemiddelen als Zigbee, Matter, Bluetooth, Wifi en Z-Wave kun je duizenden accessoires met elkaar laten communiceren. De interface is eenvoudig en toegankelijk, praktisch en functioneel. Toegegeven, de prijs is aan de hoge kant, maar daar krijg je ook echt een premium product en premium ondersteuning voor terug.

Score: 9


Informatie

Homey Pro (2023)
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 399 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.