Naarmate we steeds meer slimme apparaten in huis krijgen, lijkt het er soms ook op dat ons leven moeilijker wordt. Zo veel apparaten om rekening mee te houden… zoveel instelmogelijkheden. Maar soms lijken ze letterlijk in hun eigen wereldje te leven. En eerlijk gezegd: dat is ook zo. Hoe ‘slim’ sommige apparaten ook zijn, met elkaar communiceren kunnen ze meestal niet. Daar komt een derde partij bij kijken: een smart home hub. Een van de bekendste smart home hubs komt gewoon hier uit Nederland: Homey! Al bijna 10 jaar zijn ze actief met het koppelen van smart home technieken en het aansturen van verschillende apparaten. Vanaf vandaag is er een nieuwe telg bijgekomen: de betaalbare Homey Bridge. Wat kun je ermee – en hoe werkt het? Wij gaan er mee aan de slag!
Wat is de Homey Bridge?
Voor we daar antwoord kun kunnen geven, nemen we je even mee naar twee uitersten: de Homey app en de Homey Pro hub. De eerstgenoemde is een online dienst, waarmee je smarthome systemen met elkaar kunt laten communiceren volgens het Als.. Dan-principe. Als er iemand op je deurbel drukt, Dan wil ik dat de lampen in de hal aangaan. Duidelijke taal, die volledig draait op het internet. Om apparaten met elkaar te laten communiceren, heb je voor iedere accessoire en voor ieder apparaat een koppeling met het internet nodig. Ook alle opdrachten (Flows, zoals Homey ze noemt) staan online, je stuurt alles aan via de Homey app.
Dan is er de Homey Pro hub. Eigenlijk een minicomputer die niet alleen contact legt met de verschillende online diensten, maar ook beschikt over de nodige zenders en technieken, zoals infrarood, Zigbee, Z-Wave, Bluetooth LE en de 433MHz communicatielijnen. De Homey Pro Hub bewaart alle flows intern, maar kan de meeste apparaten ook direct aansturen. Je bent dus veel minder afhankelijk van het internet, waardoor het systeem ook met de meeste apparaten kan communiceren als het internet wegvalt. Daarnaast heb je wat meer mogelijkheden, aangezien je meer diensten en applicaties hebt waarmee je aan de slag kunt. Zo kun je de lichtgevende ring gebruiken als signaalmiddel en beschikt de Homey Pro ook over een speakertje, maar kun je bijvoorbeeld ook gebruikmaken van Chromecast om beelden te versturen indien gewenst.
De Homey Bridge slaat de brug (ha! woordgrapje tussendoor) tussen deze twee diensten. Hij maakt gebruik van de online diensten en de rekenkracht van de cloud, zoals je bij de basisfuncties van Homey kent. Daarnaast beschikt de Homey Bridge over Zigbee, Z-Wave Plus, WiFi, Bluetooth LE, 433MHz en infrarood. Zo kun je dus apparaten bedienen (of laten reageren op) die zelf geen connectie hebben met het internet. Daardoor hoef je niet voor alle smart home apparaten een hub in huis te hebben. Ook de Homey Bridge maakt gebruik van de app, waarin je zelf flows kunt programmeren om bijna 50.000 verschillende apparaten met elkaar te verbinden en op elkaar te laten reageren.
Homey Bridge vs Homey Pro
Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de Homey Bridge en de Homey Pro? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij:
- Het meest opvallende is wel de prijs: de Homey Pro kost 399 euro, terwijl je voor de Homey Bridge slechts 69 euro betaalt. Dat komt deels omdat de Homey Bridge meer een koppeling is tussen de Homey Cloud en jouw smart home apparaten, terwijl de Homey Bridge beschikt over de nodige rekenkracht. Waar de Homey Bridge vertrouwd op zijn eigen processoren, gebruikt de Homey Bridge de rekenkracht van de cloud.
- Op de Homey Bridge mag je vijf apparaten gratis koppelen. Wil je meer apparaten koppelen, dan moet je een abonnement afsluiten voor 2,99 euro per maand. Bij de Homey Pro hoef je geen abonnement af te sluiten. Let je even op het prijsverschil, dan zie je dat je na ongeveer 10 jaar Homey Bridge met het Premium abonnement op hetzelfde bedrag uitkomt als de aanschaf voor de Homey Pro. Bij de aanschaf van een Homey Bridge krijg je drie maanden gratis Homey Pro. Homey Pro geeft je ook toegang tot Homey Insights voor historische inzichten in alles wat je smart home meet – van temperatuur en energieverbruik tot luchtvochtigheid, lichtintensiteit en ppm CO2 (mits je dergelijke accessoires op je Homey systeem hebt aangesloten).
- Een belangrijk verschil is de beschikbaarheid van Homey Apps. Voor Homey en de Homey Bridge maakt Homey gebruik van eigen apps of apps die door de fabrikanten zelf zijn aangeleverd. De Homey Pro laat ook apps toe die door de community zijn geprogrammeerd (d’r lopen heel wat tech-enthousiastelingen rond!), waardoor je met de Homey Pro meer compatible apparaten zult vinden. Het voordeel van de apps op de Homey Bridge is dat ze voldoen aan de standaard van Homey.
Wat kun je met de Homey Bridge
Dankzij een smart home hub kun je apparaten met verschillende draadloze technologiën op elkaar laten reageren. Soms kun je zelfs functies toevoegen die het apparaat zelf niet heeft. Je kunt bepaalde functies activeren bij zonsondergang of zonsopkomst, acties uitvoeren op bepaalde tijden en apparaten op elkaar laten reageren. Daarmee kun je bijvoorbeeld slimme schakelaars van KlikAanKlikUit in- of uitschakelen na een signaaltje van een Fibaro bewegingsmelder, laat je lampen aangaan zodra er iemand bij de deurbel komt en schakel je apparaten uit als er niemand in een bepaalde ruimte is. Zo zorg je niet alleen voor meer wooncomfort in huis, je bespaart ook energie. Dat is goed voor je portemonee én het milieu! Je kunt apparaten van ruim 1000 fabrikanten met elkaar combineren, wat een schat aan opties biedt. Tel daarbij bovendien ook de functies van Homey zelf bij op: vanuit de Homey app voor iOS en Android of de Homey Web app voor desktops kun je jouw eigen Homey Flows programmeren en krijg je inzicht in het energieverbruik met Homey Energy.
In de praktijk
Hoe werkt de Homey Bridge nu precies? Nou – verbazingwekkend eenvoudig! Je begint met het installeren van de Homey app en het aanmaken van een account (als je die al niet had). Vervolgens sluit je de Homey Bridge via een micro-USB stekker op de meegeleverde adapter en koppel je die twee met elkaar. Vanuit de app wordt je stap voor stap door het installatieproces geleid. Je geeft aan hoe je huis is ingedeeld (hoeveel verdiepingen hebt je, welke kamers heeft iedere verdieping). Vervolgens ga je op zoek naar de verschillende apparaten en diensten die je met je Homey Bridge wil koppelen. Hierbij is het misschien slim om te melden dat je 5 apparaten gratis met elkaar kunt koppelen. Ja, 5 slimme lampen gelden als 5 apparaten, ook al zijn ze van hetzelfde merk. Hier kun je dus kijken in hoeverre je diensten en apparaten met de eigen apps kunt instellen en enkel de ontbrekende koppelingen legt met de Homey Bridge. Kom je boven de vijf apparaten? Dan is het vaak praktisch om alles in de Bridge te programmeren. Zo heb je één app to rule them all.
Maak je flows slim
De kracht van Homey zit hem in de flows: die werken eigenlijk heel eenvoudig, volgens het Als-Dan principe. Denk bijvoorbeeld aan:
- Als Fibaro meet beweging / En tijd is tussen 07:00 en 07:45 / Dan Lamp eettafel aan
- Als tijd is 22:30 / En niemand is thuis / Dan alle lampen uit
- Als Buienradar zegt binnen 15 minuten regen / En het is niet aan het regenen / Laat ring van Homey blauw oplichten
- Als tijd is 07:00 / Dan KlikAanKlikUit stekker koffiemachine aan
- Als Ring Deurbel gaat / Dan laat Sonos een geluid afspelen
Je kunt het dus zo gek niet bedenken – en je zult ook verbaasd zijn over de mogelijkheden die het biedt. Vooral omdat je apparaten kunt koppelen waar je geen slimme hub voor hebt, zoals stekkers op een afstandsbediening als die van KlikAanKlikUit, waar je ook ineens je slimme lampen mee kunt bedienen, je deur op slot kunt doen… en nog veel meer.
Privacy en smart homes
Het is belangrijk om te melden dat al je persoonlijke gegevens veilig zijn bij Homey. Privacy en online veiligheid waren twee items die aan de voet stonden van het Homey systeem, en die pijlers staan nog altijd overeind. Aangezien de ontzettend lage prijs van de Homey Bridge is het dan ook niet vreemd dat ze een maandelijkse bijdrage vragen voor het onderhouden van de cloudservers, zodat je een optimale ervaring hebt bij jouw thuis.
Recensie over Homey Bridge
Homey Bridge levert een betaalbare smart home hub voor in huis, waar je zeker veel plezier aan zult beleven. Je kunt zo veel apparaten met elkaar verbinden en zo veel toffe koppelingen maken! Het is een super toffe manier om online diensten met elkaar te combineren. Je kunt er ontzettend veel mee bedenken en je huis écht naar jouw behoeftes en wensen inrichten. Het apparaat zelf ziet er neutraal uit, met een subtiele lichtgevende rand onderin. Die kun je makkelijk op een kastje leggen zonder storend te zijn. Dankzij de zenders kun je verschillende systemen met elkaar combineren. Het is misschien een klein knelpunt dat je afhankelijk bent van je internetverbinding, maar in de regel zal ieder huishouden vrijwel 100% online zijn tegenwoordig. Houd rekening met het abonnement, maar bedenk ook dat het 10 jaar duurt voor je de prijs van de Homey Pro hebt behaald. Dit is dus zeker een betaalbaar alternatief.
Score: 9
Informatie
Homey BridgeMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 69 euro.
Op zoek naar coole gadgets?