logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fitbit Versa – een betaalbare smartwatch

Fitbit gaat met zijn tijd mee, dat is zeker. De wat cleane armbandjes-uitstraling van de standaard fitbits wordt achterwege gelaten. Er is meer ruimte voor een stoer uiterlijk. Dat bleek al uit de Fitbit Ionic, maar nu is er ook de Fitbit Versa. Heel kort door de bocht is de Versa het kleine broertje van de Ionic, maar dan zonder de ingebouwde GPS. Voor de GPS-tracking maakt de Versa namelijk gebruik van je smartphone. Dat scheelt aanzienlijk in de afmetingen van de behuizing, en in de praktijk hoef je daar niet zo veel van te merken.

Coole looks voor de Fitbit Versa

Wat meteen opvalt is het strakke en gelikte uiterlijk van de Fitbit Versa. Het vierkante metalen kastje is verkrijgbaar in zilver, zwart en rosé en heeft drie knopjes aan de zijkant. Eentje links, twee rechts. In het midden van het scherm vind je een vierkant touchscreen. Dankzij het formaat is het horloge geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De bandjes kun je in een handomdraai wisselen. Heb je geen zin meer in het meegeleverde bandje? Binnen een minuut heb je hem vervangen door een metalen schakelband of een leren bandje – of een bandje in een andere kleurstelling. De Versa is waterdicht tot maar liefst 50 meter. Je kunt er dus mee gaan zwemmen, maar ook meenemen in douche of bad. Denk er wel aan dat je ‘m even afdoet als je je gaat afdrogen, zodat zowel je huid als de Versa goed kan drogen!

Functies

Als het aankomt op de functies (daar heb je zo’n horloge toch voor) voelt de Fitbit Versa meteen vertrouwd. Je hebt dezelfde hartslagmeter, stappenteller en bijbehorend calorieverbruik. Ook de Versa ontdekt als je ineens heel actief aan de slag gaat en koppelt die na een paar minuten aan de juiste activiteit. Voor het geval je vergeet hem zelf in de schakelen. Als je ‘m vergelijkt met de Ionic of bijvoorbeeld de Blaze ontdek je al snel dat de gps ontbreekt. Bij het fietsen, wandelen of hardlopen kan dat een gemis zijn, tenzij je jouw smartphone meeneemt. De fitbit kan namelijk van diens gps-module gebruik maken. Praktisch, toch? Daarnaast kan deze smartwatch meer koppelen dan je wellicht gewend bent van Fitbit. Je kunt namelijk berichten van verschillende apps laten zien, zoals Whatsapp, SMS, Facebook – nou ja, eigenlijk wel voor iedere app die je op je smartphone hebt staan. Zelfs meldingen van Google Photo’s, IFTTT en Keenai kun je laten zien!

Apps

Een smartwatch is echter geen smartwatch zonder dat je ‘m helemaal kunt tweaken. En dat kan – tot op zekere hoogte. De leukste toepassing is misschien wel dat je de watchfaces kunt kiezen. Er zijn inmiddels honderden verschillende modellen, van vrolijk en speels tot high-tech of retro, van analoog tot met allerlei extra informatie op het scherm. Het kiezen van zo’n nieuwe watchface doe je vanuit de app, waarna hij meteen wordt gekopieerd naar je smartwatch. Vanuit die app op je smartwatch kun je ook een aantal apps op je smartphone installeren, zodat je altijd de gewenste apps binnen handbereik hebt. Daarbij kun je denken aan een weer-app, maar ook apps die je kalender laten zien, je Philips Hue lampen laten bedienen, muziek afspelen vanaf je horloge of via het internet, Flipboard, getijdentabellen en nog veel meer. Het aantal apps zal de komende tijd alleen nog maar groeien, als meer bedrijven instappen op FitbitOS.

Ga direct naar Fitbit Versa op BOL.com.


Recensie over Fitbit Versa

CooleSuggesties topper

De Fitbit Versa is een mooie nieuwe aanwinst in het assortiment van Fitbit. Het heeft een sleak ontwerp wat neutraal is om overal bij te passen. De bandjes wissel je in een handomdraai. De waterdichte behuizing is heel netjes afgewerkt en heeft een helder touchscreen. Qua functies kun je het horloge helemaal naar smaak aanpassen, dankzij het nieuwe besturingssysteem van de Fitbit smartwatches installeer je zelf je gewenste apps. Goed om te zien dat de bestaande apps ook doorgroeien. Zo houdt de nieuwe hartslagmeter bij of je last hebt van een slaapapneu. Hoe goed is dat? En gelukkig is dit horloge ook compact genoeg om hem ’s nachts om te houden. Fitbit Versa heeft dan misschien geen ingebouwde GPS en een wat beperkte accuduur in vergelijk met hun andere smartwatches (4 tot 5 dagen), maar de Versa is wel een horloge die je vol zal omarmen in je dagelijkse bezigheden.

Score: 9


Informatie

Versa, Fitbit
Meer weten?
Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.