logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fitbit Ionic smartwatch

Fitbit Ionic smartwatchFitbit kennen we inmiddels allemaal wel. Natuurlijk zijn ze vooral bekend vanwege hun activity trackers, zoals de Fitbit Charge 2. Toch maken ze meer dan dat. Ikzelf ben bijvoorbeeld al jarenlang gelukkig eigenaar van een Fitbit Surge, die een beetje een cross-over is tussen een activity tracker en een smartwatch. Enkele jaren geleden nam Fitbit de firma Pebble over, die snel naam hadden gemaakt met hun eigen visie van een smartwatch – de Fitbit Ionic lijkt het eerste liefdeskind te zijn tussen die twee bedrijven!

Kleurrijk

De Fitbit Ionic lijkt een perfecte mix te zijn tussen de onlangs uitgebrachte Fitbit Charge 2 en de Fitbit Surge. Aangezien de Ionic qua formaat op een normaal horloge lijkt, is het eerder een opvolger van de Surge. Maar dan compacter, eleganter vormgegeven en veelzijdiger. Een update naar dit moment, zoals ook te verwachten was. Zo is het scherm vervangen door een kleurenscherm met touchscreen en is het netjes afgewerkte klokwerk voorzien van de mogelijkheid om bandjes te wisselen. Natuurlijk kun je – geheel naar wens – het uiterlijk van je klok (de Clockface) naar smaak veranderen.

Tracken

De kern van Fitbit is activity tracking, en dit staat nog steeds als een paal boven water bij de Fitbit Ionic. Het horloge is voorzien van de nieuwste technieken en mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe SpO2 sensor (die het zuurstofgehalte in je bloed meet), die nog beter in de gaten houdt hoe het met je gezondheid gaat. Momenteel is Fitbit zelfs aan het onderzoeken hoe ze deze techniek kunnen inzetten op slaap-apneu bij te houden! Naast de gezondheidscheck kun je de hartslagmeter natuurlijk ook gebruiken om je sportactiviteiten te loggen. De hartslagmeter is overigens een stuk nauwkeuriger dan die uit eerdere activity trackers van Fitbit. Dat gaat nu een stuk fraaier, met plaatjes op de achtergrond die je activiteiten moeten weergeven. De pauze, start en stopgegevens zijn beschikbaar via het touchscreen, maar ook met de drie knoppen aan de zijkanten van het horloge. Uiteraard houdt het horloge ook je gps-positie bij, wat voor hardlopers, wandelaars, fietsers en wielrenners een prettige bijkomstigheid is. Het horloge is bovendien waterdicht tot 50 meter – je kunt hem dus meenemen naar het zwembad!

Extra

Fitbit Ionic smartwatchHet stoere van de Fitbit Ionic is wel dat je het hele horloge kunt aanpassen naar je eigen wens en voorkeur. Je kunt niet alleen je watchface aanpassen naar je eigen smaak. Je kunt ook apps installeren (een leuke erfenis van de overname van Pebble), waarmee je bijvoorbeeld het weer kunt zien, muziek kunt luisteren en zelfs contactloos kunt betalen. Die app gallery wordt continu uitgebreid, we zijn erg benieuwd wat er nog allemaal gaat komen. Het standaard grijze, blauwe of zwarte horlogebandje is met een heel eenvoudige klik te vervangen door siliconen bandjes met luchtgaten, stoere leren bandjes en nog veel meer. Het vervangen gaat eenvoudiger dan met de Charge 2, vooral omdat je nu gewoon een knopje indrukt en aan het bandje trekt in plaats dat je het omhoog moet duwen. Alsof dat nog niet genoeg is: de Fitbit Ionic laat je bovendien meldingen zien van gebeurtenissen op je telefoon. Whatsappjes, mails, sms-en… je mist niets meer!

Personal training

Een nieuwe coole feature is de personal training functie, waarbij je feedback krijgt op je trainingsintensiteit. Dat zorgt er voor dat je het maximale haalt uit je trainingssessies. Hieronder een paar van de nieuwe functies die je kunt gebruiken met je Fitbit Ionic:

  • Personal trainer met Fitbit Coach: krijg toegang tot dynamische workouts op je smartphone of tablet, waarbij je terugkoppeling krijgt op je horloge. Luister ook naar professionele tips tijdens het wandelen of hardlopen tijdens Audio Coaching sessions (die volgend jaar beschikbaar komen) om je conditie, snelheid en vorm te verbeteren.
  • Running companion: Houd je route bij tijdens het hardlopen met de nieuwe Run Detect functie. Daarbij schakelt de GPS automatisch in als je gaat lopen. Je ziet meteen je actuele snelheid en afstand. Handig is de functie dat het horloge zelf pauzeert als jij dat doet om even wat te drinken of voor een stoplicht staat.
  • Zwemfunctie exercise mode: Nu het horloge waterdicht is tot 50 meter, kun je er ook mee gaan zwemmen! Het houdt je baantjes bij, de trainingsduur en natuurlijk het aantal calorieën die je verbrand.
  • GPS: De ingebouwde GPS-antennes maken gebruik van GPS en GLONASS satellitieten. ZO kun je ook zonder je smartphone bijhouden welke route je hebt afgelegd. Die route wordt in de app geprojecteerd op een landkaart. Achteraf zie je met welke snelheid je hebt bewogen, hoe veel je geklommen en gedaald bent, en zie je de rondetijden.
 

Recensie over Fitbit Ionic

CooleSuggesties topper

Dit is echt een goede crossover tussen een smartwatch en een activity tracker. Het laat je zien als er een melding komt op je smartphone, wat voor de meeste mensen genoeg is. Daarnaast is het een horloge dat je leven op de goede weg kan krijgen. In combinatie met de Fitbit App heb je een wereld aan kennis en informatie ter beschikking of je dagelijkse portie beweging, voeding, rust en ontspanning. Dankzij de apps kun je nog meer met je horloge dan ooit te voren. Het is ook goed te zien dat de techniek niet heeft stilgestaan en dat je nu ook onder water kunt met je horloge. Minpunt vind ik persoonlijk dat het scherm op zwart gaat, en dat je op een knopje moet drukken om de tijd te zien (of een snelle polsbeweging kunt maken) maar dat is een kwestie van wennen. Top vind ik de mogelijkheid om zowel een afteltimer te gebruiken als een stopwatch, de koppeling met Strava en de nieuwe app-mogelijkheden. De accu gaat link lang mee, en het opladen werkt via een magnetisch oplaadkabeltje dat altijd goed zit.

Score: 9


Informatie

Ionic, Fitbit
Meer weten?
Prijs: 349 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.