logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Epson ET-7700 ecotank fotoprinter

Wij zijn echt fan van de ecotank-serie printers van Epson. De reden is bij ons vooral de duurzaamheid van de inkt. Waar we vroeger per jaar 5 of 6 cartridges moesten vervangen omdat ze op waren of uitgedroogd, hebben we in onze eerste generatie ecotank-printers (die we al zo’n 4 jaar in gebruik hebben, schat ik) pas toe aan onze tweede serie inkt. En dan praten we over zo’n 40 euro in totaal. Op het moment dat ons gevraagd werd om de Epson ET-7700 te testen, de nieuwe generatie Ecotankprinters die ook geschikt zijn voor foto-afdrukken, hoeven we dan ook niet na te denken. Laat maar komen! Wij zijn er klaar voor.

Upgrades

Als ik deze printer vergelijk met de eerste generatie, dan zijn er toch wel een aantal verbeteringen doorgevoerd. Dat begint al met het vullen van de inkt. Je moet weten dat de Ecotank geen gebruik maakt van normale printercartridges die je moet vervangen, maar van flesjes inkt, die je in de printer kunt gieten. Bij onze oude printer (de Epson Ecotank ET-355) had je gewoon een flesje inkt dat je in een open potje goot. De Epson Ecotank ET-7700 heeft een nieuw systeem met een soort beveiliging, waardoor je zonder gevaar voor morsen de inkt kunt vullen. Ook zitten de inktpotjes stevig verwerkt in de behuizing, zodat je de printer makkelijker kunt oppakken en meenemen. Daarnaast beschikt de Epson Ecotank ET-7700 over twee papierlades, zodat je ook een lade kunt vullen met fotopapier. Handig! Pluspunt is ook het lcd-kleurenscherm met een diameter van 6,8 centimeter, waarop je alle instellingen kunt maken en de printer kunt bedienen.

Extra ET-7700

Maar het grootste pluspunt is wel de mogelijkheid om randloos foto’s af te drukken tot en met A4-formaat. Hiervoor heeft de Epson ET-7700 een speciale inkttank beschikbaar, waarin je fotozwart kunt stoppen. Dat maakt de foto’s net wat krachtiger en zwaarder, met een mooier contrast. Volgens Epson blijven de foto’s minstens 300 jaar goed – dat hebben we uiteraard nog niet kunnen bevestigen. Foto’s kun je afdrukken vanuit je computer, maar ook vanaf je tablet via de iPrint app en zelfs direct vanaf een SD-geheugenkaart. Zo kun je foto’s afdrukken zonder tussenkomst van je computer! Wil je foto’s nog bewerken voor je ze afdrukt? Op je smartphone en tablet kun je dan gebruik maken van de CreativePrint app.

Ontwerp

De Epson Ecotank ET-7700 ziet er ontzettend stoer uit. De twee papierlades steken niet uit, maar de papieropvanglade wel. Dat zorgt er bovendien voor dat je het kantelbare lcd-scherm niet kunt dichtklappen als je de printer aan hebt. Hoewel je dus een mooie, strakke blok kunt maken als de printer uit staat, moet je hem eerst ‘uitklappen’ voor je hem kunt gebruiken: het scherm moet je omhoog kantelen, de papieruitvoerlade naar voren trekken. Die laatste had wat mij betreft best op een andere plek gekund, zoals onder de papierlades of aan de bovenkant. Voor het bijvullen van het papier moet je dan ook eerst de uitvoerlade induwen, waarna de voorraadlades pas toegankelijk worden.


Recensie over Epson Ecotank ET-7700

Een fotoprinter die dubbelzijdig kan afdrukken, scannen en kopiëren, dat is al een mooi apparaat. Dat je ook nog eens ontzettend lang kan doen met 1 voorraad inkt, is helemaal super (de inkt is genoeg voor 3400 foto-afdrukken van 10x15cm). De ecotanks zorgen dat je niet alleen geld bespaart, maar ook nog eens goed bezig bent voor het milieu door een minimale hoeveelheid grondstoffen te gebruiken. De printkwaliteit van de ET-7700 is dik in orde. Hij print snel en relatief stil, de fotokwaliteit is voor huis-tuin-en keukengebruik prima. De extra fotozwart-inkt doet zijn werk goed en maakt ruimtelijk ogende foto’s met een mooi contrast. Aan het ontwerp zijn wat verbeterpuntjes op te noemen.

Score: 8


Informatie

Ecotank ET-7700, Epson
Meer weten?
Prijs: 599 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.