logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Campingaz Select 3 Series EXS barbecue

De zon laat zich weer goed zien, en daarmee is het ook weer tijd om lekker buiten te leven. Het is alleen zonde dat je regelmatig het huis in moet om te gaan koken. Naast het feit dat je dan niet buiten kan zijn, is het ook zonde om al die warmte in huis te halen. En dat hoeft ook niet, want met een goede barbecue heb je eigenlijk een buitenfornuis op wieltjes. Wij gingen aan de slag met de Campingaz Select 3 series EXS barbecue!

Bouwpakket

Bij het ontvangen van de Campingaz Series 3 EXS buitenkeuken komt het gevoel van vroeger weer terug, als er een nieuw speelgoedpakket wordt uitgepakt. Al die losse onderdelen vergen de nodige inspanningen en het zal je zeker wat tijd kosten (ik ben er een uurtje of twee mee bezig geweest) om de barbecue in elkaar te knutselen. De handleiding is goed doordacht en alles is compleet, maar de pakketten wat beter kon ordenen en sorteren, zodat je van het ene pakket naar het andere kunt overstappen. Denk aan de nieuwe LEGO-dozen, bijvoorbeeld 🙂 maar dan van metaal. En hoewel het wat tijd kost om de barbecue in elkaar te zetten, geeft het ook zeker een gevoel van voldoening. Dit is echt jóuw barbecue, die je met bloed, zweet en tranen in elkaar hebt gezet. Ja, een beetje aandikken mag best.

Grillen van de barbecue

De Campingaz Select 3 Series EXS bbq beschikt over drie branders en een zijbrander. Daarmee kun je al heel wat grillen en bakken. Het rooster onder de kap is verdeeld in twee delen. Het grootste deel is een gietijzeren rooster, met daarin een ronde inzet. Die kun je vervangen door verschillende accessoires, zoals een paellapan, een pizzaplaat of een wok. Dit Culinary Modular System werkt goed en eenvoudig. Ik zet er regelmatig een paellapan in of de braadpan – dat scheelt je heel wat poetswerk naderhand. Het rechterdeel is een omkeerbare gietijzeren bakplaat, met aan de ene kant een grillrooster en aan de andere kant een planchaplaat. Super leuk en praktisch voor het bakken van burgers, uien, groente of bijvoorbeeld pannenkoeken. In totaal heb je een kookoppervlak van 62,5 x 40 cm ter beschikking.

De vlam erin

Deze barbecue beschikt over een elektronische ontsteker, die je zelf aansluit tijdens het opbouwen van de barbecue. Hij wordt gevoed met één batterij (houd die dus even in de gaten) en wordt met dunne kabeltjes met de verschillende branders gekoppeld. De branders kun je open en bloot laten branden voor meer directe warmte, maar je krijgt er ook een set warmteverdelers bij die de warmte gelijkmatig verdelen en je 3 branders (3000W per brander) beschermen tegen lekkend vet. Rechts vind je een gasbrander (2300W vermogen) die je als een normaal kookpit kunt gebruiken. Jammer genoeg kun je het deksel er niet afpakken, waardoor je behoorlijk beperkt bent in het formaat pan dat je gebruikt, maar de kans is groot dat je er niet veel grote pannen op neer gaat zetten.

De barbecue schoonmaken

Over schoonmaken gesproken: ook hier maakt Campingaz gebruik van het geprezen InstaClean-concept, waarbij je de binnenkant van de barbecue in verschillende delen uit de barbecue kunt halen en naar je vaatwasser kunt promoveren. Dat maakt lekker makkelijk schoon! De zijwanden van dit model zijn rechter dan van eerdere modellen, waardoor het meeste vet direct op de onderplaat lekt. Vanuit daar loopt het vet naar een lekbakje, dat je onder de barbecue hangt. Een leuke toevoeging, maar als je niet veel vettigheid bakt, is het overbodige luxe.

Onder de kap

Onder de kap vind je niet alleen het rooster voor het Culinary Modular System en de grillplaat: je kunt er ook een rooster in hangen. Bij veel barbecues gaat dat rooster met de kap mee omhoog als je hem opent, maar Campingaz heeft er hier voor gekozen om hem gewoon vast te laten zitten. Waarom ook niet? Het heeft weinig nut om het hele rooster mee te laten kantelen – en bovendien kun je het op deze manier makkelijk wegnemen als je er geen nut meer voor hebt, ook als je aan het grillen bent. Bovenop het deksel vind je een stoere – bijna retro – thermometer met een schaalverdeling in Celsius en Fahrenheit. die de temperatuur van de kap aangeeft.

Opgeborgen staat netjes

De barbecue beschikt over twee deurtjes, waarachter je accessoires en je gasfles kunt plaatsen. Zo kun je hem makkelijk vervoeren op de vier wielen (waarbij we liever vier zwenkwielen hadden gezien in plaats van de twee grote statische wielen en twee zwenkwielen). Ook hadden we graag een plankje gezien in het kastje, zodat je alle accessoires niet zo hoog hoeft te stapelen. Aan de binnenkant van de deur vind je de mogelijkheid om wat accessoires op te hangen, maar erg praktisch zijn die niet. Ze zijn te breed om een gang aan op te hangen, je moet grillen met de deurtjes open én je moet ver bukken om ze te pakken. Waarom zijn er geen haken aan (of onder) de zijtafeltjes gemaakt? Of kunnen we magnetische haken bijbestellen?


Ga direct naar Campingaz Select 3 Series EXS op BOL.com.

Recensie over Campingaz Select 3 Series EXS

Campingaz weet voor een scherpe prijs een geweldige buitenkeuken neer te zetten die veel mogelijkheden bied voor de beginnende en de gevorderde barbecueër. Het Culinary Modular System geeft een schat aan mogelijkheden (ja, zo’n pizzaplaat is écht de moeite waard – en we hebben ook veel plezier van de braadpan). Ook de dubbelzijdige grillplaat is een praktische functie. Met een barbecue als deze haal je echt een buitenkeuken in huis waar je jarenlang plezier van zult hebben. De afwerking is goed, het ontwerp laat zien dat ze jarenlange ervaring hebben en dat ze meedenken over duurzaamheid en degelijkheid. Alleen… die haken voor je keukengereedschap… dat is toch jammer.

Score: 8


Informatie

Campingaz Select 3 Series EXS
Adviesprijs: 699 euro.

Je barbecuebenodigdheden koop je snel online via:
CoolBlue | BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.