logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Arlo Essential XL spotlight camera


Soms brengen grote merken goedkopere versies uit van hun premium producten. Dat vind ik altijd spannende momenten. Want: waarom zijn die goedkoper? Welke technieken laten ze varen… en welke premium functies zie je wel terug? De Arlo Essential XL spotlight camera is zo’n product. Arlo is natuurlijk bekend van bijvoorbeeld de Arlo Pro 4 en de Ultra 2 4K UHD cameraseries: premium modellen, waar je behoorlijk voor in de buidel moet tasten. De Arlo Essential XL kost ongeveer 150 euro, dus rijst de vraag: is hij de aanschaf waard? Of kun je beter investeren in een duurdere variant?

Concessies

Aan het uiterlijk zla het niet liggen. De Arlo Essential XL ziet er op het eerste zicht precies zo uit als zijn duurdere tegenhangers, hij voelt solide en degelijk (en is een stukje langer, vanwege een grotere accu). Er zijn natuurlijk kleine details waar je tegenaan loopt, maar de grootste verschillen zitten binnenin. De grootste concessie die je daarbij moet doen is de resolutie. Waar zijn grotere broers een beeldkwaliteit bieden van minstens 2K of zelfs 4K, heeft de Arlo essential een 1080p-opnamekwaliteit. Is dat genoeg? Ja, natuurlijk is dat in de regel meer dan genoeg. Aan de andere kant heeft de Essential XL ook een groot pluspunt: de batterij gaat minstens twee keer zo lang mee als zijn tegenhangers: op één volle accu kun je een jaar vooruit. En dat is echt indrukwekkend!

Scherp in beeld

Afhankelijk van hoe ver je camera weg hangt, is 1080p namelijk scherp genoeg. Het beeld heeft een goede kwaliteit, met waarheidsgetrouwe kleuren. Zelfs ’s nachts kun je kleurenbeelden laten zien, wat prettig is om te kijken. De kijkhoek van deze camera is 130 graden, wat minder is dan de 160 graden van de Pro 4 of de kijkhoek van 180 graden op de Ultra 2. Voor het vastleggen en beheren van je tuin en gevel is deze kijkhoek echter groot genoeg.

Makkelijk verbonden

De Arlo Essential XL is heel eenvoudig in gebruik. Je downloadt de app, maakt een account aan en laat de app zoeken naar je nieuwe Arlo camera. Deze kan zonder meer verbonden worden met het wifi-netwerk voor het maken van cloudopnames (of het krijgen van meldingen en het streamen van livebeelden). Je hebt dus geen Arlo Smart Hub nodig, hoewel je hem ook daarmee kunt koppelen. Je hangt deze camera met een muurbeugel op, die je met drie schroeven aan een muur bevestigd. Met een eenvoudige klemschroef maak je de camera vervolgens vast. Hij blijft daarop solide op zijn plek zitten. Een robuuste verbinding, die weer heel anders is dan de magnetische een-schroefs bevestiging van de Pro 4 en de Ultra 2! Je kunt de Arlo camera’s bovendien koppelen aan Google Assistent, zodat je op je smartphone of slimme scherm direct kunt zien wat er voor je camera gebeurt.

Abonnement

Zoals vrijwel alle beveiligingscamera’s, heb je voor de Arlo Essential XL ook het Arlo Secure-abonnement nodig om gebruik te maken van alle slimme functies. Daarbij geniet je overigens niet alleen van een cloudopname van 30 dagen, maar worden ook mensen, dieren, pakketten en voertuigen herkend. Dat is erg prettig, zo kun je het systeem namelijk nauwkeuriger laten reageren op gebeurtenissen in je omgeving. Arlo Secure kost 2,99 euro per maand voor één camera en 9,99 euro per maand voor een onbeperkt aantal camera’s. Maar ook zonder abonnement kun je prima vooruit: je krijgt een melding wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Aan de hand daarvan kun je automatisch een spotlight laten schijnen, praten met de persoon die voor de camera staat en zelfs een sirene laten klinken. Met een optionele Smart Hub kun je overigens wel beelden opslaan, maar grijp je mis op de slimme functies.


Recensie over Arlo Essential XL

De Arlo Essential XL beveiligigingscamera is een heel fijne manier om je huis en omgeving goed in de gaten de houden. Het strakke model ziet er modern en hip uit. De beeldkwaliteit is goed en hij beschikt over een aantal praktische functies, zoals het herkennen van voertuigen, dieren en pakketten…. mits je een abonnement afsluit op Arlo Secure. Je kunt deze camera direct via de Wifi aansluiten, maar ook aan de Arlo Smart Hub. De ingebouwde spotlight en sirene geven een extra gevoel van veiligheid: ook zonder het abonnement. De accuduur van 12 maanden is indrukwekkend. Jammer genoeg zul je – als de accu leeg is – de camera even van de muur moeten halen om hem via een Micro-USB-kabel op te laden.

Score: 8


Informatie

Arlo Essential XL
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 150 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.