Ben je op zoek naar een stoere smartwatch? Dan zal je oog vast vallen op de Amazfit GTR 3 Pro, een rond horloge met een imposante diameter van 46 mm, voorzien van twee eigenwijze bedieningsknoppen aan de zijkant. Met dit horloge mag je absoluut gezien worden – maar hoe bevalt hij in de praktijk?
Ontwerp
Laten we eerst eens goed naar de Amazfit GTR 3 Pro kijken van fabrikant Zepp: de ronde behuizing van 46 mm is 10,7 mm dik, wat hem vrij fors maakt (maar nooit echt in de weg zit). De aluminium behuizing is namelijk netjes afgerond, waardoor hij nergens achter blijft haken. Het aanraakgevoelige beeldscherm heeft een diameter van 1,45 inch en een resolutie van 480 x 480 pixels. Je kunt hem dus bedienen met het touchscreen, maar ook met de twee knoppen aan de zijkant. Het scherm kun je laten activeren me een knop, met een draai van je pols of met een 24/7 scherm (hoewel dat je accuduur flink verkort natuurlijk). Hij is waterdicht afgewerkt en kan tot 50 meter onder water, wat altijd een aangename bonus is. De bandjes hebben een standaardmaat van 22 mm, met standaard gespen. Er zit één bandje in de doos, dus mocht je heel dikke polsen hebben, is dat een extra aanschaf. Voor mijn pols was hij prima. Amazfit biedt zelf een aantal verschillende bandjes, zodat je hem al een eigen stijl kunt meegeven. Aan de achterkant vind je een optische biometrische sensor, die in staat is om hartslag- en bloedzuurstofgegevens te detecteren. Dit is ook de plek waar je de magnetische oplader bevestigt.
App
Om het optimale uit je Amazfit smartwatch te halen, moet je de Zepp-app installeren. Het koppelen en bedienen gaat vrij eenvoudig, maar het is niet de meest gebruiksvriendelijke en intuïtieve app die je kunt voorstellen. Het is soms even zoeken naar de juiste plek. Vanuit de Zepp-app kun je nieuwe wijzerplaten en apps installeren. Zepp gebruikt een eigen systeem, waardoor het aantal apps nog vrij karig is. De wijzerplaten zijn volwassen en redelijk gebrand op het tonen van zoveel mogelijk statistieken of het imiteren van een old-school analoog horloge. Ze zien er stuk voor stuk stoer uit, maar de zoektocht naar een sober en helder model kwam helaas op niets uit. Het is ook jammer dat Zepp een eigen systeem gebruikt: het prijkt wel met een eigen app-store, maar het aanbod daarin is behoorlijk schaars. Gelukkig is het horloge zelf voorzien van een flinke hoeveelheid functies, zodat je niet snel ergens op misgrijpt. Naast het tonen van meldingen en het tracken van ontzettend veel sportfuncties (zo’n 150, waarvan er 8 automatisch worden herkend), beschikt het naast een connectie met Amazon Alexa ook over een offline Engelstalige slimme assistent (speciaal voor het horloge zelf dus) en muziekfuncties, die werkt met MP3. Het bedienen van streaming muziek zit er helaas (nog) niet in. In tegenstelling tot de meeste smartwatches dient de app overigens niet om alle gezondheidsgegevens in te zien: Dat doe je op je smartwatch. Met de app stel je enkel in hoe jouw Amazfit zich gedraagt.
Casual gebruik
De Amazfit GTR 3 Pro lijkt ontwikkeld te zijn voor de casual sporter, voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in hun wel en wee, maar niet al te gefocussed zijn op 100% controle. Zo is de hartslagmeting instelbaar in ‘om de paar minuten’ en meet ook de Sp02-zuurstoftracking niet continu het zuurstofgehalte in je bloed. Maar: het is wel allemaal aanwezig, en dat is wat waard. Deze manier van tracken is bovendien goed voor de accu, die makkelijk een weekje meegaat. De slaaptracking is een leuke functie, maar ik vond het niet prettig dat de knoppen zo prominent aanwezig zijn (en gevoelig reageren). Zeker ’s nachts wil het nog wel eens zijn dat je die knoppen aanraakt of met je arm in je kussen drukt, waardoor het scherm ineens aanspringt. De statistieken zijn goed, helder en overzichtelijk weergegeven op je horloge. Hier bij kun je het bovenste knopje gebruiken als draaiwiel voor een prettige bediening. De gegevens worden verzameld en verwerkt tot het PAI Health Assessment System, dat een score genereert op basis van je activiteiten en de gemeten informatie. Grappig voor de statistieken, maar niet meer dan dat.
Ga direct naar Amazfit GTR3 Pro op BOL.com.
Recensie over Amazfit GTR3 Pro
De Amazfit GTR 3 Pro verdient pluspunten voor de stoere behuizing, de afwerking en de indrukwekkende wijzerplaten. Je kunt hem letterlijk iedere stijl meegeven die je wilt, waarvan er sommigen zijn voorzien van toffe animaties. De wijzerplaten zijn soms een tikje te statistieken-zwaar naar mijn smaak, maar de analoge wijzerplaten zien er dan weer heel stoer uit. De accuduur en de ingebouwde functies zijn zeker voldoende. Het is jammer dat de app geen prominentere rol heeft gekregen in het tonen van de verzamelde gegevens en gezondheidsstatistieken. Het grootste minpunt is wel dat het rept over een app-store, maar dat die nog echt volop in ontwikkeling is. Er is veel mogelijk voor deze smartwatch, maar het moet nog even goed van de grond komen. Door de knoppen aan de zijkant vond ik hem niet prettig om ’s nachts te dragen.
Score: 8
Informatie
Amazfit GTR3 ProAdviesprijs: 199 euro.
Op zoek naar coole gadgets?