logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ga de weg op met de nieuwe TomTom VIA 53 met Wi-Fi


Als je regelmatig op de weg zit, maar niet zo vaak dat je overal blindelings de weg weet, kun je bijna niet meer zonder een goed navigatiesysteem. In principe zou een oud, traag model met de nieuwste kaart genoeg zijn voor dat doel, maar ik kan je verzekeren: die gaan behoorlijk vervelen! Wij hebben een oud systeem (zo’n vijf of zes jaar oud, misschien nog wel ouder) en het blijft irritant om een letter in te drukken waarna die – wel of niet – na een paar seconden op het scherm verschijnt. De kans om de nieuwe TomTom VIA 53 uit te proberen werd hier dan ook met veel gejuich ontvangen. Ook door mij, want hoewel ikzelf geen auto rijd ben ik daarmee wel ‘chef navigatiesysteem’.

Zonder handen

Het bijzondere van de TomTom VIA 53 is wel dat deze beschikt over een ingebouwde wifi-ontvanger. Daardoor kan het navigatiesysteem zelf contact maken met de servers van TomTom om te controleren of er updates zijn voor kaarten, software, stemmen en meer. Je hoeft dus geen programma meer te installeren op je computer, je inlogcode opzoeken, de navigatie aan je computer hangen… alles wordt door de VIA 53 zelf geregeld. Maar de TomTom VIA 53 beschikt ook over bluetooth. Daarmee maak je contact met je smartphone, wat ook weer een wereld aan mogelijkheden openbreekt. De meest voor de hand liggende functie is natuurlijk handsfree bellen, wat mogelijk is. Daarnaast kan de VIA 53 SMS-jes en iMessageberichten aan je voorlezen zodra ze binnenkomen en is het apparaat geschikt voor stembediening met Siri en Google NowTM. Echt handig (en functioneel) is de koppeling met de TomTom MyDrive app. Daarmee maak je de koppeling tussen navigatie en telefoon compleet. Je kunt je routes plannen (en meteen een aantal varianten zien), contactgegevens overzetten van bestemmingen, maar ook file-informatie doorgeven aan de TomTom, zodat hij daar omheen kan navigeren. Dat laatste vraagt natuurlijk wel om een dataverbinding van je telefoon.

Levenslang plezier

De nieuwe TomTom VIA 53 heeft een  5 inch touchscreen dat heerlijk snel reageert en wordt geleverd met Lifetime TomTom Traffic en Lifetime Map updates. Het geweldige van deze navigatie is wel dat je veel instelmogelijkheden hebt. Zo kun je redelijk goed aangeven of je de snelste, de kortste of de meest milieubewuste route wil, wat je op het beeldscherm wil tonen en in welke stijl je dat wil laten zien. Neem je een keer de verkeerde afslag? Dan is de Tomtom niet zo zeurderig om tot in den treuren ‘keer om indien mogelijk’ te blèren, maar komt hij meteen met een nieuwe route. Het valt niet eens op als je verkeerd rijd! Hij is beschikbaar vanaf €199,95. Kijk voor meer informatie: www.tomtom.com/tomtom-via-53

Conclusie over TomTom Via 53

Een heerlijk navigatie-apparaat met de wegen van alle landen in Europa. Het apparaat reageert snel en adequaat. Het scherm is ontzettend responsief, maar vooral de koppeling met je smartphone maakt hem echt bijzonder. Daarmee krijg je ineens functies toegankelijk die echt vernieuwend zijn. Achter het scherm zit een prima zuignap verwerkt, maar er zijn ook dashboardsteunen beschikbaar die het koppelen en loskoppelen van het systeem vereenvoudigen. Door: Score: TomTom Via 53 krijgt 10 van de 10 punten.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.