De keuken is een ruimte waar je best veel tijd in doorbrengt. Als ik naar mezelf kijk (als deeltijd huisman neem ik het koken voor mijn rekening), kan ik makkelijk twee en een half uur per dag doorbrengen in de keuken – dat is inclusief het afwassen, opruimen, lunch bereiden, koffiezetten et cetera. Het is dan ook een fijne ruimte om in te zijn. Ik zal een paar geheimen delen voor de ultieme ruimte.
Vormgeving
Natuurlijk is de stijl en vormgeving heel persoonlijk. Wij hebben gekozen voor landelijke deurtjes die strak wit zijn afgewerkt, waardoor ze ondanks hun huiselijke uitstraling toch modern ogen. Met aluminium strakke handgrepen hebben we ze nog net iets meer naar het ‘modern’ getrokken. Als aanrechtblad hebben we gekozen voor een neutraal grijs-gespikkeld werkblad. Misschien een beetje saai, maar wel makkelijker in onderhoud dan een natuurstenen of houten blad… of een effen blad, waar je al snel kleurverschillen krijgt. Sommige voedingsmiddelen drukken graag hun stempel op je werkblad!
Werkruimte
Een heikel punt is het gevecht tussen bergruimte en werkblad. Natuurlijk wil je meer dan genoeg werkblad. Dat heb je nodig om je eten te bereiden, maar ook om taarten te bakken, je kookboek neer te leggen… en voor al die apparatuur die op je aanrechtblad staat, zoals je koffiezetapparaat, waterkoker, blender, broodrooster, tostipan, airfryer… en ga zo maar door! Voor sommige dingen kun je makkelijk snel ruimte maken. De waterkoker vervang je bijvoorbeeld door een heetwaterkraan, zoals deze. Dat bespaart je bovendien veel energie. Je airfryer, broodrooster en tostipan kunnen natuurlijk in de kast, zeker als je ze niet vaak gebruikt. Let wel op de hoogte van de planken, zodat je ze makkelijk kunt pakken.
Bergruimte
Dat brengt ons tot de bergruimte! Wij hebben HEEL veel bergruimte. Onderkastjes zijn standaard, maar we hebben ook hoge bovenkastjes, die bijna tot aan het plafond rijken. Die zijn natuurlijk minder diep, maar zijn perfect voor voorraad, en op de hoge planken leggen we keukenaccessoires die bijna nooit nodig zijn. Het is een tijdlang trendy geweest om geen bovenkastjes te nemen. En ja, dat ziet er ruimtelijk uit, maar waar laat je dan al je spullen? In onze berging hebben we nog een paar hoge, diepe keukenkasten staan, waar grotere items staan, zoals de eerder genoemde airfryer, tosti-apparaat, wafelijzer, bak-accessoires… en zelfs onze oven hebben we daar geplaatst, netjes op ooghoogte. In de keuken zelf zou dat weer een stuk werkblad kosten! Maar er zijn meer manieren om extra opbergruimte in de keuken te realiseren.
Eiland… of niet?
Inmiddels is het gemeengoed om een keukeneiland te nemen, hoewel het meestal een soort ‘bar’ wordt waar je op een onhandige hoogte je ochtendkoffie kunt drinken. Nee, ons eiland zit vast aan de keuken zelf en is aan twee kanten volledig voorzien van kastjes. De keukenkant heeft diepe lades voor bestek, ontbijtspullen en bijvoorbeeld deksels van bewaarbakjes. De andere kant, die grenst aan de eettafel, bestaat uit 40cm diepe bovenkastjes van 60cm hoog. Twee brede kasten met een deur, met daar tussenin een iets smallere kast met lades. Superhandig voor papier, placemats, kabeltjes en ga zo maar door. Dus geen ‘bar’, dat vonden wij onzin. Een stap verder en je schuift zo aan tafel, met zicht op de keuken!