logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ga de tuin in met stoere geraniums


Oud worden achter de geraniums. Dat willen we allemaal wel. Maar waarom zou je met geraniums beginnen als je pas oud bent? Dat kan al veel eerder! Mijn vrouw keek me wat vreemd aan toen ik haar dit voorstelde. Ook in haar beleving zijn geraniums suffe planten, enkel en alleen gekweekt om de ouderen van ons land te behagen. Maar daar heeft ze het hartstikke mis. Want geraniums zijn kleurrijk, decoratief en kunnen prima in de tuin verschijnen. Ze kunnen zelfs stoer zijn, mits je ze in de juiste pot plaatst!

Geranium is grandioos

Als je ooit geraniums in je tuin hebt gehad (of hebt gezien bij je grootouders) weet je namelijk dat ze ontzettend lang bloeien. Dankzij alle goede zorg die ze krijgen, natuurlijk. Of toch? Nee, dat zal het waarschijnlijk niet zijn, want geraniums zijn heel makkelijke planten. Losse potgrond en genoeg water, dan ben je eigenlijk al klaar. Veel makkelijker kun je het dus niet krijgen – hoewel ze wat voeding op zijn tijd zeker niet zullen afslaan.

Variantie maakt stoer

Als je op tijd bent (juli is vrij laat voor het kopen van perkgoed) heb je een bizar grote keuze aan geraniums. Veel meer dan de wit-rood-roze varianten die je waarschijnlijk wel kent. Hoewel ook die stoer kunnen zijn, mits je ze in een stoere pot zet. Zoals deze Loft Urban potten van Elho, in het antraciet. Het prettige van deze pot is, dat ze een uniek afwateringssysteem hebben. Onder in de pot zit een waterreservoir dat zich kan vullen met regenwater of kraanwater. Doordat er in het midden een kuiltje zit, kan het water zich naar believen laten opzuigen door het zand. En overtollig water? Dat loopt via de onderkant weg. Dat scheelt je weer een flink stuk in het onderhoud!

Staan of liggen

De belangrijkste keuze is dus eigenlijk: wil je staande geraniums, of liever liggende? Want in een grote pot kun je eigenlijk beide varianten plaatsen. Hangende geraniums zijn natuurlijk het mooist in een hangbak aan de muur of in een hanging basket, maar ook in potten kun je prima hangende geraniums gebruiken. Die hangen dan over de rand heen, wat weer een leuke uitstraling geeft. En voor nu? Genieten we gewoon van de enorme bloemenpracht die onze stoere potten uitstralen! En volgend jaar? Dan gaan we weer voor de geranium. Uiteraard.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.