Boek recensie: Funky vegan bakboek, Emma Herngreen


Funky Vegan Bakboek

Sinds een tijdje is mijn jongste zoon heel actief bezig met bakken. Echt van een vreemde heeft hij dat niet – ikzelf sta ook graag in de keuken om te bakken – maar onze kleine koekenbakker ziet er wel brood in om zo af en toe wat bij te verdienen. Erg leuk, dat jonge ondernemerschap. En daarmee komen zo nu en dan ook wat interessante problemen naar voren. Want… wat als iemand vegan is? Wat kun je dan bakken? Het Funky Vegan Bakboek geeft een antwoord op die vraag. Alle recepten in dit boek zijn namelijk volledig vegan!

Alternatief

Toen ik het boek in eerste instantie opensloeg, was ik een beetje teleurgesteld. Veel van de recepten zijn namelijk gemaakt met vegan alternatieven voor boter en eieren. Niet echt een uitdaging, dacht ik. Dan kun je ieder recept wel vegan-iseren. Gewoon de boter vervangen door vegan boter en de eieren omruilen voor vegan exemplaren… maar die vlieger gaat niet op. Vee; vegan varianten hebben namelijk heel andere producteigenschappen! Je kunt ze dus niet zo maar 1 op 1 omwisselen. Er komt kennis en ervaring bij kijken. Toch is dat bij de recepten van Funky Vegan Bakboek niet van toepassing. Er wordt zo scheutig gestrooid met eggreplacers en vegan boter, dat je ze ook simpelweg weer terug kunt veranderen naar de normale boter en eieren voor non-veganisten. Erg jammer, ik was juist geïnteresseerd naar manieren om deze ingrediënten helemaal te vermijden, met bijvoorbeeld banaan of andere fruit!

Nobel doel in originele recepten

Toch wil ik dit boek zeker niet afvallen. Het is namelijk ontzettend nobel om te werken met de eggreplacers en vegan boter, Emma Herngreen heeft helemaal gelijk als ze kiest voor vegan alternatieven. Daarbij zijn de recepten die in het boek staan ook origineel zijn en boven alles lekker. Je proeft – dankzij die ‘veilige’ alternatieven – weinig tot geen verschil met de normale recepten. En dat is natuurlijk wel gaaf! Zo is er voor iedereen een goed recept te vinden.

Ga direct naar Funky Vegan Bakboek op BOL.com.


Recensie over Funky vegan bakboek

Ik hink op twee gedachten met dit boek. Enerzijds is het een beetje makkelijk om de ingrediënten te wisselen met vegan alternatieven, zeker als ze qua producteigenschappen overeenkomen met de originele items. Aan de andere kant is het goed om te weten dat je met deze middelen eigenlijk alle recepten kunt blijven gebruiken. Bovendien staan er in dit boek leuke recepten die best origineel zijn.

Score: 7


Informatie

Funky Vegan Bakboek,
Illustrator: nvt
Uitgever: Unieboek Het Spectrum, 168 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789000364558. Prijs: 20.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.