logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Moet je Funko Pops in de doos bewaren, of mag je ze gewoon uitpakken?

Funko Pops zijn ontzettend populair bij verzamelaars en fans van Marvel, Harry Potter, Star Wars… en nog veel meer. Funko richt namelijk zijn pijlen op films, series, games, sport, muziek en nog veel meer populaire elementen uit de popcultuur. Er is echter een groot discussiepunt onder Funko-kopers: moet je Funko Pops in de doos bewaren, of mag je ze gewoon uitpakken? Hieronder proberen we daar antwoord op te vinden.

Waardedaling

Voor handelaren in Funko Pops (en jazeker, die zijn er!) is het duidelijk. Funko Pops moet je in de doos laten. Haal je ze er uit, dan dalen ze meteen in waarde… soms tot wel 50%! En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Funko Pops worden namelijk telkens in beperkte oplages gemaakt. Zijn ze uit de verkoop, dan kunnen ze ineens in populariteit stijgen en daarmee ook meer waard worden. Verzamelaars eisen dan wel dat de Funko’s in tip-top conditie zijn, zonder beschadigingen en verkleuringen… en in een onbeschadigde doos. Verzamelaars zetten ze dan ook niet zomaar in een rek neer, maar stoppen ze het liefst in een dichte kast of stevige doos.

Makkelijk presenteren

Er is nog een reden om ze in de doos te laten zitten. De dozen zijn namelijk allemaal even groot. Heb je een flinke verzameling, dan kun je ze makkelijk naast elkaar zetten en stapelen. Een Wall of Funko – klinkt goed? Dat dacht ik dus ook! Bovendien zijn die vierkante doosjes veel makkelijker af te stoffen dan de figuurtjes zelf. Heb je een flinke verzameling en wil je er niet te veel tijd mee kwijt zijn door ze wekelijks af te stoffen? Dan kan het slim zijn om ze gewoon in de doos te laten zitten. Iedere doos heeft een flink kijkvenster, zodat je er toch genoeg van kan genieten. En wil je ze na een paar jaar misschien verkopen? Dan zullen ze meer waard zijn dan wanneer je ze zo neerzet.

Funko pops uitpakken

Er is ook genoeg te zeggen voor het uitpakken van Funko-figuren. Wil je ze namelijk echt goed bewonderen en jezelf onderdompelen in een wereld die je zelf hebt samengesteld? Dan pak je ze het beste uit. Dit is meer voor de fans van bepaalde franchises, en minder voor de Funko-verzamelaars onder ons. Ben je fan van Potter, dan pak je Harry en zijn vrienden dus gewoon uit en zet je ze prominent in je kamer neer. Je hebt dan bovendien geen last van het reflecterende kunststof, waarachter de Funko’s zich verschuilen. Doordat je ze uitpakt, nemen ze minder ruimte in dan wanneer je ze in de doos laat zitten. Bovendien kun je ze makkelijk gebruiken voor het gebruik in foto’s en kun je er leuke dingen mee doen. Het nadeel is dat ze in waarde dalen, doordat de doos schade oploopt (en de figuurtjes beschadigd kunnen raken) maar ook dat je grotere verzamelingen minder makkelijk kunt presenteren.

Waarom kiezen?

Desondanks is er ook een makkelijke manier om het één niet uit te sluiten: de verpakkingen lenen zich namelijk perfect voor het opnieuw opbergen van de funko’s. De plastic binnenverpakking kun je makkelijk openen en je Funko’s plaatsen. Doe je dat met beleid, dan zul je niet kunnen zien of de doos open is geweest of niet. Ze zijn immers niet verzegeld! Je kunt ze dus uit de doos halen en presenteren of fotograferen, maar de dozen ergens veilig bewaren. Mocht je ze ooit willen verkopen, dan doe je ze weer in de doos en winnen ze weer aan waarde. De dozen zijn namelijk een soort ‘certificaat van echtheid’. waaraan verzamelaars kunnen zien of de funko’s tot een bepaalde serie behoren, en of het échte Funko’s zijn.

De keuze is aan jou!

Wat je ook doet: het is jouw keuze. Wil je ze echt sparen om het sparen van collectors items? Dan laat je ze in de verpakking. Ze zullen over een paar jaar meer waard zijn dan wanneer je ze uit de verpakking hebt gehaald. Maar: de Funko-wereld is vreemd. Er wordt soms zelfs geboden op lege dozen, mits ze onbeschadigd zijn, zodat verzamelaars hun beschadigde dozen kunnen vervangen! Ben je een fan van een bepaalde franchise? Dan wil je ze waarschijnlijk uitpakken en fraai presenteren. Pak ze dan gerust uit. Echte rares en specials zullen minder waard zijn dan wanneer je ze in de doos bewaard, maar je kunt er veel meer van genieten. En bewaar je de doos? Dan kun je hem alsnog mét doos verkopen, als je ooit besluit afstand te doen van je verzameling.

Funko’s kopen met korting? Ga via deze link naar BackToTheToys.com en koop Funko Pop met 10% korting! Je kunt ook kortingscode COOLESUGGESTIES gebruiken bij het afrekenen voor 10% korting op het volledige assortiment.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.