logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fujitsu ScanSnap iX1300 scanner


Hoewel veel mensen een all-in-one printer hebben staan, is er zeker wat te zeggen om die twee te splitsen. Een belangrijke reden kan de draagbaarheid en de compactheid van het apparaat zijn. Een losse printer is natuurlijk al een stuk kleiner dan een all-in-one, en datzelfde geldt voor een losse scanner. Bovendien is een apparaat dat zich helemaal ergens op richt vaak beter dan een combinatie van functies. Wij gingen aan de slag met de Fujitsu ScanSnap iX1300 draagbare documentscanner.

Compacte scanner voor documenten

Het is belangrijk om een apparaat te erkennen voor wat het is. Met deze scanner kun je geen kopie maken van een recept uit je favoriete kookboek, hij is echt ontworpen voor het scannen van documenten, die ie via een papierinvoer door de scanner haalt. Dat kan met 20 pagina’s enkelzijdige of dubbelzijdige pagina’s tegelijk (en 30 pagina’s per minuut), wat wel zo prettig is natuurlijk voor het scannen van langere documenten. Als alternatief kun je een enkele pagina of een visitekaartje (of een creditcard of een ID) door de uitvoersleuf aan de voorzijde laten scannen. Wat betreft uitvoeropties: je kunt de gescande documenten op je bureau voor het apparaat laten uitkomen, maar je kunt ook een hendel omzetten, zodat gescande documenten rechtop komen te staan. Daardoor heeft de scanner minder ruimte nodig. Het ‘draagbare’ van de Fujitsu iX1300 richt zich overigens op de compactheid van het apparaat. Hij heeft geen ingebouwde accu, je bent dus nog altijd gebonden aan een stroomsnoer. Toch is het een praktische oplossing voor kleine kantoren, thuiskantoren (anyone?) of voor mobiele kantooroplossingen.

Vormgeving

Je koopt de Fujitsu iX1300 compacte scanner in het wit of zwart. Hij is 296 x 114 x 87 mm groot, wat natuurlijk helemaal niet zo groot is. Het gewicht is 2 kilogram, wat hem misschien een tikje zwaar is om hem een hele dat mee op sleeptouw te nemen. Door zijn compacte formaat past hij altijd wel in een lade van je bureau, zodat je hem kunt opbergen als je hem niet gebruikt. Hij is mooi compact in elkaar te schuiven. Pluspunten daarvoor! Verder heeft hij eigenlijk geen knoppen of functie, de bediening gaat volledig via een computer. Op de scanner zelf vind je dan ook alleen een Scan-knop, voorzien van een blauw lampje dat aangeeft waar de scanner mee bezig is (of waar hij op vastloopt). Ook is er een statuslampje voor de wifiverbinding.

Software

De bediening van de scanner loopt volledig via de gratis ScanSnap Home-software. Deze software werkt prettig en steekt goed in elkaar. Het omvat niet alleen mogelijkheden om de instellingen aan te passen, maar ook mogelijkheden voor documentbeheer, financiële archivering en meer. Je kunt de scanner verbinden via het lokale wifi-netwerk, maar je kunt er ook voor kiezen om een directe wifiverbinding op te zetten tussen je apparaat en de scanner. Als laatste optie kun je hem ook verbinden via USB. In de software kun je workflows instellen, waarmee je gescande documenten op een bepaalde manier kunt laten scannen en automatisch naar de juiste plek wegschrijft. Je krijgt ook hulp bij het opzetten en onderhouden van een goed documentbeheer- en archiveringssystemen. Daarbij werkt het zelfs met functies zoals opeenvolgende naamgeving, trefwoorden en zoektermen.

Naast deze software krijg je ScanSnap Manager, dat een vrij scannerstuurprogramma is waarmee je jouw scans kunt instellen, uitvoeren en doorsturen naar andere toepassingen, zoals de meegeleverde Abbyy FineReader voor ScanSnap. Dat is een programma voor optische tekenherkenning (OCR) dat gescande tekst converteert naar doorzoekbare of bewerkbare tekst en deze exporteert als een doorzoekbare PDF, een Microsoft Word-document of Excel-spreadsheet en verschillende andere formaten.


Ga direct naar Fujitsu Scansnap iX1300 op BOL.com.

Recensie over Fujitsu Scansnap iX1300

CooleSuggesties topper

Deze compacte scanner is een echte krachtpatser. Dankzij de meegeleverde software weet hij documenten razendsnel in te scannen en te archiveren naar jouw eigen wensen. De OCR is bovendien super goed: documenten werden bijna zonder problemen omgezet naar doorzoekbare documenten, die je dus ook makkelijk verder kunt bewerken. Het enige minpunt is eigenlijk dat deze compacte scanner niet echt draagbaar is: hij heeft geen accu. Aan de andere kant: voor incidenteel gebruik zou je accu toch telkens leeg zijn… en mocht je hem een goed plekje geven op je werkplek, is hij compact genoeg om niet in de weg te staan.

Score: 9


Informatie

Fujitsu Scansnap iX1300
Adviesprijs: 349 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.