logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: FRITZ!Repeater 3000


fritz repeater 3000

Laten we met geweldig nieuws beginnen. De FRITZ!Repeater 3000 vergroot het wifi-netwerk in je huis. Het is bovendien de snelste WiFi-versterker van AVM – en de eerste die niet hoeft te worden aangesloten. Daarom kan de staande repeater, die ongeveer 19 centimeter hoog is, overal in huis worden geplaatst om het draadloze netwerk te verbeteren. Mits je een stopcontact in de buurt hebt én het netwerk op die locatie nog acceptabel is.

Technische snelheid

Ook nieuw: de Repeater 3000 werkt met drie radio-eenheden. Een nieuwe techniek, die je ook tegenkomt op de FRITZ!BOX 7590 router. Heb je die in huis, dan heb je een gouden combinatie! Maar heb je een oudere FRITZ!BOX router, dan is er ook geen man overboord: de FRITZ!Repeater 3000 zal naadloos met je router kunnen communiceren. Voor de verbinding met het basisstation – bij voorkeur een FRITZ!box, maar andere systemen werken ook zonder problemen – gebruikt deze wifi-repeater een 4×4-configuratie, zodat hij vier MIMO-streams tegelijk kan verzenden op maximaal 1733 Mbit/s. Het verbindt WLAN-apparaten op 2,4 en 5 GHz met elk 2×2, wat resulteert in een maximale bruto datasnelheid van 400 of 866 Mbps.

Verbinden maar!

Wat is die derde radio-eenheid, vraag je je af? Welnu: dat is een extra 5Ghz zender! Aangezien de meeste moderne apparaten en smartphones via de 5Ghz band communiceren, zorgt dat voor een hogere algehele snelheid op de wifi-verbinding. Maar wacht: er is meer! Je kunt namelijk ook nog twee apparaten met een standaard LAN-kabel aansluiten op de FRITZ!Repeater 3000. Perfect voor je gameconsole of bijvoorbeeld een connected speaker, je LAN-radio of andere apparaten die een vast plekje krijgen in je huis.

Mesh it up

Eenmaal verbonden met je router zorgt de repeater ervoor dat hij binnen hetzelfde Mesh-netwerk komt. Het voordeel van zo’n netwerk is dat je geen apart netwerkpunt hebt waar je op inlogt, maar dat de routers zelf bepalen wie het signaal gaat geven. Ofwel: of de router of de repeater het sterkste signaal bieden. Je smart device schakelt dan automatisch over naar de sterkste zender. Optimale ontvangst! Het koppelen met je bestaande netwerk gaat heel eenvoudig via WPS, maar heb je al een FRITZ!BOX, dan gaat alles natuurlijk nog een stapje eenvoudiger en sneller.

Veiligheid

De FRITZ!Repeater heeft ook iets nieuws in zijn WLAN-beveiliging: het ondersteunt de nieuwe WPA3-coderingsmodus. Deze kun je activeren je de repeater niet gebruikt als onderdeel van de FRITZ!Box-mesh, maar in de LAN-modus, dus als je hem via een kabel op de FRITZ!Box aansluit en gebruikt als een toegangspunt. Vervolgens kun je de modus “WPA2 + WPA3” selecteren in de beveiligingsinstellingen. Hierdoor kan de repeater met behulp van het opgegeven wachtwoord over veilige codering met zowel WPA3- als WPA2-apparaten onderhandelen.

Ga direct naar FRITZ!Repeater 3000 op BOL.com.


Recensie over Fritz!Repeater 3000

CooleSuggesties topper

De FRITZ!Repeater 3000 is de ideale uitbreiding voor je wifi – vooral in combinatie met een FRITZ!Box 7590. Voor een oudere of langzamere router kun je de FRITZ!Repeater 3000 natuurlijk gebruiken, maar in feite doe je hem daar wel tekort mee: een tragere repeater zal dan ook volstaan. Aan de andere kant: met deze repeater ben je klaar voor de toekomst!

Score: 9Op zoek naar coole gadgets?

Informatie

FRITZ!Repeater 3000, AVM
Meer weten?
Prijs: 120 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.