logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fritz!DECT 440 schakelaar en Fritz!DECT 500 slimme lamp

Soms ontdek je spannende nieuwe functies aan apparaten die je al heel lang in huis hebt. Zo heeft Fritz!BOX een uniek ingebouwd systeem: DECT. Dat ken je wel van draadloze telefoons, die gebruikmaken van het vaste telefoonnet (als je zo’n ding nog in huis hebt), maar je kunt er meer mee doen. In Duitsland waren er al langer accessoires beschikbaar voor dit systeem, maar nu dus ook in Nederland. Wij probeerden er alvast twee uit.

Schakelaar met extra functies

Allereerst de Fritz!DECT 440 schakelaar. Daarmee kun je alle slimme accessoires van AVM bedienen, van de slimme lampen tot aan de slimme schakelaars (FRITZ!Dect 200 / 210), of de slimme thermostaatknoppen. Dit is dus een heel prettige accessoire. Heb je die niet, dan ben je afhankelijk van je voorgeprogrammeerde timers en instellingen of van de speciale FRITZ!App. En om die iedere keer voor de dag te halen… daar wordt je ook niet blij van.

Installeren van de DECT accessoires

Nu is het installeren van de verschillende DECT accessoires heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar het apparaat in te schakelen en 6 seconden op de DECT-knop van je router te drukken. De koppeling is dan tot stand gebracht. Vanaf dat moment kun je instellingen aanpassen in het menu van jouw FRITZ!box router, maar ook via de apps voor iOS en Android. In geval van de afstandsbediening krijg je ook een achterplaat meegeleverd. Die kun je op een muur of kast schroeven of plakken met dubbelzijdige tape, waarna je de afstandsbediening er zonder problemen opdrukt.

Functies bepalen

Wanneer je de schakelaar hebt ingesteld, kun je functies toekennen aan de knoppen. Daarbij heb je vier knoppen ter beschikking, die je kunt koppelen aan lampen of schakelaars. Of dat nog niet genoeg is, heb je twee mogelijkheden om knoppen toe te kennen; je kunt er namelijk voor kiezen om 1 knop te gebruiken voor zowel het inschakelen als het uitschakelen, maar je kunt er ook voor kiezen om 1 knop te gebruiken voor het inschakelen en de andere voor het uitschakelen van jouw apparaat. Het scherm zelf bestaat uit een energiezuinig e-ink scherm, dat standaard de temperatuur en de luchtvochtigheid laat zien. Deze gegevens kunnen je slimme AVM thermostaatknoppen overigens weer gebruiken!

FRITZ!Dect 500 slimme lamp

Laat ik even beginnen met een voordeel te benoemen van de Fritz!Dect 500 slimme lamp. Hiermee hoef je namelijk geen losse HUB te installeren en kun je de lampen in een handomdraai verwerken in jouw Smart Home! Vanuit de gratis app op je smartphone, de webbased browser, de schakelaar die ik hierboven heb omschreven of een Fritz!FON telefoon kun je de lampen vervolgens bedienen. Het installeren is binnen twee minuten gebeurd, inclusief het uitpakken en indraaien van de lamp.

Functionaliteiten

De functies die beschikbaar zijn verschillen echter nogal per bedieningselement. Zo kun je via je FRITZ!Fon de lampen eigenlijk alleen maar inschakelen en uitschakelen. Met de schakelaar kun je dimmen, wanneer je een lamp toekent aan twee knoppen. Via de app kun je op heel intuïtieve tegels de lichtkleur en de lichtintensiteit instellen. De meeste mogelijkheden heb je wanneer je de lamp instelt via de webbased routerinstellingen! Log dus zeker in via fritz.box en ga daar naar het menu Smart Home om je lamp verder te configureren. Daar kun je de lampen plannen, zodat het op gezette tijden inschakelt of uitschakelt (met variabelen, om de voorspelbaarheid te verlagen en inbrekers op het verkeerde been te zetten). Je kunt de lamp ook laten reageren op zonsopkomst of zonsondergang.


Ga direct naar Fritz!DECT 440 schakelaar en Fritz!DECT 500 slimme lamp op BOL.com.

Recensie over Fritz!DECT 440 schakelaar en Fritz!DECT 500 slimme lamp

AVM heeft met de Fritz!DECT 440 schakelaar en Fritz!DECT 500 slimme lamp twee uitstekende producten in handen. Maar: het staat daarmee ook nog in de kinderschoenen. Belangrijk is te weten dat AVM privacy hoog in het vaandel heeft en ongevraagde gegevensdeling afkeurt. Een koppeling met Google Assistent, Homekit of Alexa zit er dan ook niet in. De mogelijkheden zijn daardoor wat beperkter dan bijvoorbeeld bij Philips Hue, maar dat is misschien ook wel de meest uitgebreide serie die je in huis kunt halen. Voordeel van de slimme accessoires is dat alles door je router wordt aangestuurd, zonder dat de slimme apparaten storen met je wifi-netwerk of bandbreedte innemen. Ideaal! De instelmogelijkheden en functies zijn voor de gemiddelde gebruiker zeker afdoende. Het is helder en overzichtelijk, zeker met gebruik van de app of wanneer je inlogt op je routerinstellingen. De prijs is nog wat aan de hoge kant, gezien de functies die je ter beschikking krijgt.

Score: 7


Informatie

Fritz!DECT 440 schakelaar en Fritz!DECT 500 slimme lamp
Adviesprijs: 40 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.