logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fritz!Box 5530 router voor glasvezel met Wifi 6

In Nederland worden steeds meer mensen aangesloten op glasvezel. Super gaaf: veel stabieler en sneller ga je ’t vooralsnog niet krijgen! Maar jammer genoeg krijg je er ook een standaard routermodem bij vanuit je leverancier, die vaak te wensen overlaat. Zeker in het geval van glasvezel ben je vaak beperkt in je mogelijkheden, hoewel je natuurlijk altijd een andere router kunt koppelen aan één van netwerkpoorten van je bestaande router. Wil je direct een router aansluiten op je glasvezelpoort? Dat kan zeker – het scheelt je weer een apparaat in de meterkast! De Fritz!Box 5530 is een router die je direct op de glasvezelaansluiting kunt koppelen en je verwent met een hoge snelheid en een paar te gekke snufjes. Aansluiten dus, en gaan met die banaan!

Obstakel

Jammer genoeg is het net niet zo makkelijk als je zou denken. Er is namelijk nog geen standaard stekkertje dat aan je glasvezel wordt gekoppeld. Het grootste dilemma is dan ook: hoe sluit je de router aan? Ik zit gelukkig dicht bij het vuur: het Nederlandse kantoor van de fabrikant is gevestigd in ons dorp. Ik kon dus direct te rade gaan bij de expert. Zij vertelden me over hun overpeinzingen en het algemene probleem voor glasvezelbezitters, zeker als je wettelijk gezien zelf een modem mag kiezen en aansluiten (waarbij je provider je van alle informatie moet voorzien om het voor elkaar te boksen). Zoals gezegd is er geen universele standaard. Ieder land heeft zo zijn eigen maniertjes, zijn eigen favorieten. En iedere provider vindt er weer iets van, waardoor het een wildgroei is aan systemen en opties. In Nederland vind je echter grofweg twee systemen: Eentje met een groene stekker en eentje met een blauwe stekker. Naast je modem moet je dus ook een kabeltje kopen met de juiste stekkers. Een groene voor in de Fritz!Box en een andere kleur om op de glasvezelaansluiting in jouw huis te bevestigen. Geen nood: je ziet meteen welke je moet hebben. En anders kunnen de mensen bij FritzShop je zeker helpen! Zit er in jouw glasvezelbox aan de zijkant een standaard netwerkaansluiting? Dan kun je er een normale Fritz!Box router aan koppelen. Dat is de kortste klap en zal je geen beperkingen in snelheid opleveren. Heb je geen zin in dit gedoe met kabels? Dan heb je drie opties:

  • Koppel een Fritz!Box aan je bestaande router. Ikzelf sloot alle niet-netwerkgekoppelde items aan mijn provider-router (zoals Hue Bridge en de centrale voor de zonnepanelen), met een kabel van het standaard router naar een Fritz!Box 7581 router, richting de WAN-poort. Zo maak je een nieuw netwerk naast je bestaande netwerk. De wifi van de providerrouter had ik uitgeschakeld. Dat scheelt weer energie en storing voor het wifinetwerk van Fritzbox.
  • Je kunt ook de providerrouter koppelen aan de LAN1-poort van de Fritz!Box en deze gebruiken als uitbreiding van je netwerk. Zo kun je de router gebruiken als extra hub!
  • Heeft jouw glasvezel een gekoppelde mediaconverter? Dan koppel je iedere Fritz!Box op de LAN-poort van die converter. Of koop zelf een mediaconverter en plaats die tussen je glasvezelkabel en je Fritz!Box!

Nieuwe technieken

Vervang je jouw standaard router door eentje van Fritz!Box? Dan profiteer je direct van nieuwe technieken en mogelijkheden. Fritz!box routers staan namelijk bekend om hun uitgebreide instelmogelijkheden, waardoor je jouw netwerk tot in de puntjes kunt tweaken. De Fritz!Box 5530 beschikt bijvoorbeeld over het nieuwe Wifi 6 protocol, waardoor je profiteert van ontzettend hoge snelheden voor je wifi! AVM heeft de FritzBox 5530 uitgerust met de nieuwe WLAN-standaard Wi-Fi 6, die onder andere zorgt voor hogere datasnelheden. Dankzij de vier interne antennes kan de router theoretisch tot 2.400 Mbps halen op het 5gHz netwerk en tot 600 Mbps bij 2,4gHz. Let wel: Wifi 6 klinkt goed (en dat is het ook) maar om er optimaal gebruik van te kunnen maken, moeten de eindapparaten ook gebruikmaken van dit protocol. En dat zijn op dit moment nog niet veel apparaten! De Fritz!Box 5530 maakt ook gebruik van WLAN-ac en WLAN-n, maar heeft maar half zoveel antennes als bijvoorbeeld de 7590. Daardoor boet hij in op de snelheid.

Functioneel

Natuurlijk beschikt het systeem van de FritzBox 5530 over alle standaard functies, zoals een goede kinderveiligheid, een smart home center en veel instelmogelijkeden. Je kunt uiteraard gebruikmaken van het mesh-netwerk van AVM, zodat je heel makkelijk repeaters kunt toevoegen en meer invloed kunt uitoefenen op je draadloze netwerk. De repeater verminderen namelijk het aantal apparaten dat je aansluit op je router, waardoor de algehele verbinding beter en stabieler is. Wi-Fi 6 zorgt voor verdere optimalisaties en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder last hebt van andere routers en netwerken.

Kritische noot

Hoewel we enthousiast zijn om onze oude router een schop onder z’n billen te geven (weer een apparaat minder dat continue aanstaat!) hebben we ook onze beperkingen gevonden. Ten eerste: omdat de Nederlandse netwerkbeheerders nog niet verplicht zijn om mee te werken aan het installeren van een eigen router, kun je bij een aantal providers geen gebruikmaken van vaste telefonie met jouw router. Die gegevens worden simpelweg niet vrijgegeven. Voor internet en televisie heeft AVM heel wat profielen ingebouwd: met twee klikken heb je de juiste instellingen gemaakt en beschik je over een stabiele connectie… behalve telefonie bij sommige aanbieders. Daarnaast gaat er een netwerkpoort verloren aan televisie, terwijl je slechts drie LAN-poorten ter beschikking hebt (1x 2500 Mbps, 2x 1000 Mbps). In mijn geval moet de Hue hub bekabeld aangesloten worden, de televisie en het liefst ook een NAS. De adapter voor de zonnepanelen wil het liefst ook bekabeld, maar die was met wat omwegen ook draadloos in te stellen. Er is geen USB-poort aanwezig, zoals op veel oude modellen. Een externe schijf voor je mediacentrum of een oude printer aansluiten zal dus niet meer gaan. Via DECT kun je maximaal zes draadloze telefoons en smarthome-apparaten koppelen als smart-home bediening.

Tip!

Een aangenaam pluspunt is de ‘bewaarwaarde’ van de router. Je de router namelijk ook via Wifi opnemen in je bestaande netwerk. Op die manier kun je de Fritz!Box 5530 later (als je een nieuw modem aansluit vanwege nieuwe functies of meer mogelijkheden) nog altijd gebruiken als mesh wifi-versterker.


Recensie over Fritz!Box 5530

De Fritz!Box 5530 is mogelijk een geweldige vervanger voor je standaard modem. Hoewel je natuurlijk een Fritz!Box modem aan het standaard modem van je internetprovider kunt koppelen, biedt een directe aansluiting meer mogelijkheden. Zeker als je glasvezelkastje geen standaard netwerkaansluiting biedt, kun je de router van je provider afkoppelen en aan de kant leggen. Het is krachtig en biedt veel instelmogelijkheden. Jammer genoeg heeft het niet zo veel aansluitmogelijkheden – slechts 3 netwerkpoorten, waarvan er eentje gereserveerd is voor de televisie (afhankelijk van je provider). Telefonie is nog een heikel punt voor eigen routers – de providers zijn niet bepaald happig op het verstrekken van dat soort informatie. Heb je nog vaste telefonie? Dan ben je nog gebonden aan het standaard glasvezelmodem van je provider. Maar: daar komt binnenkort vast verandering in, als de wettelijke verplichting komt om mensen zelf te laten bepalen welk modem ze aansluiten!

Score: 8


Informatie

Fritz!Box 5530
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 189 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.