logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Free run als hobby en levensstijl

free run Ward heeft een probleem. Zijn moeder komt uit Venezuela, zijn vader uit Nederland. Nu is dat natuurlijk geen probleem, maar de situatie waarin Ward verkeerd wel. Toen Wards moeder zwanger was, is ze namelijk naar Nederland gekomen. Ward is dus in Nederland geboren, maar zijn vader wilde hem niet erkennen, hij wilde niet toegeven dat Ward zijn kind was. En de moeder van Ward kon niet terug naar Venezuela, omdat ze beschermde dieren had gesmokkeld. Bovendien is Ward daar niet welkom, omdat hij niet in Venezuela is geboren. Daar hoort hij dus ook niet thuis. Dat betekent dat Ward nooit bij de burgelijke stand is opgegeven, geen burgerservicenummer heeft en dus ook geen identiteitsbewijs. Hij is net zo illegaal als zijn moeder, wiens visum ook al jaren is verlopen! Jaren gaat het goed: Ward gaat gewoon naar school en heeft een goede vriend die samen met hem ook van Free Running houdt: een sport waarbij je met allerlei stunts en sprongen door de stad rent. In het begin van het boek Free Run wordt zijn moeder opgepakt en teruggestuurd naar Venezuela. Ward staat er dus helemaal alleen voor, en gaat op zoek naar zijn vader.

Speuren naar sporen

Dat blijkt nog een flinke opgave. Hij weet namelijk niets van zijn vader, behalve een fotootje dat hij toevallig vind in de persoonlijke spullen van zijn moeder. Ward gaat op pad, met enkel een foto en een voornaam, om de identiteit van zijn vader te achterhalen. Hij begint daarmee in Friesland, waar Ward en zijn moeder wonen. Langzaam ontdekt hij middels een telefoonboekje de naam van een vriendin van zijn moeder, die hem wat verder helpt. Zij waarschuwt Ward echter wel: zijn biologische vader is geen lieverdje! Toch lukt het Ward vrij snel om zijn vader te achterhalen. Die blijkt inmiddels getrouwd te zijn, met een zoon van ongeveer Wards leeftijd. Een lastige situatie dus, maar zijn vader blijkt heel hartelijk te zijn en verwelkomd Ward met open armen. Terwijl zijn vader van alles uitzoekt op juridisch vlak verblijft Ward in een schimmig motel net buiten de stad, en doet hij wat klusjes voor zijn vader. Maar of die koeriersklusjes nu wel helemaal door de beugel kunnen… daar komt Ward helaas vrij snel achter, met alle vervelende gevolgen vandien. De redding blijkt gelukkig nabij, in de vorm van een lief meisje dat Ward bij toeval tegen het lijf is gelopen in het begin van het boek!

Spannend

Free Run is een spannend boek, dat heel vlot is geschreven. Het taalgebruik is zeker niet moeilijk, en ook het verhaal zelf is goed te volgen. Er zitten een paar sprongen in die soms wat extra aandacht vragen, maar ook al let je daar niet op zit er een mooi verloop in het verhaal. Free running komt niet heel veel voor in het boek overigens, en dat is wel jammer – zeker gezien de titel van het boek had ik er meer aandacht voor verwacht. Neemt niet weg dat Free Run een te gek boek is over de achtbaanrit die Ward maakt in zijn speurtocht naar de waarheid… en een identiteitsbewijs. En over het feit dat er zo gemakkelijk misbruikt gemaakt werd van Wards situatie!

Informatie

Free Run, Annemarie Bon Moon uitgevers, 195 pagina’s, paperback. Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789048832156

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.