Game review: Fort Triumph


Soms zorgen games van wat minder bekende softwarehuizen voor aangename verrassingen. Ik was bijvoorbeeld best benieuwd naar Fort Triumph, een turn-based strategygame met een basis die je kunt upgraden en ontwikkelen. Het prettige van Fort Triumph (en ook meteen een fikse uitdaging) is dat dit spel niet bepaald makkelijk is. Je wordt flink in het diepe gegooid, waarbij jij jouw helden tot het uiterste moet drijven om je doelen te behalen.

fort triumph screenshot

Wat is Turn based?

Turn-Based wordt op verschillende fronten gebruikt. Denk aan Final Fantasy, waarbij je om beurten een aanval mag uitvoeren, afhankelijk van je snelheid en je timing. Andere games, zoals XCOM, hebben een rasterveld waarbij je ombeurten jouw personages mag verzetten en in actie kunt laten gaan. Dekking zoeken, aanvallen, verdedigen of healen… het moet allemaal in jouw zetten (en zonder tijdslimiet). Fort Triumph neemt je mee naar een fantasiewereld vol magiërs, trollen en skelettenlegers. Zwaarden, magie en pijlen wisselen elkaar in rap tempo af, maar je kunt ook de elementen van je omgeving gebruiken in je strijd. En dat maakt Fort Triumph zo leuk – en uitdagend!

Thuisbasis

Je hebt bovendien een kasteel daarmee je jouw personages en de strijd kunt helpen. Zo verdien je geld of extra gezondheid in de strijd. Vervolgens trek je ten strijde op een grote wereldkaart, met daarop aangegeven verschillende missies die je voorwerpen, XP en buit als bonus geven. Maar er is een zekere dreiging. Er is namelijk een grote tegenstander op weg naar jouw kasteel. Iedere beurt komt deze dichter bij… je hebt dus een turn-based strategy ín een turn-based strategy. Mind blown! De missies zijn uitdagend en leveren goede items op om jouw personages te upgraden.

Upgraden

Helden kunnen individueel worden verbeterd. Ze kunnen nieuwe vaardigheden leren die telkens anders zijn en nieuwe mogelijkheden bieden. Daarnaast kun je de huidige vaardigheden verbeteren, zodat ze meer schade doen. Daarbij is er overigens een verschil tussen actieve en passieve vaardigheden. Elke keer dat je voor een nieuwe kracht kiest, krijg je drie willekeurige selecties voorgeschoteld. Je kunt vier helden tegelijk in het veld hebben (later kan dit worden verhoogd tot vijf), en een vijftal helden op de reservebank voor het geval er eentje overlijdt. Je kunt Permadeatch uitschakelen, zodat je niet al je personages kwijt bent nadat ze in het veld zijn overleden.

Actiepunten

In de strijd draait alles om actiepunten. Ieder personage krijgt een aantal actiepunten ter beschikking, die ze zelf kunnen inzetten. Wil je verplaatsen? Dan kost dat actiepunten. Wil je aanvallen? Dan kost dat – op basis van het type actie – ook weer 1, 2 of zelfs 3 actiepunten. Plannen is dus noodzakelijk, want soms kun je beter eerst een goede positie innemen om vervolgens vanuit dat punt aan te vallen. Daarbij moet je ook rekening houden met de omgeving. Stoot je vijanden tegen een muur, dan krijgen ze daardoor ook schade. Of schuif je een steen tegen een vijand in, laat je een stapel stenen vallen of laat je een boom omvallen, dan levert dat ook schade op – en bovendien kunnen vijanden een beurt lang niet aanvallen, wat een dubbele bonus is. Nadat jij al je zetten hebt gedaan, is je vijand aan de beurt.

Fort Triumph is te koop voor PC (Steam), XBOX One, PS4 en Nintendo Switch.


Recensie over Fort Triumph

Fort Triumph is een geweldig spel. Het brengt turn-based strategy tot een nieuwe dimensie, dankzij het actieve gebruik van je omgeving. Maar: het heeft ook een stijle leercurve. De moeilijkheidsgraag staat een beetje in contrast met de cartooneske vormgeving en styling. Zelfs op Easy is het spel nog knap lastig. Maar: het verzamelen van items, het upgraden van je personages en de manier waarop nieuwe vaardigheden worden aangeleerd maken het spel te gek om te spelen.

Score: 8


Info

Fort Triumph
Uitgever: CookieByte
Getest op: XBOX One
Genre: strategie
Prijs: 19.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.