logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: Vegan bakmixen van Koopmans


We weten allemaal dat we iets beter moeten zorgen voor onze omgeving. Het gaat namelijk niet zo goed met onze wereld, en daar zijn wij (mensen, bedoel ik dan, niet specifiek jou!) voor verantwoordelijk. Tijd om onze gewoontes te veranderen! En dat hoeft echt niet meteen 180 graden de andere kant op, in een zelfvoorzienende tiny house op een groot stuk grond om je eigen groenten te verbouwen. Nee, je kunt ook klein beginnen, door dierlijke producten te vervangen door alternatieven. Zoals de vegan bakmixen van Koopmans. Daar komt geen ei of melk aan te pas!

Vegan cake

Laten we beginnen met vegan cake: kijk je naar het standaard cakerecept, dan is een kwart van het recept ei en een ander kwart boter. De helft van de ingrediënten bestaat dus uit dierlijke producten! En niet dat die ongezond zijn, maar waarom zou je die niet vervangen door alternatieven, als die voorhanden zijn? En dat kan zonder problemen. Over het ei hoef jij je geen zorgen te maken, daar heeft Koopmans voor gezorgd met vervangende bindmiddelen en rijsmiddelen. De boter kun je zonder problemen vervangen door margarine (die is volledig plantaardig – wist jij dat?), dat je samen met wat plantaardige melk door de bakmix mixt. Een kind kan de was doen, inderdaad. Even een uurtje in de oven op 150 graden en je hebt een smakelijke cake in handen! Probeer ook zeker eens de tips op de achterkant: roer kleine stukjes appel en/of rozijnen door het beslag, of nog beter: kokos! Daarmee krijg je een heerlijke smaakvariatie.

Vegan pannenkoeken

Dezelfde vlieger gaat op voor pannenkoeken. Als je de pannenkoekenmixen van Koopmans kent, weet je dat je meestal niet eens eieren hoeft toe te voegen. Die zitten al in gedroogde vorm in de bakmix verwerkt. Welnu: voor de vegan pannenkoekenmix van Koopmans is dat eipoeder vervangen door vegan alternatieven voor het binden en rijzen. 900 ml plantaardige melk erbij (in twee fasen, eerst de helft en glad kloppen, dan aanlengen met de andere helft van de plantaardige melk) en je bent klaar voor actie. Bakken doe je natuurlijk in olie of een klontje margarine, voor een lekker krokant resultaat (je kunt ook zonder, als je een goede anti-aanbakpan hebt, maar met olie of margarine bakt het toch lekkerder).


Recensie over Koopmans vegan bakmixen

De Koopmans Vegan bakmixen maken het wel heel makkelijk om vegan te koken. Vrijwel alle dierlijke bestanddelen zijn vervangen door vegan alternatieven, en zodra je kiest voor margarine en plantaardige zuivel zit je al gebakken. Letterlijk! De cake is overigens heerlijk zacht, het is echt een cake die zich laat vergelijken met een hotelcake. Een beetje klef en plakkerig, zacht en luchtig. De pannenkoeken ruiken al heerlijk naar vanille zodra je het beslag mengt en bakken ook prima. Let erop dat je ze niet op een te lage temperatuur bakt, dan worden ze een tikje taai. Ook is het pannenkoekenbeslag wat dun, zodat het eerder lijkt op een flensje dan op zo’n dikke, gevulde pannenkoek. Dat je het vast weet. Wat de resultaten betreft is het helemaal geslaagd: beide bakmixen smaken goed, maar wij mistten toch wel een beetje een zoutje in beide smaken – ei voegt toch een unieke smaak toe, die hier duidelijk ontbreekt. Vooral in de pannenkoeken had wat meer smaak mogen zitten, de cake was lekker zoet (maar mag ook wel een snufje hartigheid meekrijgen om het zoet te versterken).

Score: 8


Informatie

Koopmans vegan bakmixen
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 1.79 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.