logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: Oatly, het alternatief voor melk


Weg met die paardenkracht, koeienkracht. Dat is waar ons landje op draait! Zelfs in de schilderkunst zie je bijna meer koeien dan paarden voorbij komen. Het zijn er maar liefst 1,6 miljoen, ongeveer 1 koe op 11 Nederlanders. En die koeien drukken best wel een ecologische stempel op ons landje. Maar zal dit wel zo blijven? Volgens onafhankelijk onderzoek in opdracht van Oatly denkt bijna een derde van de volwassen Nederlanders, die (mede-)verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse boodschappen, dat de zuivelconsumptie de aankomende 5 jaar zal krimpen. Onder jongeren denkt de helft dat de zuivelconsumptie zal krimpen. 

Het effect van zuivel

Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van de veeteelt op het milieu en kijken dan ook naar alternatieven. Vegetariërs en flexitariërs zijn er in steeds grotere getale, maar ook door te minderen met zuivel draag je een steentje bij aan een beter milieu. Toch moet je ook aan jezelf denken. In zuivel zitten heel goede bouwstenen, die helpen aan een goed gestel. Wij Nederlanders luisteren goed naar het Voedingscentrum, die dat prediken. Bijna 98% gebruikt wekelijks zuivel! Toch is de zuivelconsumptie met wel 12% gedaald ten opzichte van de jaren 2007-2010. En dat zal alleen maar verder dalen, gezien het feit dat steeds meer mensen zich bewust worden van de effecten op het milieu.

Zuivel alternatief

Het probleem is: als je minder zuivel drinkt, hoe kom je dan aan die broodnodige bouwstoffen? De productie van zuivelalternatieven, en specifiek haverdrinks, verbruikt veel minder land en water dan de productie van koemelk. Bovendien ligt de CO2-uitstoot door uitlaatgassen en kunstmest veel lager. Bewust worden van wat men dagelijks aan zuivel eet en drinkt is zo makkelijk nog niet. Want het zit ook in heel kleine dingen: van het plakje kaas of de bakboter, maar ook de melkschuim in je cappuccino! En dat terwijl ook daar een goed alternatief voor is, de Oatly Kaffee.

Onze ervaringen met Oatly

The proof of the pudding is in the eating, wordt wel gezegd. Ofwel: je moet het proeven om zelf te kunnen oordelen. En dus gingen we aan de slag met een aantal verschillende Oatly producten. Over één ding waren we eens: de compacte drinks om mee te nemen zijn verrukkelijk! Heerlijk fruitige smaken, volle chocoladedrinks en een lekker koffie-aroma: die mogen ze ons vaker voorschotelen. De andere melk-alternatieven waren toch wel wennen. De smaak van oatly is namelijk een tikje zuurder dan normale melk, met een wat ‘droge’ afdronk. Om maar even met wat termen te gooien. De smaak tijdens het drinken is overigens best vergelijkbaar met die van melk, hoewel het mondgevoel is vloeibaarder is. Wat ons betreft mogen we zeker minderen met zuivel. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven die ons voorzien van de nodige bouwstoffen. De smaak is even wennen, maar die gewenning verliep snel. Bijzonder was de Oatly Kaffee, waar we melkschuim mee maakten: dat werkte best goed, hoewel het schuim van melk wel steviger was dan die van Oatly.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.