logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Food photos & styling, Eveline Boone

Fotografie is een lastig iets. Iedereen kant het – letterlijk – maar om het goed te doen… moet je toch wel over de juiste kennis en ervaring beschikken. Het klinkt zo eenvoudig: mikken en klikken. Wil je echter een sfeervolle foto maken, met de onderwerpen die je in de schijnwerper goed in beeld, moet je wel een hele trucendoos opentrekken. Het juiste licht, de juiste ondergrond, de juiste scherpte: het moet allemaal samenvallen in een enkel beeld. En met die goede dingen spelen ook alle tegenhangers een rol. Schaduw, onscherpte en afleidende elementen…. je hebt ze allemaal nodig! Eveline Boone kan hierover meepraten. Zij is professioneel fotograaf en vertelt je alles over met maken van food photos en styling.

#foodphoto

Een van de grootse onderwerpen van fotografen over de hele wereld is het eten. Naast foto’s van jonge kinderen en babies vormen ze de bulk van Instagramfoto’s. En met wisselende kwaliteit, zoals je zelf wel weet. Het zal snel duidelijk zijn wie de fips van Eveline Boone ter harte heeft genomen… en wie niet. Stap voor stap neemt ze je mee door alle aspecten, zelfs een kort hoofdstuk over de achterliggende techniek en de keuze voor een camera mag hierin niet ontbreken!

Stijl over techniek

Toch gaat het grootste deel van haar boek over de stijl, uitstraling en het uiteindelijke resultaat. Daarbij spelen compositie, compositie en de onderwerpen de grootste rol. Een spannende foto is namelijk niet voorspelbaar. Hij weet je te boeien en biedt context aan je hoofdonderwerp. Door je verschillende opties te presenteren op deze vlakken zul je zien wat het effect is. Daglicht wordt vergeleken met het licht van lampen of flitsers, hulpmiddelen komen aan bod om dat licht te sturen em je krijgt hulpmiddelen om zelfs het meeste te halen uit natuurlijk licht.

Foodstyling

In het laatste hoofdstuk komt foodstyling aan bod. In korte hoofdstukken ga je spelen met de plating (het presenteren van je gerecht) en het spelen met kleur, textuur en het presenteren van de gerechten. Lagen, vorm, grootte en rekwisieten (of props, zoals ze in het boek worden genoemd) komen allemaal aan bod om je gerecht echt goed tot leven te brengen. Het is wel duidelijk dat je een flink archief moet hebben aan borden, kopjes en accessoires, wil je de foto’s perfect willen maken, maar met de tips en technieken uit dit boek kom je al een heel eind.


Ga direct naar Food photos en styling op BOL.com.

Recensie over Food photos en styling

Het fotograferen van eten en etenswaren doet iedereen. In restaurants, bij verjaardagen en wanneer je zelf iets bijzonders hebt gekookt. Toch is het lang niet zo eenvoudig om daar ook een fraaie foto van te maken. Er zijn zoveel elementen om rekening mee te houden! In dit boek leer je hoe je met eenvoudige middelen al mooiere foto’s kunt maken. Bevalt die weg je, dan lees je ook hoe je meer kunt investeren om die foto’s professioneler te maken. Daarbij ligt een klein stukje bij de cameratechniek en een groot deel bij presentatietechnieken, compositie en styling. Dit boek is dan ook voor iedereen geschikt, of je nu werkt met een smartphone of een spiegelreflexcamera.

Score: 8


Informatie

Titel: Food photos en styling
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 208
Type boek: Paperback
ISBN: 9789401470964
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.