Meerdere ingrediënten, soms verrassende combinaties, samenbrengen in één product: officieel is foodpairing een wetenschappelijke methode gebaseerd op moleculaire componenten. In de wereld van de gastronomie zie je het regelmatig voorbij komen. Zo’n 10 jaar geleden ontketende dit fenomeen een ware culinaire revolutie en vandaag de dag is deze techniek niet meer weg te denken bij de sterrenchefs. Maar ook op meer dagelijks niveau worden smaken op verrassende wijze samengebracht.
Waar komt food pairing vandaan?
De essentie van food pairing: als je in voedingsmiddelen – hoe verschillend ook – gelijkaardige smaakelementen vindt, kun je die producten met elkaar combineren. Kiwi met oesters, chocola met kaviaar of aardappelen met koffie. In de gastronomie kan het allemaal. Officieel komt deze techniek uit België, met als grondlegger de bio-ingenieur Bernard Lahousse. Je zou denken, wat is er nu nieuw aan smaken combineren? Maar vergis je niet, food pairing gaat verder dan dat. Food pairing is een wetenschappelijk fenomeen. Lahousse stelde in samenwerking met labatoria sterdiagrammen samen, met in het midden een product en daaromheen ingrediënten die daar goed mee samengaan. Hij zette die samenstellingen vervolgens op een website: foodpairing.be et voila, een culinaire revolutie ontketende zich in no time. Ook voor de hobbykok.
Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en zijn er al heel wat bekende combi’s ontstaan. De winnende combinatie framboos, roze & lychee in een macaron van de beroemde patissier Pierre Hermé gaat inmiddels wereldwijd door het leven als de ispahan. En zo zijn er tig voorbeelden. Chocola met chili? Niks geks meer aan! Cheddar & Jalopeño? Gaan heel goed in een burger! Zoals overigens heel veel ingrediënten verrassend goed gaan met rundvlees. Roze peper en pistache? Heerlijk in een sappige braadworst. En zo kunnen we wel even doorgaan. Zalm met brie, mandarijnenschil en zelfs aardbei, die op zijn beurt ook weer heel goed samengaat met erwten. Niks geks meer aan. En het mooie van deze revolutie is… een beetje hobbykok leukt er vandaag de dag eenvoudig de dagelijkse keuken mee op.
Op zoek naar een verrassende combi?
Op foodpairing.be kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Geef aan waarmee je wilt koken en bijpassende ingrediënten dienen zich vanzelf aan. Zeker eens het proberen waard? En wanneer je het jezelf liever makkelijk maakt, kun je tegenwoordig prima je combinaties ‘kant-en-klaar’ bestellen, bijvoorbeeld bij een online slager of eetwinkel. Want foodpairing mag tegenwoordig dan geen big deal meer zijn, smakelijk is het wel. Want zoals met alles geldt ook hier: verandering van spijs doet eten…