logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Flora and Ulysses

Je zou het misschien niet zeggen, maar de superheldenfilm-voor-beginners Flora and Ulysses is een boekverfilming! Het is geschreven door Kate DiCamillo en heeft al heel wat prijzen gewonnen. Het draait om de tienjarige Flora, die er prat op gaat een cynicus te zijn, maar veel van het cynisme is weggelaten in deze verfilming. Haar motto is: “Hoop niet. Observeer.” Ze bereidt zich graag voor op het ergste. Een van haar favoriete boeken is dan ook Terrible Things Can Happen to You. Samen met Flora beleef je een spannend avontuur, dat draait om de ietwat brutale, schattig en verrassende eekhoorn Ulysses.

Familieproblemen

Flora zit nogal in de rats. Haar ouders zijn namelijk uit elkaar, nadat haar vader George in een soort identitentscrisis is gekomen. Hij wil namelijk niets liever dan strips tekenen en uitgeven, maar niemand wil zijn uitgever zijn. Hij heeft heel wat creatieve superhelden bedacht, waarbij Incandesto wel de grootste held is. Incandesto heeft de kracht van 1000 zonnen. EN dat is veel! George moest zijn hoop opgeven en kan daardoor even niet zijn gezin onder ogen komen. In plaats daarvan heeft hij sinds kort een baantje als vakkenvuller in een groot warenhuis. Flora’s moeder Phyllis is een gevierd romanschrijfster, maar heeft door de breuk met George geen inspiratie meer. Ze koopt een ouderwetse typemachine, in de hoop dat die oude mechaniek haar wat inspiratie zal geven. Daarbij maakt ze ook kennis met haar nieuwe tijdelijke buurjongen William, die door een traumatische ervaring tijdelijk blind is.

Superkrachten

Maar er kunnen ook geweldige dingen gebeuren. Flora ontmoet een eekhoorn genaamd Ulysses. Of beter gezegd, ze noemt hem Ulysses nadat ze hem heeft gered van een robotmaaimachine, waarbij ze mond-op-eekhoornmond reanimatie moet toepassen. Ze brengt hem naar huis. Moeder Phyllis wil niets van de eekhoorn hebben, maar Ulysses laat weten dat hij meer is dan een gewone eekhoorn door een kort gedicht achter te laten op de ouderwetse typemachine. Flora observeert Odysseus, en ondanks zichzelf begint ze te hopen. Ulysses is misschien wel een superheld. Maar om dat uit te zoeken heeft ze de hulp nodig van een expert. Daarbij denkt ze natuurlijk meteen aan haar vader. Wie weet er nu meer van superhelden dan hij?

Bekijk hier de trailer van Flora and Ulysses:

Veel energie

Scenarioschrijver Brad Copeland en regisseur Lena Khan houden een enorme energie in de film. Je verveelt je geen moment, maar daarvoor moet je – net als Flora – goed observeren. Je ziet namelijk heel wat kleine steken naar andere films, popsterren en popcultuur, die heel subtiel in de film zijn verwerkt (nou ja – soms wat minder subtiel, maar daardoor niet minder geslaagd). Die kleine grapjes maken de film ook leuk en interessant voor volwassenen. Hoe veel verwijzingen haal jij uit de film? Zelfs de hysterisch blind William zorgt voor leuke kwinkslagen, zoals zijn experimenten om via echolocatie te zien en een talent om korte valpartijen op te vangen.


Recensie over Flora en Ulysses

Flora en Ulysses is een geweldig leuke superheldenfilm voor beginners. Hoewel… hij is ook erg grappig voor de meer ervaren superheldenfilmkijker! Er zitten namelijk bijzonder veel verwijzingen in. Natuurlijk mag de slechterik ook niet ontbreken, zoals iemand van de dierenbescherming met een kalmeringsgeweer en een fobie voor eekhoorns. De vele verwijzingen in de film zijn een verademing, maar daarnaast is er meer dan genoeg actie en humor in de film om je geen moment stil te laten zitten. Pak je kaasknabbels en M&M’s er maar bij. Tijd voor superheldenactie!

Score: 8


Informatie

Titel: Flora en Ulysses
Uitgever: Walt Disney
Tijdsduur: minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: