logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Snel schakelen met de spellen van FlexIQ


Spellen spelen is heel erg leuk, zeker als het een sociaal element bevat. Maar soms kun je net een stapje verder gaan en het sociale spelelement upgraden met een educatief tintje. Dat is precies wat FlexIQ heeft gedaan. Zij dagen je namelijk uit om op verschillende manieren mentaal flexibel te zijn. Dankzij de eenvoudige spelregels komt het precies daar op aan: hoe flexibel ben jij? Wij bekeken FlexIQ Orbito en FlexIQ Switch It!

Voor jong en oud

FlexiQ heeft zich als doel gesteld om het aanpassingsvermogen bij kinderen en volwassenen te boosten. Zo sta je flexibeler in het leven, is hun gedachtegang. En waarschijnlijk hebben ze daar wel gelijk in. Hoewel het best suf klinkt, een educatief spel, staat bij FlexIQ het spelplezier op de eerste plek. De spellen hieronder hebben dan ook fun als belangrijkste drijfveer om het te spelen. Daarbij zijn ze ook kort en krachtig: je pakt ze er zo bij en ruimt ze in een handomdraai weer op. Perfect voor een kort spelletje om die grijze massa even te activeren.

FlexIQ Orbito

Orbital is een fancy variant van 4 op een rij. Iedere speler krijgt acht knikkers in een witte of zwarte kleur en het is de bedoeling om er vier van op een rij te krijgen. Dat klinkt heel eenvoudig, als een upgrade van Boter, Kaas en Eieren, maar er zit een addertje onder het gras. Zodra je een knikker op het spelbord hebt gelegd, mág je namelijk ook een knikker van je tegenstander verplaatsen. Alsof dat nog niet genoeg spanning kan opleveren, druk je vervolgens op de knop in het midden van het spelbord. Daarmee verdraaien de knikkers allemaal een stapje tegen de klok in, wat verrassende resultaten kan opleveren. Zo lijkt je situatie helemaal hopeloos, zo kun je in de volgende beurt ineens die felbegeerde 4 op een rij realiseren!


Ga direct naar FlexIQ Orbito op BOL.com.

Recensie over FlexIQ Orbito

CooleSuggesties topper

Orbito is een leuk en reactief abstract spelletje met een aantal leuke spelfactoren. Zo is het verleggen van een knikker van je tegenstander een belangrijke zet in dit spel, maar ook het feit dat je met een druk op de knop het hele spelbord in beweging zet, kan voor onverwachte resultaten zorgen. Inzicht, plannen, strategie en vooruit kunnen denken zijn hier dus belangrijke elementen. Orbito is degelijk uitgevoerd en zit in een mooie doos (hoewel die iets kleiner had gekund om strakker om het spelbord te passen). Het is een vlot en kort spel, dat smeekt om nog een keer gespeeld te worden!

Score: 9


Informatie

Titel: FlexIQ Orbito
Uitgever: FlexIQ
Genre: strategie
Tijdsduur: 10 minuten.
Voor 2 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Adviesprijs: 24.99 euro.

FlexIQ Switch It

FlexIQ Switch It is een echt reactiespel, waarbij je zo snel mogelijk het juiste antwoord moet roepen. En het is ontzettend visueel, waardoor ik als slechtziende liever op de publiekstribune zit om mee te kijken 🙂 Het doel van het spel is om het meest voorkomende element te benoemen. Daarvoor heb je 60 dubbelzijdige kaarten: Aan de ene kant staan een aantal voorwerpen, aan de andere kant vind je een raam waardoor je de zon (dag) ziet… of dichte gordijnen (nacht). Je legt de stapel kaarten met de ramen naar boven. Vervolgens draai je de bovenste kaart om en zie je dus op de kaart eronder of het dag of nacht is. Als het dag is, moet je de meest voorkomende kleuren noemen. Is het nacht, dan noem je het meest voorkomende voorwerp. Tenzij… er een geheim voorwerp op zit. Staat er een zaklamp op de kaart, dan is het stiekem toch dag. En is er een gordijn te zien op de voorwerpenkaart? Dan is het nacht. Een wereldbol draait alles om: dag wordt nacht en omgekeerd. Je moet dus zeker scherp blijven!


Ga direct naar Switch It op BOL.com.

Recensie over Switch It

Switch It! laat je echt even heel actief en scherp nadenken. Het blijkt knap lastig om die concentratie op te brengen om alle voorwerpen in je op te nemen en te koppelen aan respectievelijk dag of nacht. Dat je daarbij ook nog moet letten op de speciale voorwerpen, maakt het nog wat lastiger. Je kunt eventueel ook kiezen voor het negeren van die speciale voorwerpen, of bijvoorbeeld alleen het negeren van de wereldbol, om het spel wat toegankelijker te maken. Het is een heel visueel spel, waarbij het concentratievermogen, maar ook de reactie- en perceptiesnelheid op de proef worden gesteld. Verder moet je alert zijn op het maken van verbindingen en het wisselen van perspectief, afhankelijk van de kaarten die op tafel liggen.

Score: 8


Informatie

Titel: Switch It
Uitgever: FlexIQ
Genre: snelheid
Tijdsduur: 10 minuten.
Voor 2 tot 8 spelers.
Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Adviesprijs: 12.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.