logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Five Feet Apart

Hoe zou liefde voelen als je elkaar niet zou mogen aanraken? Het klinkt wreed en onmenselijk, maar voor een flink aantal mensen is dat de bittere waarheid. Zelfs in hun tienerjaren, waarbij menselijk contact en liefde zo belangrijk is. Five Feet Apart vertelt het verhaal van Stella (Haley Lu Richardson) en Will (Cole Sprouse), twee jongeren die weigeren om toe te geven aan de hindernissen die hen scheiden. Ze hebben beide namelijk een vervelende ziekte, waarbij hun lichamen grote hoeveelheden slijm produceren. Daardoor komt er telkens slijm in hun longen, waardoor deze langzaam afsterven. Ze proberen met alle macht in leven te blijven met verschillende medicijnen en behandelmethoden, maar iedere kleine verkoudheid brengt hen met rasse schreden dichter bij de eindstreep. Ze mogen dus niet ziek worden – en daardoor ook niet met elkaar in contact komen. Bovendien hebben ze allebei een iets andere aandoening, die gecombineerd helemaal funest zou zijn.

Ziekenhuis

Five Feet Apart speelt zich dan ook af in een ziekenhuis, waar je kennismaakt met Stella Grant. Ze is een oudgediende in het ziekenhuis en is dan ook echt kind aan huis. Ze kent het klappen van de zweep, heeft een goede band met alle verpleegsters en houdt er een strak regime op na. Ze is een controlfreak, zoals ze zelf toegeeft. Daarnaast is ze verslaafd aan haar laptop en vloggen, en ze is dol op haar beste vriendinnen. Maar in tegenstelling tot de meeste andere tieners brengt Stella een groot deel van haar tijd door in het ziekenhuis als cystic fibrosis-patiënte. Haar leven vol routines, regels en zelfdiscipline wordt flink overhoop gehaald wanneer er een nieuwe patiënt wordt binnengebracht, Will Newman. Deze mysterieuze tekenaar verovert langzaam het hart van Stella, maar er is een probleem… ze moeten op afstand blijven, om besmetting te voorkomen! Toch leren ze elkaar heel wat over het leven, de liefde en het dromen naar de toekomst.

Dramatisch

Je zult begrijpen dat Five Feet Apart niet bepaald een heel vrolijke film is – het is een film over menselijke ellende, maar dan wel op een realistische manier in beeld gebracht. Je ziet de manieren waarop de kinderen in leven proberen te blijven, hoe erg ze hun dagelijkse routines daarop moeten aanpassen. Maar vooral ook wat voor mentale impact zo’n ziekte heeft… en hoe iedereen daar op zijn eigen manier mee omgaat. De twee tegenpolen van Stella en Will trekken elkaar als magneten aan en hun manier van leven past zich langzaam op elkaar aan. Stella gaat steeds meer regeltjes breken, Will houdt zich er juist beter aan. Toch sluimert de wens naar vrijheid, maar ook naar elkaar… hoe lang houden ze dat vol?

Ga direct naar Five Feet Apart op BOL.com.


Recensie over Five feet apart

CooleSuggesties topper

Een mooie film is Five Feet Apart zeker – het is een romantisch drama voor jong en oud, dat je toch weer even met beide benen op de grond zet. De problemen van de tieners zijn bijna niet voor te stellen, zo heftig. Toch weten beide pubers er het beste van te maken, hoe moeilijk dat soms ook blijkt te zijn. De persoonlijke sores van beide hoofdpersonen wordt sprekend in beeld gebracht, de tijdlijn loopt rustig door. Echt een indrukwekkende film met een mooi einde.

Score: 9


Informatie

Titel: Five feet apart
Uitgever: Universal pictures
Tijdsduur: 111 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.