logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fitbit Versa 4


Goede dingen kunnen altijd beter. Maar wat als zo’n technische sprong net een beetje te ver is … of de deadlines niet worden gehaald? Dat zou wel eens het geval kunnen zijn voor de Fitbit Versa 4, die net als de Fitbit Sense 2 te maken heeft met een heel bijzonder probleem.

Googlisatie

De Fitbit Versa 4 en de Fitbit Sense 2 zijn namelijk de eerste twee Fitbit smartwatches die onder de vleugel van Google worden uitgegeven na de overname van een paar maanden terug. Op zich merk je daar niet zo heel veel van: de gezondheidsstatistieken en sensoren werken nog even briljant als voorheen. Het grootste verschil zit hem in het besturingssysteem. Daarin zijn stappen gemaakt op het FitOS meer naar Google te trekken… maar Googles WearOS werd voor het gemak even overgeslagen. Wat overblijft is een vrij kaal ecosysteem (zelfs muziekbediening is niet aanwezig) met bijzondere keuzes.

Toekomstmuziek

Zo zou er in de toekomst Google Maps en Google Pay beschikbaar moeten komen – maar nu nog niet. Zelfs Google Assistent, die in eerdere versies nog wel aanwezig was, ontbreekt. Je hebt enkel de beschikking over Amazon Alexa, die in Nederland niet beschikbaar is gesteld. De appstore, die bij Fitbit al niet heel royaal was bedeeld, is nu helemaal leeg. Er is enkel ruimte voor eigen apps. Dat houdt in dat je gebonden bent aan de apps en toepassingen die fitbit voor je in petto heeft. Je zou het kunnen zien dat wat dat betreft de Fitbit Sense 2 en de Fitbit Versa 4 vooralsnog dezelfde uitbreidingsmogelijkheden hebben als de Fitbit Charge 5. En daar koop je geen smartwatch voor!

Vormgeving

Net als de nieuwe Fitbit Sense 2 heeft de Versa 4 een nieuwe en verbeterde knop. Je vindt een fysieke knop, die je ook goed kunt voelen, die je gebruikt om het scherm in te schakelen, naar de lijst met apps te brengen of naar een aangepaste functie die je via de instellingen kunt toewijzen. Zo kun je de knop gebruiken voor een timer of voor Fitbit Pay (niet te verwarren met Google Pay). Via de app kun je één van de vele beschikbare wijzerplaten uitkiezen voor het heldere AMOLED touchscreen. Ikzelf mis nog altijd een beetje spannend uitziende wijzerplaat met grotere cijfers, De wijzerplaten die dit formaat font bieden, zijn naar mijn mening te sober. De horlogekast zelf is 10% dunner geworden, waardoor het gewicht maar liefst 15% lager is. Het draagcomfort is daardoor ontzettend hoog. Je voelt eigenlijk niet dat je hem om hebt, waardoor je hem ook ’s nachts zonder problemen om kunt houden.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem van Fitbit is onderhanden genomen, waarmee ook de gebruikservaring is aangepast. Ten goede, als je het mij vraagt. Het systeem werkte al heel prettig en eenvoudig, maar is nog overzichtelijker en toegankelijker geworden. Het is een gebruiksvriendelijke, eenvoudige interface geworden waar jong en oud direct mee aan de slag kan. Diezelfde gebruiksvriendelijkheid vind je ook terug in de app, die nog altijd boven alle concurrentie uitsteekt (hoewel sommige concurrenten aardig in de buurt beginnen te komen).

Bediening

Gebruikers vegen omhoog om instellingen aan te passen, vegen omlaag om meldingen te zien en vegen naar links of rechts om door verschillende tegels te bladeren, zoals het weer, trainingsselectie, je primaire doel (ingesteld via de app), slaapscore en meer. Er is ook een nieuwe hartslag-tegel, die je de afgelopen paar uur van je hartslaggeschiedenis laat zien. Al deze schermpjes (of tegels, in termen van Fitbit) kun je in- en uitschakelen via de app. Zo hoef je nooit onnodig te scrollen door tegels die je nooit gebruikt.

Gezondheid

De Fitbit Versa 4 richt zich nog altijd op gezondheid en het bijhouden van zoveel mogelijk statistieken. Van ’s ochtends vroeg tot ’s ochtends vroeg worden al je gezondheidsgegevens verzameld, van huidtemperatuur, tot ademhalingsfrequentie, hartslagvariatie en nog veel meer. Dit alles wordt verzameld in de Fitbit app, waarbij je met een premium abonnement verschillende rapportages van kunt opslaan. Het is jammer dat de meetgegevens niet beschikbaar zijn zónder dat abonnement.

Trainen

Voor het sporten biedt Fitbit 41 trainingsopties om uit te kiezen. Het trainingsscherm is heel eenvoudig en laat eigenlijk één hoofdstatistiek per keer zien. Hiertussen kun je schakelen met een druk op de knop. Daarmee is het een vrij basissysteem – speciale sporthorloges bieden vaak uitgebreidere informatie op het scherm. Dankzij de ingebouwde gps kun je achteraf zien welke route je hebt afgelegd. De nauwkeurigheid van deze gps is nog altijd prima in orde, hoewel je af en toe een kleine afwijking kunt waarnemen. Met een Fitbit premium abonnement heb je toegang tot verschillende trainingsprogramma’s, waarvan er ook een aantal in het Nederlands beschikbaar zijn.


Ga direct naar Fitbit Versa 4 op BOL.com.

Recensie over Fitbit Versa 4

De Fitbit Versa 4 en de Fitbit Sense 2 hebben fitbit een beetje van hun voetstuk gestoten. Het principe van een smartwatch is namelijk de toevoeging van slimme functies – zoals de producten nu liggen, verschillen ze niet heel veel van de Charge 5 (uitgezonderd het grotere scherm en de extra sensoren van de Sense 2. Het ontbreken van Google Assistent is me echt een raadsel, en we kijken uit naar de uitbreiding van de appstore en de mogelijkheden van Google Maps en Google Pay. Voor nu? Voor nu zijn deze modellen eigenlijk niet zo interessant.

Score: 7


Informatie

Fitbit Versa 4
Adviesprijs: 229 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.