Op zoek naar coole gadgets?
FitBit Surge – het sporthorloge dat je de hele dag draagt
We hebben in de afgelopen jaren al een aantal activity trackers mogen proberen. Stuk voor stuk coole gadgets, maar de meeste haalden het net niet. De grootste bezwaren waren veelal dat ze de tijd niet konden laten zien of dat ze er te sportief of hightech uitzagen, waardoor de doelgroep enorm beperkt werd. De FitBit Surge zit er misschien wel wat robuust uit, maar kun je zonder uit de toon te vallen dragen. Dat is al een enorm pluspunt! Daarnaast zit dit slimme horloge letterlijk tjokvol techniek, waardoor je de hele dag door in de gaten wordt gehouden-ongeacht je activiteit. Dat dit soms best confronterend is hoef ik je niet te zeggen, maar een mooie stimulans is het zeker!
Het belangrijkste om te weten is dat een horloge als dit ‘connected’ is. Je koppelt het aan je smartphone, tablet of computer (dankzij de meegeleverde dongle) om gegevens te verzamelen en instellingen aan te passen. Toch is dit horloge redelijk zelfvoorzienend op veel fronten. Zo kun je een aantal instellingen op het horloge zelf instellen, en allerlei informatie over die dag opvragen. Daarover dadelijk meer.
Laten we het horloge eens stap voor stap bekijken. De FitBit Surge is er in twee maten: S en L. Op de site van FitBit staat netjes aangegeven hoe je kunt bepalen welke maat voor jou geschikt is. Voor mannen zullen meestal betekenen dat je bij de L uitkomt. Het forse vierkante uurwerk wordt doorgetrokken met een siliconen band die om je pols komt. Die band is verkrijgbaar in het zwart, blauw of oranje en is niet verwisselbaar. Dat is een kleine beperking, maar meer ook niet. Op het horloge zelf kun je de tijd laten zien in verschillende vormen (watchfaces). Daarbij kun je kiezen uit Flare, Orbit, Digital en Analog. Analog spreekt voor zich: een klassiek uiterlijk van een analoog horloge. Elegant, met een stoer tintje. Het digitale horloge laat de digitale tijd zien in de linker bovenhoek, met daaronder in een lichtere kleur de datum. Kan handig zijn. Orbit is een stukje funky-er. Daarbij heb je in het midden van je horloge het uur staan in cijfers. Daar omheen staat een cirkel getekend, waarop de minuten zichtbaar zijn in een cirkeltje. En dat cirkeltje draait – net als bij een analoog uurwerk – rond. Mijn favoriet is echter Flare. Daarbij zie je in het midden van je horloge de digitale tijd. Daar omheen komt een krans van stippetjes, iedere minuut komt er een rijtje bij. Hoe lang dat rijtje is, dat hangt af van de hoeveelheid beweging die je hebt gehad! Zit ik stil, schrijvend aan dit artikel, dan is er slechts een puntje per minuut. Ga ik wandelen, zijn dat er drie of vier. Ga ik hard fietsen of helemaal los in de sportschool, dan zijn het er vier of vijf! Zo zie je zelf hoe actief (of hoe on-actief) je bent geweest.
Dat is dus alvast een indicatie van je bewegingsgraad. Het horloge, dat voorzien is van een touchscreen, laat echter meer informatie zien. Swipe je naar links, dan kom je langs het aantal stappen dat je die dag hebt gezet, je huidige hartslag (mits je die functie hebt aangezet), het aantal kilometers dat je hebt gelopen, het aantal calorieën dat je hebt verbrand en het aantal trappen die je hebt gelopen. Leuke cijfers, die ook allemaal worden gesynchroniseerd met de FitBit database via je smartphone, tablet of computer. Zo heb je een mooi overzicht aan gegevens. En door die verzameling informatie kun je ook ‘badges’ winnen, waarmee je prestaties worden beloond. Ik heb bijvoorbeeld al de March of de Penguins gewonnen, en af en toe mijn dagelijkse hogere doel van 10.000 stappen.
Want het mag duidelijk zijn: de FitBit Surge houdt iedere stap bij die je zet. En meer, als je dat wilt. Je kunt continu je hartslag laten meten met de lichtsensor onder in het horloge, hoewel dat redelijk wat energie kost. Die hartslagmeter kun je vanuit je horloge aan- en uitzetten, zodat je er ook voor kunt kiezen om de meter alleen te activeren als je echt gaat sporten. Je kunt namelijk ook echt je sportactiviteiten bijhouden. Die kies je zelf. Met een druk op de knop aan de linkerkant van je horloge kun je kiezen voor Run, Exercise, Timer, Alarms en Settings. Bij de functie Run kun je een aantal verschillende vormen van hardlopen selecteren, zoals Free Run, Treadmill run en Lap run. Daarbij worden de hartslag en GPS-informatie bijgehouden (met uitzondering van de Treadmill run, op een lopende band zie je weinig van de wereld). Staat je hartslagmeter uit in de Instellingen, dan wordt deze ook niet gelogd. Eerst aanzetten, dus! In Exercise kun je zelf een aantal sportactiviteiten vastleggen die je vaak doet. Ik heb er bijvoorbeeld Walk in staan, Bike, Weights, Workout en Hike. Maar je kunt ook Spinning, Yoga, Kickboxing, Tennis en nog een paar andere specifieke sporten toevoegen als snelkeuze. Die instellingen pas je aan via de app.
Een andere superhandige functie, die ik stiekem vaak gebruik, is de timer. En dan de afteltimer, om precies te zijn. De kookwekker simpel gezegd, voor als ik aan het koken ben, de wasmachine heb aangezet, een afspraak maak met de jongens (een half uurtje gamen, mannen!) en veel meer van dat soort tijdgerelateerde dingetjes. Terwijl je timer loopt kun je overigens gewoon terug naar de horlogefunctie, je horloge begint te trillen als de tijd voorbij is. Via je app kun je ook alarmen instellen, zodat je bijvoorbeeld wakker wordt getrild als het tijd is om op te staan. De FitBit Surge is namelijk ook in staat je slaapgewoontes bij te houden, als je ‘m ’s nachts draagt. Daarbij maakt het horloge gebruik van de hartslagmeter.
De FitBit Surge is echt een heel complete activity tracker, in een cool en toch neutraal jasje. De functies zijn echt uitzonderlijk, maar daar hangt ook wel een prijskaartje aan. De adviesprijs van het horloge is 249 euro. De accu zou vijf dagen mee kunnen gaan, maar dan gebruik je de hartslag niet, synchroniseer je handmatig en gebruik je de koppeling met je smartphone niet om notificaties te ontvangen als je bijvoorbeeld gebeld wordt of een berichtje ontvangt. Als je al die functies aanzet, wordt de levensduur van de accu ingekort tot ongeveer drie tot vier dagen. Ook netjes, zeker als je bekijkt hoe klein het horloge in feite is, en wat het allemaal behuisd.