logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verbeter je slaap met Fitbit

Fitbit ken je vast wel – we hebben hier een heel goede band met het merk en kennen vrijwel alle modellen. Het is goed dat Fitbit aan de weg blijft sleutelen en met nieuwe innovaties komt. Onlangs introduceerden ze een fijne manier om je te helpen met je slaapkwaliteit. En dat is natuurlijk wel bijzonder, voor een activity tracker!

Slaap is herstel

Toch is slaap heel belangrijk voor een actief leven. Tijdens je slaap herstelt je lichaam namelijk van alle ‘stress’ of beter: inspanning die het die dag heeft ervaren. Hoe beter je slaapkwaliteit, des te beter je herstel… en des te krachtiger kun jij de dag erop weer aan de slag! Fitbit was zich hier al bewust van: al vanaf 2009 zijn er mogelijkheden om je slaapgegevens te analyseren. En dat gaat nu dus een stap verder. De functie, onderdeel van het betaalde Fitbit Premium abonnement, maakt een diepe analyse van je slaap en koppelt je persoonlijke slaapprofiel aan een dier. Dat laatste is vooral voor de leuk natuurlijk 🙂 maar het geeft je wel houvast en inzicht in je huidige slaappatroon. Aan de hand van dit patroon geeft Fitbit je handvatten om je slaapkwaliteit te verbeteren. Iedere maand weer!

Meten is weten

fitbit slaapprofielen 62b41994c2e2a

Het is belangrijk dat je jouw Fitbit in bed draagt. De nieuwe functie heeft minstens 14 nachten slaapgegevens nodig, maar hoe meer, hoe beter. Je kunt namelijk wel zeggen dat je 8 uur slaap hebt gehad, maar hoe goed was die kwaliteit? Fitbit heeft 1,87 miljoen slaaplogboeken geanalyseerd met neurologen, slaapexperts en onderzoekers. Zij filterden bepaalde statistieken uit deze gegevens en kozen 10 van de belangrijkste statistieken uit om jouw slaapgegevens mee te vergelijken en te analyseren. Daarbij keken ze naar trends en gewoontes van leeftijds- en geslachtsgenoten. Belangrijke statistieken zijn bijvoorbeeld de tijd die het kost om in slaap te komen, de slaapduur, de diepe slaap en de REM-slaap. Door die gegevens te meten en te vergelijken, kan er een totaalbeeld verkregen worden over jouw slaappatroon en -kwaliteit.

Slaap verbeteren

Heb jij jouw slaaprapport ontvangen? Dan kun je een statistiek kiezen om te verbeteren. Je krijgt tips en technieken aangereikt om ermee aan de slag te gaan. Vervolgens begint de meting weer opnieuw. Iedere maand krijg je een nieuw rapport met de nieuwe gegevens – die je natuurlijk met de gegevens van de maand ervoor kunt vergelijken. Zo kun je actief aan de slag gaan om jouw slaap te verbeteren.

Slaapdier

Het concept van een slaapdier vond ik eigenlijk wel grappig. Er zijn voor dit doel zes dieren gekozen vanwege hun typerende slaapgewoontes, die
overeenstemmen met veelvoorkomende slaappatronen van gebruikers. De volgende afbeeldingen tonen de belangrijkste eigenschappen en gewoonten van elk slaaptype en hoe je slaapgedrag je dagelijkse leven kan beïnvloeden:

  • Giraf: je slaap is vaak korter: je slaapt later en wordt vroeger wakker. Er is een goede verhouding tussen diepe slaap en REM-slaap, ondanks een kortere totale duur.
  • Beer: je hebt een vast slaapschema en valt regelmatig rond dezelfde tijd in slaap. Je gaat vroeger naar bed dan de meesten en je hebt de neiging om snel in een diepe slaap te vallen. Je slaap is over het algemeen lang en rustgevend, met relatief veel diepe slaap en REM-slaap.
  • Dolfijn: je valt later in slaap dan de meesten en je slaapt over het algemeen minder lang – misschien door een inconsistent slaapschema. Vergeleken met anderen ben je een lichtere slaper. Misschien neem je weleens een dutje om bij te komen.
  • Egel: Je valt meestal later in slaap en wordt eerder wakker. Je bent een lichtere slaper – het duurt meestal langer voor je in een diepe slaap komt en je krijgt relatief minder diepe slaap en REM-slaap.
  • Papagaai: je houdt veelal een vaste bedtijd aan en slaapt niet erg vroeg of laat. Je valt meestal snel in slaap en krijgt elke nacht meestal een goede hoeveelheid slaap. Je slaapt waarschijnlijk diep als je eenmaal bent ingedommeld, maar je kunt een lichte REM-slaap hebben omdat je ’s nachts kort wakker wordt.
  • Schildpad: je valt meestal op verschillende tijdstippen in slaap, maar slaapt over het algemeen vroeger dan de meesten. Ook word je gemiddeld later wakker, waardoor je over het algemeen meer tijd in bed doorbrengt dan anderen. Wel duurt het langer voordat je in slaap valt, waardoor je een minder diepe slaap en minder REM-slaap kunt hebben.

Zo werkt de Fitbit slaapanalyse

Draag je Fitbit tijdens het slapen voor minstens 14 nachten per kalendermaand om een slaapprofiel te krijgen. Hoe meer je je wearable draagt, hoe preciezer de analyse. Slaap kan erg verschillen per nacht, dus het helpt om je slaapdata vanuit je vertrouwde omgeving te analyseren voor een langere periode, om meer inzicht in je gewoontes te krijgen en hoe je deze kan verbeteren. Als Premium lid kan je je slaapprofiel zien, inclusief slaapdier en maandelijkse slaapanalyse, op de eerste dag van elke maand. De dieren kunnen elke maand veranderen en de verzamelde data bepaalt het dier dat je toegewezen krijgt in de volgende maand. Er is geen “ideaal” slaapprofiel. Elk dier kan gebruikt worden om je slaappatronen beter te begrijpen en uit te vinden hoe je slaapkwaliteit kan verbeteren.

Gebaseerd op je slaapprofiel kun je zien welke van jouw patronen vergelijkbaar zijn met anderen. Of het nou gaat om een consistenter slaapschema of het creëren van een routine voor het slapengaan. Goede slaap speelt een cruciale rol in je algehele gezondheid en welzijn, waar slechte slaap correleert met verhoogde potentiële gezondheidsrisico’s, waaronder diabetes, cardiovasculaire problemen, obesitas, slecht cognitief functioneren en meer.

Slaapprofielen worden beschikbaar in de Fitbit app voor Premium gebruikers met Sense, Versa 3, Versa 2, Charge 5, Luxe en Inspire 2. Gebruikers krijgen hun eerste profiel tijdens de week van 4 juli, waarna de maandelijkse profielen op de eerste van de maand beschikbaar zijn in de Fitbit app.
Note: slaapprofielen zijn niet bedoeld voor medische doeleinden en gebruikers zouden professionals moeten aanspreken over vragen met betrekking tot hun gezondheid.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.