logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fitbit Sense

De Fitbit Sense is een van de nieuwste modellen van Fitbit, dat je een volwaardige smartwatch mag noemen. Het horloge is het paradepaardje van Fitbit, dat speciaal ontworpen is om jou inzicht te geven in je gezondheid en je activiteit. Daardoor heb jij alle gegevens in handen om zelf je levensstijl aan te passen. Fitbit maakt het je op alle manieren makkelijker… en leuker.

Vormgeving

De behuizing van de Fitbit Sense heeft een heel eigenwijze uitstraling. Hij is vierkant, maar wel met duidelijke rondingen, die volgens Fitbit zijn geïnspireerd op het menselijk lichaam. De luxe uitziende kast is gemaakt van roestvrij staal en heeft een kleine aanrakingsgevoelige knop aan de linker zijkant. Daarmee krijg je toegang tot je meest gebruikte apps. Met een enkele aanraking op die knop wordt een ingestelde app geopend, waarbij je vanuit de instellingen de keuze hebt om deze app te wijzigen. Met een dubbele druk toont het scherm vier snelkoppelingen naar andere apps. Kies je eigen apps. Bij mij staan de timer en mijn favoriete work-outs op die manier binnen handbereik! De Fitbit Sense wordt standaard geleverd met een zwart siliconen Infinity Band-horlogebandje, zonder harde gesp. Het is even wennen om het bandje vast te maken, maar daarna is het een heel comfortabel bandje zonder uitstekende delen, dat vooral in de nacht erg prettig is.

High-tech

Er zitten dan ook heel wat hippe en moderne snufjes in de Fitbit Sense, zoals een ECG-app waar we het zo dadelijk over hebben. Een andere heel gave functie is een ingebouwde en Google-Assistentfunctie. Jammer genoeg is die functie nog altijd niet actief, maar we kijken er al reikhalzend naar uit. Het scheelt je een slimme speaker waar je soms best hard tegen moet schreeuwen als je wat achtergrondrumoer in je omgeving hebt. Maar dat moet ook niet dé reden zijn om de Fitbit Sense te kopen. Het doel is om een gezonde levensstijl aan te meten. En dat is precies wat Fitbit al jaren doet – en waar het goed in is. Alle gegevens, van hartslag tot de gemeten activiteiten, worden opgeslagen in de bekende en bekroonde Fitbit app, dat een helder overzicht geeft van je inspanningen.

Veel functies

Naast een hartslagmeter beschikt de Fitbit Sense over tal van praktische functies en apps. Zo is het horloge waterdicht tot een diepte van 50 meter, waardoor je hem zonder problemen kunt meenemen onder de douche. Qua apps heb je niets te klagen. Denk aan een app voor de weersverwachtingen, die via de Fitbit app worden ingeladen, maar er is ook een Spotify-control en natuurlijk mag Fitbit Pay niet ontbreken – een erg handige functie om mee te betalen, mits je bank deze service ondersteunt. Het is ook mogelijk om telefoontjes en sms’jes vanaf je telefoon te ontvangen en daar reacties op te dicteren via de ingebouwde microfoon. Natuurlijk kun je ook telefoongesprekken voeren via bluetooth.

ECG en EDA

De ingebouwde EDA-meter kan je stressniveau meten door je handpalm op het scherm te leggen. EDA staat voor Electro Dermale Activiteit, deze functie meet de subtiele stroompjes die door je huid stromen. Een EDA-scan, noemt Fitbit dat. Om deze meting uit te voeren, leg je jouw handpalm over het scherm, zodat het alle hoeken bedekt. Het voelt een beetje onnatuurlijk, maar het levert prima resultaten op. Bijkomend voordeel is dat Fitbit dat moment van rust meteen aanpakt om je te helpen met mediteren en het trainen van je mindfulness. Even stilstaan in je drukke leven… niet verkeerd! Daarnaast is het mogelijk om via de ECG-functie een soort hartfilmpje te maken, waarbij je hartslag gedurende een bepaalde periode gemeten wordt. Vanuit de app wordt je stap voor stap door het proces geleid en wordt je verteld om jouw duim en wijsvinger op de hoeken van het horloge leggen. Vervolgens zal Fitbit een meting uitvoeren. Daarvoor moet je overigens wel beschikken over Fitbit Premium, de betaalde dienst van Fitbit die je toegang geeft tot meer gegevens en bijvoorbeeld oefeningen met de Fitbit Coach. Gelukkig krijg je bij de Sense een abonnement van 6 maanden meegeleverd, zodat je kunt kennismaken met alle functies van dit premium abonnement.

Meer gezondheid

De Sense is ook in staat om de temperatuur van je huid te meten tijdens je slaap, wat een indicatie kan zijn voor een opkomende koorts. Fitbit is bezig met een studie over Covid-19, om te onderzoeken of biometrische data van smartwatches kan worden gebruikt om vroegtijdig een besmetting op te merken. De temperatuursensor overigens geeft enkel de veranderingen aan en niet de exacte temperatuur van je huid. De Fitbit Sense kan eveneens de zuurstofsaturatie van je bloed bijhouden terwijl je slaapt. Dit kan je helpen bijvoorbeeld slaapapneu (systematisch niet ademen tijdens je slaap) te ontdekken. Voor vrouwen is het mogelijk de menstruatiecyclus bij te houden in de Fitbit-app. Daardoor krijg je inzicht in de meest vruchtbare periode.

Fitbit Sense personaliseren

Je kunt de Fitbit Sense op verschillende manieren aan jouw stijl en verwachtingen aanpassen. Het compacte, heldere touchscreen biedt namelijk de mogelijkheid om verschillende wijzerplaten op te installeren. Die kunnen van Fitbit zelf zijn, maar er zijn ook tal van externe ontwikkelaars die hun wijzerplaten aanbieden in 1001 stijlen, kleuren en vormgevingen, van een klassieke wijzerplaat tot een high-tech scherm vol gezondheidsgegevens of cheeky wijzerplaten van je favorieten cartoonfiguren. Het kan allemaal.

Informatie binnen bereik

Het kleurenscherm reageert snel op aanrakingen en swipes. Dankzij verschillende ingebouwde functies heb je alles binnen handbereik. Zo krijg je toegang tot verschillende snelinstellingen door naar rechts te swipen. Je kunt het scherm dimmen, de always-on functie inschakelen of de nachtmodus activeren, waardoor notificaties worden uitgeschakeld en het licht wordt gedimd. Als je naar beneden swipet, komen je notificaties tevoorschijn, die aangepast kunnen worden in de Fitbit-app. En… afhankelijk van de gekozen wijzerplaat zie je tal van statistieken op je scherm, wanneer je de tijd naar boven tovert!

Sporten

Natuurlijk is de Sense meer dan geschikt om te gebruiken tijdens het sporten. Een hartslagmeter en stappenteller zijn nog altijd aan boord, evenals een GPS-ontvanger. Je hoeft je telefoon die niet mee te nemen als je een rondje gaat hardlopen of fietsen! Kies daarvoor wel de juiste sport in de activiteiten-app! Een prettige bijkomstigheid is dat de Sense bijhoudt in welke hartslagzone je bent en even een trilsignaaltje geeft als je daar tussen wisselt. De hartslag is ook continu zichtbaar op het scherm, indien je dat wenst. Alle gegevens worden automatisch doorgeseind naar de Fitbit app, waar je volledig inzicht krijgt in je prestaties, je sportgeschiedenis en dus ook je voortgang!

Accuduur

De Fitbit Sense heeft een maximale batterijduur van zes dagen, maar regelmatig gebruik van de verschillende sensoren verkort deze duur aanzienlijk (en wordt nog korter als je het ‘altijd aan’-scherm gebruikt). Het opladen van de Sense is erg gemakkelijk. De smartwatch wordt geleverd met een kleine USB-oplader met een vierkant plaatje, dat met magneten aan het horloge ‘kleeft’.


Ga direct naar Fitbit Sense op BOL.com.

Recensie over Fitbit Sense

De Fitbit Sense is een terecht paradepaardje. Knap dat er zo veel techniek in zo’n klein kastje past! Jammer genoeg is nog niet alles even goed uitontwikkeld en doordacht, zoals de verwerking van Google Assistent. Die werkt nog niet! Daarnaast zijn er tal van gezondheidsfuncties zoals de EDA en de ECG functie, die het horloge zijn meerwaarde geven. Jammer genoeg heb je daar wel een Fitbit Premium-abonnement voor nodig, wat de meerprijs van dit horloge ten opzichte van bijvoorbeeld de Versa 3 niet echt rechtvaardigt. Ondanks dat blijft het een topproduct. Hij ziet er trendy en neutraal uit, mag gezien worden in zowel de sportschool als onder een pak, zit boordevol functies, heeft aanpasbare wijzerplaten en apps die je kunt verwijderen en toevoegen… de meest imposante Fitbit tot nu toe!

Score: 8


Informatie

Fitbit Sense
Adviesprijs: 329 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.