Wij zijn behoorlijk fan van Fitbit, dat mag duidelijk zijn. Van heel wat productseries hebben we de ontwikkeling mogen meemaken en de producten zien groeien. Zo ontvingen we laatst de Fitbit Sense 2, de nieuwste premium smartwatch van Fitbit. Vol nieuwe snufjes, zoals een continue hartslagmeting en EDA. Maar of dit nieuwe model ook in de smaak viel?
Nieuw… van Google!
Voor we deze review beginnen, moeten we het toch even kwijt: de Fitbit Sense 2 is de eerste lijn smartwatches (naast de Fitbit Versa 4) uit de stal van Fitbit, sinds ze officieel zijn overgenomen door Google. Dat zette de verwachtingen van deze nieuwe modellen op een hoog niveau, maar jammer genoeg zijn ze (nog) niet waargemaakt. De Fitbit Sense 2 heeft namelijk een nieuw – gesloten – besturingssysteem. Dat houdt in dat ontwikkelaars niet zomaar toegang krijgen tot de Fitbit app-store. Niet dat er zo veel apps beschikbaar waren, maar toch: nu is het Google Only. En heel veel apps hebben ze nog niet beschikbaar gemaakt. Daardoor is het op dit moment qua mogelijkheden en ‘smartwatch’-functionaliteiten echt een sprong terug in de tijd!
Nieuw systeem
Opmerkelijk genoeg maakt de Fitbit Sense 2 geen gebruik van Wear OS 3, hoewel het vast invloeden heeft van de ander. Je veegt nu naar links of rechts door een tegelmenu dat je zelf kan samenstellen en veranderen in de Fitbit-app. Dat zorgt voor een prettige en intuïtieve bediening, hoewel de mogelijkheden daarmee behoorlijk beperkt zijn. Hoewel je nog altijd heel wat wijzerplaten kunt downloaden (ook van derden) kun je geen apps van derden downloaden. Fitbit heeft nog niet kenbaar gemaakt of de appstore in de toekomst wel voor derden wordt opengesteld.
Vormgeving
Vergeleken met de originele Fitbit Sense heeft de Sense 2 een subtiel aangepast ontwerp. Hij is wat platter en gestroomlijnder vormgegeven, waardoor hij beter om je pols ligt en minder hoog uitsteekt. Hij is bijvoorbeeld 10% dunner en 15% lichter dan zijn voorganger. Een subtiele toevoeging vind je ook aan de linkerkant van het kleurenscherm: daar is het aanraakgevoelige knopje vervangen door een echte knop.
Maar dat is niet alles, want hij beschikt nu ook over een EDA-sensor, waardoor je hartslag 24/7 in de gaten wordt gehouden. Daardoor wordt je stressniveau dag en nacht gecontroleerd. Als gevolg daarvan krijg je soms ook de vraag hoe jij je op dat moment voelt: gespannen, gestresst, moest je rennen, …? Het grootste verbeterpunt vind ik wel de nieuwe interface, die intuïtiever werkt. De app blijft ongewijzigd en laat alle gegevens zien die je door de dag (en nacht) verzameld. Voor een optimale kijk op je gezondheid is een abonnement op Fitbit Premium aan te raden. Deze krijg je voor 6 maanden bij aanschaf van de Fitbit Sense 2 – maar het is wel raar dat een deel van de gezondheidsgegevens verstopt zit achter een betaalmuur.
Google apps
Fitbit maakte kenbaar dat de Fitbit Sense twee heel toffe features zou krijgen: Google Wallet en Google Maps… maar die zijn tot op heden nog niet beschikbaar. Het is ook nog onduidelijk wanneer deze functies gaan komen. Zelfs Google Assistent, die op de Fitbit Sense gewoon werkte, is nog niet aanwezig op deze smartwatch. Jammer genoeg moest ik ook concluderen dat de Fitbit Sense 2 regelmatig de verbinding verbrak met mijn iPhone, waardoor ik geen meldingen ontving op mijn horloge. Dat was bij de Fitbit Sense overigens ook al het geval: bij het verbreken van de Bluetoothverbinding wordt de koppeling terug niet altijd goed gemaakt.
cEDA (continue elektrodermale activiteit)
De opvallende EDA-functie van de Fitbit Sense is proactief geworden. Waar je bij het eerste model een handmatige EDA-meting kon uitvoeren door je handen op het scherm te leggen, zal de Fitbit Sense 2 een continu meting uitvoeren en je stressniveaus meten. Zo kunnen deze cEDA-metingen Body Response-meldingen oproepen om je te helpen beter bij te houden hoe jij je voelt. Het maakt je bewust van je gevoelens, van je stress… en de oorzaak ervan. Hiermee komt er een verschuiving van fysieke gezondheid naar geestelijke gezondheid, hoewel Fitbit daar meer een adviserende en signalerende rol in neemt (hoewel de slaapscores een actieve stap naar een betere geestelijke gezondheid zijn). De slaapscore wordt ook gebruikt om je herstelscore te berekenen, zodat je kunt zien of vandaag een goede dag is om weer actief te gaan sporten… of dat je beter een dag kunt wachten.
Hartslag
Naast de cEDA-sensor is ECG de andere indrukwekkende gezondheidstool van de Fitbit Sense. Met de ECG-app en meldingen van onregelmatige hartritmes is de Sense in staat mogelijke tekenen van atriumfibrilleren (afib) te herkennen. De Fitbit Charge 5 is het enige andere Fitbit-apparaat van de huidige generatie met zowel EDA als ECG, maar je moet van het ontwerp van een activity tracker houden natuurlijk.
Sportief bezig
Natuurlijk laat Fitbit zijn basis in de Sense 2 niet vallen. Natúúrlijk is er ook een stappentelling, hartslagmeting en activiteitsregistratie op basis van trainingsvoorinstellingen. Het meet je stappen, verbruikte caloriën en het aantal trappen dat je hebt gelopen (nou ja – ongeveer dan). De Fitbit Sense 2 ondersteunt tientallen sporten, zowel binnen als buiten. Voor de specifieke buitensporten gebruik je de ingebouwde GPS om je routes thuis te kunnen inzien en nog meer informatie en statistieken boven water te toveren. Fitbit’s Active Zone Minutes-functie moedigt je aan om tijdens het sporten tijd door te brengen in de vetverbrandings-, cardio- of piekhartslagzones.
Ga direct naar Fitbit Sense 2 op BOL.com.
Recensie over Fitbit Sense 2
op het gebied van gezondheidstraching is de Fitbit Sense 2 nog altijd één van de beste smartwatches die je in huis kunt halen. Op dit moment is het als smartwatch een beetje een vreemde eend in de bijt. Als onderdeel van Google ontbreken namelijk heel opmerkelijke functies, zoals Google Assistent (die wel in de eerste Fitbit Sense aanwezig was). Het is wachten op Google Play en Google Maps… en meer apps die praktisch kunnen zijn. Om het maximale uit je fitbit te halen, is een abonnement op Fitbit Premium wel een must. Op het gebied van draagcomfort en bedieningsgemak is er nog altijd niets te klagen: het is nu alleen nog wachten op meer apps voor deze smartwatch-to-be.
Score: 7
Informatie
Fitbit Sense 2Adviesprijs: 299 euro.
Op zoek naar coole gadgets?