logo-liggend-wit-donkerblauw

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Wat is er veranderd?

Fitbit komt binnenkort met de nieuwe Fitbit Charge 5 in de winkelschappen – maar wat zijn de verschillen met de Fitbit Charge 4 uit 2020? Wij zetten de verschillen tussen de Fitbit Charge 5 en de Fitbit Charge 4 voor je op een rij.

Fitbit Charge 4 vs Fitbit Charge 5

Inmiddels hebben we op onze website heel wat Charges voorbij zien komen. De Fitbit Charge 4 was een fantastische alleskunner, met hart-, slaap-, stap- en sporttracking, een lange batterijduur en ingebouwde GPS. Die ingebouwde GPS was de noviteit van de Charge-serie. Tot die tijd waren de slimme horloges namelijk afhankelijk van de GPS van je smartphone. Daar bovenop beschikte de Charge over SpO2-tracking, die het zuurstofniveau in je bloed kan meten. Als je kijkt naar de geschiedenis van deze lijn, lijkt het alsof er om de twee jaar een nieuw model werd geïntroduceerd. De eerste Fitbit Charge stamt uit 2016, met om de twee jaar een nieuw model. Maar… waarom is er al na een jaar een nieuwe Fitbit Charge? En wat zijn de verschillen?

Prijzen en beschikbaarheid

De Fitbit Charge 5 kost € 179,95 en wordt geleverd met een lidmaatschap van zes maanden op Fitbit Premium voor nieuwe en terugkerende klanten. Je kunt het horloge nu al bestellen – ze worden vanaf eind september geleverd.

Ga direct naar Fitbit Charge 5 op BOL.com.

De Fitbit Charge 4 werd in maart 2020 gelanceerd met een adviesprijs van € 149,95, maar is sindsdien verlaagd tot een slordige €105. De Charge 4 wordt geleverd met een gratis proefperiode van 90 dagen voor Fitbit Premium, alleen voor nieuwe klanten. Is die meerprijs van 70 je het waard om met het nieuwste model rond te lopen? Laten we eens kijken wat je daarvoor krijgt.

Ga direct naar Fitbit Charge 4 op BOL.com.

Ontwerp

De meest duidelijke update van de Fitbit Charge 5 is het display. Waar de Charge 4 een zwart-wit OLED-touchscreen heeft, heeft de Charge 5 een always-on kleurendisplay. Het nieuwe kleurenscherm is volgens Fitbit twee keer zo helder als dat van de Charge 4. Het formaat van beide schermen is wat lastig te vergelijken: de Fitbit Charge 4 heeft een rechthoekig scherm van 35,8 mm x 22,7 mm x 12,5 mm, terwijl de Charge 5 een scherm heeft met ronde hoeken. De afmetingen daarvan zijn 26,43 mm (diagonaal) x 21,93 mm x 14,75 mm. Bovendien lijken de afmetingen van het Charge 4-scherm gebaseerd te zijn op de volledige behuizing, terwijl de maten van de Charge 5-afmetingen het actieve scherm lijken te omvatten. Wel zegt Fitbit dat de Charge 5 10% dunner is dan zijn voorganger. Beide fitnesstrackers zijn waterdicht tot 50 meter. Ook kun je op beide smartwatches snel en gemakkelijk de uitstraling veranderen door bandjes te wisselen. De Charge 4 is verkrijgbaar in Black, Rosewood, Storm Blue/Black en de speciale editie Granite Reflective Woven, terwijl de Charge 5 verkrijgbaar is in kleine en grote banden in Black, Lunar White/Soft Gold en Steel Blue/Platinum.

Specificaties

Als je kijkt naar de technische functies die deze alleskunners bevatten, is het wat makkelijker om het vergelijk te maken. En te zien wat de overeenkomsten zijn, natuurlijk. Want zowel de Charge 4 als de Charge 5 bevatten een 3-assige versnellingsmeter om beweging te volgen, een optische hartslagmeter en sensoren om de zuurstof in het bloed of SpO2 te controleren. Beide fitnesstrackers beschikken over een vibratiemotor, ingebouwde GPS-tracking en NFC voor contactloos betalen. De Charge 4 bevat ook een hoogtemeter om de hoogte en het aantal beklommen verdiepingen bij te houden, die niet terugkomen op de specificatielijst van de Fitbit Charge 5. De Charge 5 bevat echter multifunctionele elektrische sensoren waarmee de fitnesstracker compatibel kan zijn met Fitbit’s ECG- en EDA Scan-apps, die eerder voorbehouden waren aan de Fitbit Sense.

Gezondheid

Een van de belangrijkste redenen om een Fitbit Charge te dragen, is om je gezondheid, activiteiten en algehele fitness te tracken. Wat dat betreft bevat de Fitbit Charge alle functies van de Charge 4, met nog wat extra functies die we eerder zagen in de Fitbit Sense. Zowel de Fitbit Charge 4 als de Fitbit Charge 5 hebben 20 trainingsmodi (met SmartTrack, voor het geval je ze vergeet te activeren), 24/7 hartslagmonitoring, Active Zone Minutes om bij te houden in welke hartslagzone je zit, SpO2-monitoring, slaaptracking en zelfs zwemtracking. Beide wearables kunnen ook worden gebruikt om je menstruatiegezondheid bij te houden, stress te beheersen en beschikt zelfs over functies om je ademhalings- en hartslagvariatie te bewaken om tekenen van stress of ziekte op te vangen.

Met de ingebouwde GPS in beide kun je tempo en afstand in realtime meten, terwijl de hoogtemeter in de Charge 4 helpt bij het volgen van de hoogte en het tellen van het aantal beklommen verdiepingen. Ondertussen profiteert de Charge 5 van de ECG-app (elektrocardiogram), de EDA-scan-app (elektrodermale activiteit) en een dagelijkse gereedheidsscore. De ECG-app en de EDA Scan-app zijn functies die vorig jaar op de Fitbit Sense zijn gelanceerd. Met de ECG-app kunt je jouw hart controleren op atriale fibrillatie (AFib) en de resultaten delen met je arts, terwijl de EDA Scan-app wordt gebruikt om je lichaamstemperatuur en transpiratie te controleren om je stressniveaus en algehele gezondheid in de gaten te houden.

De nieuwste functie is Daily Readiness-functie. Daarmee kun jij als Fitbit Premium-lid een score zien op basis van je fitnessvermoeidheid, hartslagvariabiliteit en slaap. Fitbit zal aan de hand van die gegevens een Active Zone Minutes-doel aanbevelen en voorstellen welke workouts je het beste zou kunnen doen.

Smart connection

Zowel de Charge 4 als de Charge 5 beschikken over apps die je kunt installeren, laten smartphone-meldingen van native apps zien en geven zo toegang tot apps van derden, timers, alarmen, die je op je smartphone of smartwatch kunt instellen. De horloges beschikken daarnaast allebei over een niet storen-modus en een slaapmodus. De fitnesstrackers ondersteunen ook Fitbit Pay contactloos betalen en Spotify Connect & Control.

Batterijduur

De Charge 4 heeft een batterijduur van maximaal zeven dagen (vijf bij continu GPS-gebruik) en kan in twee uur volledig worden opgeladen. De Charge 5 kan ook tot zeven dagen meegaan en kan in twee uur tot 100% worden opgeladen, dus het lijkt erop dat er hier geen grote verbeteringen zijn. Wel kost het always-on concept energie. Schakel je die functie in, dan zul je jouw tracker vaker moeten opladen.

Conclusie

De grootste upgrades die naar de Charge 5 komen, zijn het slankere ontwerp, het kleurenscherm dat je altijd ingeschakeld kunt laten en de nieuwe ECG-app, EDA Scan-app en Daily Readiness Score-functies. Let wel: die laatste functies vragen een Fitbit Premium abonnement, waar je maandelijks voor moet betalen. Zul je die functies niet gebruiken en vind je het zwart-wit scherm dik in orde van de Fitbit Charge 4? Dan kun je heel gemakkelijk 70 euro besparen!

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] Fitbit Charge 5 is een feit. Na de succesvolle Fitbit Charge 4 (lees hier ook de verschillen tussen de Fitbit Charge 4 en de Fitbit Charge 5) was het tijd voor een paar toffe innovaties, die in deze compacte fitness tracker een gezicht […]

  2. […] maken al een hele tijd gebruik van Fitbit. Ikzelf heb een flinke tijd rondgelopen met de Fitbit Charge, om na een tijdje structureel te hebben ingewisseld voor de Fitbit Sense. De Charge wordt nu te pas […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.