logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fitbit Charge 5

De Fitbit Charge 5 is een feit. Na de succesvolle Fitbit Charge 4 (lees hier ook de verschillen tussen de Fitbit Charge 4 en de Fitbit Charge 5) was het tijd voor een paar toffe innovaties, die in deze compacte fitness tracker een gezicht hebben gekregen. De meest opvallende is wel het kleurrijke en vooral heldere AMOLED-scherm en de stressmetingen die we ook kennen van de Fitbit Sense.

Vormgeving

Vergeleken met de Fitbit Charge 4 lijkt er op het eerste gezicht niet heel veel veranderd. Als je beter kijkt, zie je echter dat de Fitbit Charge 5 wat volwassener is geworden. De vloeiende lijnen komen wat luxer over, de roestvrijstalen behuizing oogt wat degelijker en robuuster (hoewel dat bij geen enkele Fitbit Charge een probleem is, geloof me!). De bandjes zijn – net als bij alle voorgangers – inwisselbaar, maar je kunt ‘out of the box’ al kiezen voor zwart, wit en blauw, waarbij de metalen behuizing net anders is qua kleur (respectievelijk donkergrijs, goudkleurig en lichtgrijs). Er zijn verder geen knopjes aanwezig, de Fitbit Charge 5 is enkel via het touchscreen te bedienen. De sensoren aan de zijkant zijn bedoeld voor de ECG en EDA-functies, die we kennen van de Fitbit Sense. En daarover gesproken:

Het scherm van de Fitbit Charge 5

Tot het scherm activeert: het felle kleurenscherm van de Fitbit Charge 5 is een flinke upgrade ten opzichte van het monochrome scherm van de Charge 4. Het scherm is helder en scherp, biedt een fijne aanraakgevoelige bediening en biedt een platform voor coole animaties. Maar misschien is dat wel iets té cool. Fitbit lijkt iets te veel aandacht te schenken aan de statistieken en een flitsende styling, waardoor een basisbehoefte als … het zien van de klok soms een beetje in het gedrang komt. Deze had wat mij betreft groter en prominenter gemogen, ongeacht de ‘wijzerplaat’ die je kiest uit het fraaie arsenaal designs. Als bonus heb je met de Fitbit Charge 5 een Always-On functie, waarbij je de klok altijd kunt zien. Soms praktisch, maar eigenlijk hadden we geen problemen met het flick-on principe. Omdat de accu met de always-on sneller leeg is, heeft dat wat ons betreft geen meerwaarde. Bovendien is het scherm best fel, waardoor het soms wat afleid.

Sporthorloge

Natuurlijk is een activity tracker als de Fitbit Charge 5 gemaakt om mee te sporten. Je kunt in totaal twintig verschillende sporttypes aantikken om te volgen. Bij sommige sporttypes wordt bovendien de ingebouwde GPS geactiveerd, zodat je achteraf precies kunt zien waar je bent geweest en wat je prestaties waren op welk punt. Zo worden hartslag aan tempo gekoppeld, kun je rondes instellen en eigen signalen selecteren. De mogelijkheden om timers in te stellen verschilt per sporttype en is niet volledig vrij in te delen. Toen Bram zijn eerste hardloopschoenen aandeed, was hij al snel gebonden aan een 2minuten intervalprogramma, waarna de sprong naar 3, 5 en 10 minuten werd gemaakt. Daartussen zit niets, je kunt ook geen dubbele interval (3 minuten – 1 minuut) instellen. En dat is wel jammer. Vergeet je trouwens je sportprogramma te activeren? Dan ontdekt Fitbit dat na 10 minuten zelf en wordt je hartslag goed bijgehouden. De GPS wordt in zo’n geval trouwens niet geactiveerd.

Slimme functies

Hoewel de Fitbit Charge 5 natuurlijk geen smartwatch is, komt het qua functionaliteit akelig dicht in de buurt. Ja, je bent afhankelijk van de apps die Fitbit voor je klaarzet in de Fitbit App op je smartphone of tablet, maar het ontvangen van meldingen werkt prima. Je kunt prima op de hoogte worden gehouden van bijvoorbeeld chatberichten, meldingen van apps of binnenkomende telefoontjes. Een heel fijne functie is Fitbit Pay, een draadloze manier van betalen die door steeds meer banken wordt ondersteund. Jammer genoeg worden niet alle mogelijkheden van zo’n slimme koppeling optimaal benut. Zo grijp ik echt mis op muziekbediening. Die koppeling met je telefoon was echt subliem geweest!

Alles in de app

Natuurlijk kun je niet verwachten dat je heel veel informatie kunt opvragen op zo’n klein apparaatje. Dat is voor niemand fijn. Nee, nog altijd speelt de geweldige Fitbit-app een centrale rol in het instellen en aanpassen van je Fitbit activity tracker, maar ook in het analyseren en inzien van je prestaties. Ga je hardlopen, dan kun je op je horloge wel zien hoe lang je bent weggeweest, hoe ver je bent gekomen en hoeveel calorieën je hebt verbruikt. In de app zie je vervolgens hoe je bent gelopen, wat je rondetijden waren, wat je moeilijke momenten waren en waar je buitengewoon goed hebt gepresteerd. Nieuwe momenten om te leren! In de app kun je bovendien instellen van welke apps je meldingen wil ontvangen en kun je nieuwe wijzerplaten installeren, maar ook de volgorde van de beschikbare sporten kiezen en andere apps installeren of verwijderen.

Fitbit Premium

Bij het kopen van de Charge 5 krijg je gratis een half jaar Fitbit Premium, die extra functies toevoegt aan je Fitbit app. Zo kun je meer inzicht krijgen in je gezondheid, zoals met de ECG-app en de Daily Readiness Score ofwel de Herstelscore, die je energieniveau laat zien. Probeer hem een paar weken dag en nacht te dragen, want ook ’s nachts doet Fitbit zijn ding om gegevens te verzamelen, zoals je slaappatroon, lichaamstemperatuur en ademhaling. Deze worden netjes voor je geanalyseerd en in een rapportje gezet. De Fitbit Premium biedt overigens ook toegang tot diverse trainingsprogramma’s, waaronder die van Will Smith, StrongWill. Ieder trainingsprogramma duurt ongeveer 15 minuten, waardoor ze laagdrempelig genoeg zijn om in je drukke schema te passen.


Ga direct naar Fitbit Charge 5 op BOL.com.

Recensie over Fitbit Charge 5

CooleSuggesties topper

De Fitbit Charge 5 is een geweldige stap voorwaarts voor de Fitbit trackers. Het biedt een aantal te gekke functies in een heel compact en stijlvol bandje. Nog altijd wonderbaarlijk hoe veel techniek ze in zo’n kastje kunnen stoppen – en hoe goed het allemaal samenwerkt. Speerpunt van de Charge 5 is natuurlijk het kleurenscherm, maar spijtig genoeg ligt bij de wijzerplaten de grootste nadruk op de activiteiten en niet op de tijd, zoals bij de Charge 4. De ingebouwde GPS is briljant voor buitensporten en de hartslag wordt 24/7 goed bijgehouden. De ingebouwde accu gaat gemiddeld 6-7 dagen mee, mits je hem niet op always-on gebruikt. Dat kost je namelijk een paar dagen aan stroom.

Score: 9


Informatie

Fitbit Charge 5
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.