logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Fitbit Charge 4

Na het gebruik van de Fitbit Charge 3 waren we al fan van deze smallere fitnesstracker. Nu, een flinke tijd later, komt Fitbit met diens opvolger, de Fitbit Charge 4. En qua uiterlijk zie je er weinig nieuws aan af, jammer genoeg. Toch zitten er onder de motorkap een paar gave vernieuwingen, zoals een ingebouwde GPS, Spotify Controls en Fitbit Pay.

Positie

Als je kijkt naar het assortiment van Fitbit, zijn de Charge en de Versa eigenlijk de meest wilde items. De Versa is zo’n beetje de smartwatch onder de Fitbits, waarbij de vorig jaar gelanceerde Versa 2 de meest recente versie is. De Versa 2 is voorzien van een kleurenscherm, meer functionaliteiten en installeerbare apps, maar ook Alexa als spraakbesturing. Dat heeft de Charge 4 niet, maar daarentegen beschikt de Versa weer niet over een muziekapp of een ingebouwde GPS-module! Bovendien is de Versa echt een horloge, terwijl de Charge 4 juist heel compact en subtiel is… die kun je dag en nacht dragen. En laat dat precies de bedoeling zijn! Hoewel de Versa meer een lifestylehorloge is, laat ook de Charge 4 zich niet kisten. Daar kun je de bandjes in een handomdraai wisselen, zodat je voor iedere situatie goed voor de dag kunt komen.

Dag en nacht

De Fitbit Charge 4 houdt dag en nacht bij wat je doet en hoe hoog je hartslag daarbij is. Al die gegevens worden probleemloos overgezet naar de bijbehorende gratis Fitbit app, die deze gegevens verzamelt en interpreteert. Zo kun je precies zien of je gezond genoeg bezig was en hoe je jouw lifestyle kunt verbeteren. Daarnaast kun je het horloge actief inzetten om je sportieve prestaties bij te houden, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen (dit model is waterdicht tot 50 meter diep!). Dankzij de ingebouwde GPS-module is het nu zelfs mogelijk om je smartphone thuis te laten, wat echt een gevoel van vrijheid geeft! Jammer genoeg kun je slechts vier van de zes trackable activiteiten als snelkoppeling in je horloge vastzetten.

Met NFC kan je de Fitbit Charge 4 gebruiken voor contactloze betalingen via Fitbit Pay en via Bluetooth kan je de Spotify-app op je smartphone bedienen.

Instelbare weergave

De Fitbit Charge 4 heeft – net als zijn voorgangers – een helder en duidelijk zichtbaar zwart-wit scherm. Dit scherm is helder en duidelijk. De OLED techniek doet prima dienst, zo blijkt! Bovendien is het aanraakgevoelig, hoewel dat op zo’n klein oppervlak wel even wennen is. Met een knopje aan de linkerzijkant schakel je terug naar het vorige scherm. Voor de helderheid en duidelijkheid kun je zelf kiezen wat voor weergave je wil, van analoog naar digitaal en in verschillende stijlen – met alle denkbare statistieken als optionele extra. Dankzij dit zwart-witte scherm is de batterijduur van de Charge 4 extreem goed: je kunt makkelijk een week vooruit zonder het horloge te hoeven opladen. Let wel: de GPS verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid energie!

Meldingen

Ik moet even bericht geven over de meldingenfunctie. Mijn oude Versa heeft namelijk de nodige problemen met de koppeling met mijn iPhone 11, dus ik had een hard hoofd in de mogelijkheden van de Charge 4… die bleken gelukkig ongegrond. Alle meldingen komen direct binnen op mijn activity tracker en de gegevens worden ook op gezette tijden gesynchroniseerd. Zo kan ik gebruikmaken van de weersvoorspelling die standaard staat geïnstalleerd op de Charge, maar ook zien wie er belt, welke kliko er aan de straat moet… kortom: elke app die meldingen geeft, kan weergegeven worden op de Charge!

Activity tracking

De Fitbit Charge 4 is natuurlijk bedoeld om je gezonder te maken… of je er op te wijzen dat je gezonder moet en kan leven. Dat goed hij in eerste instantie middels het tellen van je stappen, met de magische 10.000 stappen als grens. Je kunt dit stappenaantal aanpassen naar believen of zelfs uitschakelen, zodat je geen reminder meer krijgt als je een uurtje stilzit. Daarnaast kun je voor zes activiteiten alle prestaties bijhouden, middels de app of de snelfunctie van je Fitbit Charge 4. Gelukkig ontdekt de Charge 4 ook zelf wanneer je aan de slag gaat, waarbij het juiste programma wordt geactiveerd – maar jammer genoeg zonder de GPS tracking. Enkel als je de juiste activiteit aanzet, krijg je een overzicht van je afgelegde route, je gemiddelde snelheid, de afgelegde afstand en je hartslag. Een mooie basis om je sporten naar het volgende niveau te tillen!

Het zenuwcentrum

Fitbit dankt een groot deel van diens succes aan de goed doordachte app. Deze is eenvoudig in gebruik en laat ontzettend veel statistieken zien. Bovendien wordt de app gebruikt om je smartphone te koppelen aan de activity tracker voor het synchroniseren van gegevens (en firmware-updates) en het doorzetten van meldingen. Nieuw in alle statistieken is de nadruk op hartslagzones, ofwel de Minuten in Actieve Zones. Deze worden gekoppeld aan je hartslag in rust en je leeftijd. Je doel is om gedurende de week 150 minuten in elke hartslagzone (vetverbranding, cardio en piek gecombineerd) door te brengen.

Ga direct naar Fitbit Charge 4 op BOL.com.


Recensie over Fitbit Charge 4

CooleSuggesties topper

De Fitbit Charge 4 is een geweldige upgrade van de Charge 3. Met name de GPS functie is meer dan welkom – en dat voor hetzelfde bedrag als de Charge 3! Het is leuk dat je de watch faces kunt aanpassen, jammer dat het scherm niet in kleur is. De werking is geweldig en heel intuitief, met dank aan de briljante app kun je veel gegevens over je dagelijkse leven opsnorren. Met een upgrade naar Fitbit Premium haal je nog meer uit je fitnesstracker.

Score: 9


Informatie

Fitbit Charge 4, Fitbit
Meer weten?
Prijs: 149 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] je prestaties. Bij bepaalde prestatiedoelen krijg je een leuke medaille, zoals bijvoorbeeld bij Fitbit, wat een leuke motivatie is om verder te gaan en wat meer je best te […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.