logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kaas door de brievenbus: firma kaas laat je echt genieten!

Het klinkt cliché, maar wij zijn echte kaaskoppen. Een dag zonder kaas is een dag niet geleefd, zou je kunnen zeggen. Dat is misschien wat kort door de bocht, maar het komt dagelijks op ons brood. En net als met het brood zelf, geven we liever wat meer uit voor echt lekkere kaas, dan de goedkope ‘kiloknallers’ van de supermarkt. Want kaas die met liefde bereid is, smaakt een stuk lekkerder!

Boerenkaas

Nu zijn er door het hele land verschillende kaasboerderijen, die zelf, in hun eigen beheer en onder hun eigen controles, de lekkerste kazen maken. Firma kaas komt hierbij met een geweldig initiatief, om kaas van echte, ambachtelijke kaasboeren bij de mensen thuis brengen. Letterlijk. Gewoon, boerenkaas door de brievenbus. Want door de stukken kaas mooi recht en smal te snijden, passen ze perfect in een brievenbusdoosje en kunnen ze – vacuüm verpakt – zonder problemen tot op de deurmat geleverd worden. Zo wordt boerenkaas vanaf de boer direct aan jou (en andere klanten door heel Nederland) verkocht met een eerlijke prijs voor de boer, waarbij jij kunt genieten van een echt Nederlands kaasproduct. 

Compleet pakketje

In de dozen tref je overigens een mooi en compleet pakketje aan: naast wat informatie over de kaas en firma kaas in het algemeen vind je natuurlijk ook de vacuüm verpakte boerenkaas in het kartonnen doosje, samen met een vel kaaspapier: een praktische manier om je kaas zo optimaal mogelijk te bewaren in de koelkast. Er wordt bovendien aangeraden de kaas direct in de koelkast te leggen voor een optimale houdbaarheid. Haal de kaas trouwens een half uurtje voor je ‘m gaat eten uit de koelkast, dan proef je de smaak en structuur veel beter.

Zacht, romig en hartig

Eenmaal op je brood of uit het vuistje begint de ultieme smaakbeleving. De kaas laat zich niet kisten bij het snijden of schaven. Hij is stevig en geeft geen krimp, waardoor je mooie blokjes en kaarsrechte plakken snijdt, zonder zo’n ‘kuil’ in het midden van het stuk kaas. Proef je hem, dan staat je een verrassing te wachten. Waar je na het snijden misschien verwacht dat de kaas heel hard is, is dat namelijk niet zo! Hij is stevig, maar ook zacht en romig in je mond. De zilte smaak zorgt voor een ware smaakexplosie in je mond. Hij is zacht, romig en hartig tegelijk. Dat is pas genieten!

Kaasabonnement

Je kunt bij firma kaas een abonnement afsluiten, zodat je elke twee weken een vers stuk kaas op de mat vindt. Daarbij kun je kiezen uit het soort kaas dat je wil ontvangen (jong belegen, belegen of oude kaas) en van welke boer je deze wil ontvangen. Wil je telkens een verrassing op de deurmat? Dan ga je voor een variabel abonnement. Je ontvangt dan verschillende kaassoorten van verschillende boeren. Telkens weer een ontdekkingsreis! De firma kaas heeft een abonnement dat je altijd kan pauzeren of stopzetten. Doe je mee? 

Zo maak je de lekkerste kaasplank

Wil je nog meer genieten van kaas, naast het maken van gerechten of kaas op je boterham? Maak eens een kaasplank! Ook erg leuk om cadeau te geven met de feestdagen natuurlijk (of denk eens aan een cadeau-abonnement – een briljante keuze waar je niet mis mee kunt).

Van licht naar pittig

Je mag natuurlijk zelf kiezen hoeveel kaassoorten je op je plankje legt. Meestal zijn het 4 tot 6 verschillende kaassoorten. Zorg daarbij voor een mooie variatie, waar ook een goede opbouw in zit. Begin met een jonge boerenkaas, licht en romig van smaak. Daarna kies je voor een geiten- en/of schapenkaas en werk je toe naar een hardere kaas. Je eindigt met een rijpe, pittige kaas die een brokkelige textuur heeft.

Afwisseling

Alleen maar hartig, daar worden niet veel mensen blij van. Wissel af en combineer kaas met bijvoorbeeld crackers of stokbrood, maar ook zoete smaken zoals stroop, honing, jam of druiven zijn een mooie tegenhanger. Ook met je drinken kun je hier een fijne tegenhanger voor vinden in witte wijnen of een wat donkerder bier met een zoete ondertoon.

Zo smaakt je kaas het lekkerst

De smaak van kaas laat je het beste tot zijn recht komen door hem te serveren op kamertemperatuur. Haal de kazen dus een half uur tot een uur van tevoren uit de koelkast. Gebruik voor iedere kaassoort een eigen mesje, zodat alle smaken puur blijven.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.