logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Fire Sermon gaat door: Hemelvuur moet de oplossing bieden


fire sermon hemelvuurIk moet toegeven: ik heb het tweede deel van Fire Sermon, Hemelvuur, wat lang laten liggen. De reden was eigenlijk heel eenvoudig. Ik vond het eerste deel, Vuurpreek, wel interessant, maar door het ontbreken aan vaart in het verhaal kon het mijn aandacht niet zo goed vasthouden. Hemelvuur lijkt wat dat betreft juist wel geschreven door een andere persoon: Fire Sermon 2: Hemelvuur heeft heel wat meer vaart, waardoor je makkelijker doorleest.

Het verhaal

Fire Sermon is een trilogie over een post-apocalyptische samenleving. Er is een grote nucleaire ramp geweest, waardoor een groot deel van de wereld onbewoonbaar is geworden. De deadlands, zoals ze die noemen. En jammer genoeg is er met die ramp ook een boel kennis en geschiedenis weggevaagd. Niemand weet eigenlijk meer hoe het er vroeger aan toe ging. En inmiddels is die hele vertrouwde samenleving, zoals wij die kennen, op de kop gezet. Sterker nog: er is een heel belangrijk ding bijgekomen dat het dagelijkse ritme bepaalt. Er worden namelijk alleen nog maar tweelingen geboren! Daarvan is één kind perfect, en het ander komt met gebreken. Toch zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. De pijn van de één is voelbaar voor de ander. En gaat de ene dood… dan sterf ook diens wederhelft. De Alfa’s en de Omega’s. Ergens in de geschiedenis van de Nieuwe Wereld hebben de Alfa’s besloten dat ze zich niet laten tegenhouden door de Omega’s. Alle Omega’s worden dan ook in dorpen opgesloten, waar ze moeten werken voor de Alfa’s. De Omega’s krijgen net genoeg eten om te overleven en niet ziek te worden, maar alle luxe en weelde… die gaat naar de Alfa’s.

Oneerlijk verdeeld

Dat is natuurlijk hartstikke oneerlijk, veel Omega’s verzetten zich hier dan ook tegen. Zoals Cass, een Omega zonder lichamelijke gebreken maar met de kracht van het ‘zien’, het krijgen van visioenen. Haar broer, Zach, is inmiddels een hoge pief in de Raad, het bestuurorgaan van de Fire Sermon-reeks. Cass droomt van een wereld waar Omega’s een goed leven hebben: het Elders. Daar gaat ze naar op zoek. Ze ontsnapt aan haar bestaan en samen met de tweeling Zoë en Piper gaat ze op zoek naar kennis over deze droom. Langzaam maar zeker komt ze steeds dichter bij de waarheid – en bij het verzet! Een felle strijd woedt door het land, waarbij de Alfa’s het tegen de Omega’s opnemen. Toch moet er ergens een oplossing zijn voor deze vrede wereld: de Ark van de waarheid. De vraag is echter: wie zal die het eerst bereiken? De zwakke Omega’s, of Zach en zijn sterke leger Alfa’s?

Conclusie over Fire Sermon 2: Hemelvuur

Een spannend boek waar een mooi tempo in zit. Je leert ontzettend veel over de laatste 400 jaar in de Nieuwe Wereld: Hemelvuur is wat dat betreft een echte ontdekkingstocht. Samen met de verzetsstrijders voert Cass felle gevechten uit, die tot in de gruwelijkste details zijn omschreven. Spannend! Maar jammer dat het eerste deel niet zo’n tempo had. Door: Score: Fire Sermon 2: Hemelvuur krijgt 3.8 van de 5 punten.

Informatie

Fire Sermon 2: Hemelvuur, AW Bruna, 350 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789400504783. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.