logo-liggend-wit-donkerblauw

Final Fantasy XV verandert de regels flink

final fantasy xvFinal Fantasy XV heeft heel wat fans op hun grondvesten doen schudden. Want deze game is anders dan de eerdere titels. En dat is voor een franchise die al heel wat jaren meegaat best wel riskant. En verrassend genoeg zou het zelfs nog wel de missing link kunnen zijn die deze hele game-reeks nieuwe inzichten kan verlenen. Wil je het verhaal leren kennen, dan kun je jouw tanden al zetten in de gelijknamige film Final Fantasy XV: Kingsglaive. Dan kun je in ieder geval de hoofdpersoon, Noctis al leren kennen, alsook zijn speciale gave, het transporteren naar andere locaties.

Epische gevechten

Wat Final Fantasy XV zo goed maakt, is het nieuwe gevechtssysteem. Je meot weten dat Final Fantasy aan de bakermat van het hele RPG-genre heeft gestaan. De helden, een groepje dat telkens verandert, voert lange missies uit. Daarbij komen ze te pas en te onpas vijanden tegen. Het beeld veranderd daarop in een nieuw scherm, waarbij je de ‘goeden’ tegen de ‘slechten’ hebt, en iedereen om beurten een actie mag uitvoeren. Turn-based, waarbij je helden langzaam beter worden door ervaringspunten en voorwerpen die ze beter maken. Dat laatste element is er nog steeds, maar het turn-based element is nu niet meer aanwezig. Het is nu hard tegen hard, zonder pauzes.

Vriendenclubje

Wat ook anders is dan in andere games uit deze reeks, is dat je legertje aan helden niet zo maar een willekeurige verzameling ‘experts’ zijn. In de eerdere games had je bijvoorbeeld een echte tovenaar, een genezer, een vechter. Nu heb je vier vrienden die op pad gaan. En ja, ieder heeft zijn eigen specialiteit, maar die staat helemaal niet zo op de voorgrond als bij andere titels uit de franchise. Dat maakt bovendien ook dat je groepje een speciale band met elkaar heeft, waardoor het hele spel gaver en leuker is om te spelen. Gaandeweg het spel worden je helden beter en sterker. Door de ervaring die ze opdoen tijdens gevechten, maar ook tijdens trainingen, waar je beter leert omgaan met magie en wapens. En natuurlijk sprokkel je door het hele spel een mooie verzameling aan kleding en wapens bij elkaar, waardoor je sterker wordt en beter bestand bent tegen schade.

Wereld van EOS

in Final Fantasy XV reis je door de wereld van Eos, met jouw held, kroonprins Noctus van het Lucis koninkrijk, om een grootse missie te voltooien. Niet echt een briljant verhaal, en de personages zitten ook echt in een emotionele achtbaan – ze wisselen vaker van emotie dan vrouwen van kleding. Door het spel heen kom je diverse opdrachten tegen waar je speciale beloningen mee kunt verdienen. Of dwaal je door gevaarlijke onderwerelden vol vijanden en vooral reusachtige eindbazen – die bizar sterk kunnen zijn. Jammer bij die grotten is wel dat er geen savepoints zijn tijdens het spelen. Jet moet het van het begin tot het eind in één keer voltooien, of je begint weer van voor af aan. Zonder de ervaring en voorwerpen die je hebt gespaard. Kleine minpuntjes dus tijdens het spel, maar de game zelfs is een meer up-to-date versie van de oude reeks.

Conclusie over Final Fantasy XV

Een stoere RPG uit de oude doos, maar dan weer helemaal bij de tijd. Een goede zet van Square Enix, maar tegelijk ook een gewaagde. Kunnen de echte fans wennen aan deze nieuwe manier van spelen? Door: Score: Final Fantasy XV krijgt 4,5 van de 5 punten.

Game info

Square Enix
PS4, RPG. Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Greetje Heller avatar

    Deze is leuk voor mijn zoon,hij heeft net een ps4 voor zijn verjaardag gekregen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.