logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Final Fantasy VII Remake


Final Fantasy is een gamereeks die bij veel gamers het hart al sneller doet kloppen. Toegegeven, ze hebben in de franchise een paar pijnlijke missers gemaakt, maar ook een aantal juweeltjes. Games die bij iedereen op de must-have lijst moeten staan, ongeacht je favoriete genre. Een van die games is Final Fantasy 7. Het spel had werkelijk alles wat je kunt wensen in een rpg: goede actie, een diep verhaal en bovendien een geweldige reeks personages die je alleen maar kunt liken. Voor de nieuwe generatie consoles is er een remake van Final Fantasy VII gemaakt, en dat is de game die we de afgelopen weken hebben gespeeld.

Hype

Het was best spannend om een een game als Final Fantasy 7 Remake te spelen, zeker omdat de originele titel zo’n hype was. Het kan op zo veel fronten misgaan, van een set aanpassingen die te weinig toevoegen aan het spel of de nieuwe generatie consoles, maar ook aan een te grote verandering, waardoor het van het origineel weinig meer over is. En veranderingen aanbrengen moeten ze – het originele spel is ongeveer 23 jaar oud! En toch hebben ze heel wat aanpassingen gedaan. Er zijn nieuwe verhaaldetails toegevoegd, maar vooral het vechtsysteem heeft een fikse make-over gekregen. Flinke stappen, die gelukkig stuk voor stuk goed uitpakken.

Het verhaal van Final Fantasy VII

In deze game speel je Cloud Strife, een huurling die is ingehuurd door Avalanche, een groep eco-activisten die vecht tegen het gigantische energiebedrijf Shinra. Het hele spel speelt zich af in de stad Midgar, waar de energiecentrale zich bevind. Om de stad van stroom te voorzien oogst Shinra Mako, om ze te verwerken via gigantische reactoren. Er is maar één probleem hiermee: Mako is letterlijk de levensader van de planeet, dus door deze gigantische metropool van stroom te voorzien, vermoordt dit bedrijf de planeet. Langzaam maar zeker ga je dit ontdekken en beslissingen nemen om dit kwalijke fenomeen te stoppen.

Teamwork

Maar dit is wel een Final Fantasy-game, waardoor je al snel een aantal teammates om je heen verzamelt waarmee je de strijd kunt aangaan. Ieder van hen heeft unieke eigenschappen en vaardigheden, die je zult moeten inzetten om je doel te bereiken. Zo wordt je vrijwel het hele spel vergezeld door twee leden van Avalanche, Barett en Tifa. en je staat er niet alleen voor. Terwijl u bent een huurling, je begeleid gedurende vrijwel het hele spel door twee leden van Avalanche, Barett en Tifa. Maar ook andere leden van Avalanche komen regelmatig terug in Final Fantasy VII. Genoeg om veel van hun uitgebreide achtergrond te leren kennen en zelfs een band met ze op te bouwen!

Vechten

Hoewel Final Fantasy van originele een turn-based gevechtssysteem gebruikte, is daar de laatste tijd structureel van afgeweken. Ook de Final Fantasy 7 Remake gebruikt een actiegerichte stijl. In plaats van te wachten tot je ATB-meter vol is zoals in het originele spel, vul je de meter door aan te vallen met een van de personages in je team. Elk personage heeft zijn eigen ATB-meter, die vult wanneer het personage aanvalt. Je kunt namelijk wisselen tussen de personages tijdens de gevechten. Zo kun je bijvoorbeeld voor vliegende vijanden een ander personage kiezen dan Cloud, aangezien hij met zijn zwaard niet zo’n ster is in dat type vijand. Zo blijf je wisselen tussen je karakters om gebruik te maken van hun eigenschappen, maar soms ook vanwege hun speciale vaardigheden die je kunt inzetten om vijanden te slim af te zijn. Strategie speelt een ontzettend belangrijke rol in de felle gevechten. Dat zorgt er bovendien voor dat de gevechten geen enkele keer saai of repetitief worden.

Materia

Een belangrijke rol in Final Fantasy VII Remake vormt Materia. Dat zijn kleine gekleurde energiebolletjes die je in je wapens en bepantsering kunt steken om jezelf spreuken, vaardigheden en stat-boosts te geven – sommige kunnen zelfs gigantische monsters oproepen om je te helpen in de strijd. Na elk gevecht krijg je AP, die alle Materia die je gezelschap heeft uitgerust naar een hoger niveau tilt en je krachtigere vaardigheden geeft. Omdat je buiten de gevechten naar hartenlust kunt wisselen tussen de Materia, moedigt Final Fantasy 7 Remake je aan om constant te experimenteren met je team en diens samenstelling.

Ga direct naar Final Fantasy VII Remake op BOL.com.


Recensie over Final Fantasy VII Remake

CooleSuggesties topper

De Remake van Final Fantasy 7 is echt geweldig. Een van de beste JRPG’s is opnieuw tot leven gewekt en technisch gezien naar dit millennium getrokken. Het verhaal is geweldig uitgewerkt en aanzienlijk uitgebreid – je zult veel langer nodig hebben om het verhaal te voltooien dan de originele game… en dan zit je nog niet eens op de helft van de oude game! Het is dus wachten op het tweede deel. Het actiegehalte is hoog, de aanpassingsmogelijheden lijken nagenoeg eindeloos en het lineaire verhaal zal je meetrekken van het begin tot het eind.

Score: 9


Info

Final Fantasy 7 Remake, Square Enix
PS4, rpg.
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.