logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Yesterday


Yesterday kende iedereen The Beatles. Vandaag herinnert alleen de worstelende muzikant Jack zich hun liedjes nog. Dat is zo’n beetje de slogan voor de film Yesterday, die perfect in het straatje met films past die een hommage brengt aan een band of artiest, zoals we de laatste tijd meer zien. Denk maar eens aan Bohemian Rhapsody of Rocketman… zelfs A Star is Born zou in dit straatje passen. Yesterday (en de cover) laten al zien dat deze film gaat over de good-old poprockband The Beatles, maar dan een tikje anders. Deze film gaat namelijk niet over de band, maar over hun muziek. Daarnaast heeft de film een rode draad, waarbij hoofdrolspeler Jack Malik zoekt naar de liefde van zijn leven.

Yesterday-stills

In het eerste deel van Yesterday zie je singer-songwriter Jack Malik (Himesh Patel) als een artiest die probeert door te breken, maar het bij lange na niet red. Wanneer hij op een nacht naar huis fietst, is er ineens een bizarre stroomstoring. Jack valt van zijn fiets, maakt een lelijke smak (waarbij onder andere zijn voortanden breken, een voorval wat best lang wordt uitgemolken) en wordt hij wat later wakker in het ziekenhuis. Een paar dagen later, wanneer hij met zijn vrienden wat drinkt, zingt hij Yesterday van de Beatles. Tot zijn grote verbazing kennen zijn vrienden het nummer niet… net als de band, The Beatles. Het blijkt dat Jack de enige is die hun nummers nog kent. Een geweldige kans – hij kan nu deze oude nummers onder zijn eigen naam uitbrengen!

Instant succes

Het blijkt een grandioos succes te zijn. Jack scoort de ene hit na de andere, hoewel hij niet alle nummers meer helemaal uit zijn hoofd kent. Toch heeft dat succes zijn keerzijde. Aan de ene kant moet hij steeds meer afstand nemen van het meisje waar hij al zo lang verliefd op is, om zo meer te maken van zijn carrière. Daarnaast blijkt het toch niet zo te zijn dat Jack als enige de nummers van de Beatles kent… er zijn nog meer mensen die van de nummers weten. Hoe kan hij zo lang mogelijk doorgaan zonder door de mand te vallen?

Ga direct naar Yesterday op BOL.com.


Recensie over Yesterday

Yesterday is een grappig concept, waarbij Jack na een stroomstoring in een alternatieve realiteit komt en de nummers van de Beatles kan gebruiken voor zijn eigen gewin. De muziek wordt op een goede manier ten gehore gebracht, en eerlijk is eerlijk – de manier waarop Ed Sheeran ten tonele verschijnt is geweldig. Een mooie dosis zelfspot! In de film krijg je een leuk kijkje in de wereld van succes en de artiestenwereld, maar niet altijd komt de film even goed op stoom. Sommige situaties worden te lang uitgebuit – daarbij is acteur Himesh Patel soms een tikje overactief en reageert hij net too much.

Score: 7


Informatie

Titel: Yesterday
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 116 minuten
Genre: komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.