logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Tolkien, 20th century fox


Het kan niet missen dat je de filmreeks over de Hobbit en Lord of the Rings gezien hebt. Het is een veilige stelling. Of je d’r nu van houd of niet, je kent ze. Zo niet: ren naar de winkel (of open Netflix) en ga ze kijken! De film Tolkien gaat namelijk over het eerste deel van Tolkiens leven, waarin de basis wordt gelegd voor de groot schrijver die hij uiteindelijk zal worden. Het is een wankele strijd geworden tussen de mooie jaren, waarin hij gelukkig was, en de ongelukkige jaren uit de oorlog, waarin ellende en misère de boventoon vormen. Al met al is het een redelijk goede balans geworden in deze film, die wonderwel laat doorschemeren waar Tolkiens inspiratie vandaan komt. Door de hele film heen zie je fragmenten die je later terug ziet komen in zijn avonturenverhalen.

John Ronald Reuel Tolkien

Maar wij kennen hem natuurlijk als JRR Tolkien, dat is een stuk korter. Hij is van jongs af aan al een taalkundig wonder, waarbij zijn fantasie van kinds af aan geprikkeld werd door de bijzondere verhalen over draken en goud, die zijn moeder Mabel hem en zijn broer vertelde. Ze wonen in het idyllische Afrikaanse Sarehole, waar ze alle ruimte hebben en lekker in de natuur kunnen spelen. Na haar overlijden komt Tolkien in een weeshuis terecht, waar hij de knappe Ethel ontmoet. Lang leven ze langs elkaar heen, maar het lot laat zich niet al te lang tartten: ze worden verliefd. Ze hebben een geheime relatie die zijn weerga niet kent, onder het dak van hun weesmoeder. Maar los daarvan heeft Tolkien een trouwe vriendengroep om zich heen verzameld. Vier jongens, Christopher Wiseman, Robert Gilson, Geoffrey Bache Smith en Tolkien zelf, zijn stuk voor stuk bezeten van een andere kunstvorm. De jongens noemen zichzelf de TCBS (Tea Club, Barrovian Society). Ze beloven elkaar plechtig om de wereld te veranderen met hun kunsten. Hier zien we de basis voor de ‘fellowship’, die we in het eerste deel van in de ban van de Ring gevormd zien.

Wisselwerking

Aan de andere kant beleef je Tolkiens leven in een later stadium. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vechten de Britten namelijk lustig mee en worden alle jongens opgetrommeld die zich vrij kunnen maken. Zo ook ons illustere gezelschap. Tolkien leidt echter onder de Loopgravenkoorts, waardoor hij de werkelijkheid een stuk aparter ervaart dan je zou denken. Begeleid door een soldaat, genaamd Sam, gaat hij op zoek naar Geoffrey Smith, van wie hij al enkele weken niets gehoord heeft. Onder invloed van het oorlogsgeweld en een ijlkoorts zie je elementen die later in zijn boeken terugkomen als het Oog van Sauron, draken en de Nazgûl. Een scherp contrast, waarbij je telkens naar het verleden wordt teruggeslingers wanneer hij zich iets herinnert.

Ga direct naar Tolkien op BOL.com.


Recensie over Tolkien

CooleSuggesties topper

Tolkien is echt één van de meest bijzondere biografiën die ik heb gezien. Het is een verhaal dat sterk is gekleurd, dat mag duidelijk zijn. Behoorlijk wat invloedrijke elementen uit zijn leven zijn onderbelicht of niet eens genoemd. Toch is het een mooie basis om mee te krijgen hoe bijzonder deze man nu eigenlijk is geweest. De wisseling tussen de loopgraven en zijn jonge jaren is best goed in beeld gebracht, hoewel de jonge jaren een stuk beter in beeld zijn gebracht dan zijn avontuur in de oorlog. Die is té expliciet en gekleurd, daar gaat alle elegantie van de film eigenlijk verloren. Bovendien worden er wel heel scherpe lijnen gezet met de filmvertolking die is gemaakt, die niet echt recht deed aan de boeken zelf. Er is wel genoeg aandacht voor de manier waarop Tolkien zijn wereld vormde, eerst gevoed door zijn vriendin, later door een excentrieke professor die hem een beurs aanbied en zijn honger naar taalkennis en -ontwikkeling verder voed (met een briljante redevoering over het woord Eik!)

Score: 9


Informatie

Titel: Tolkien
Uitgever: 20th century fox
Tijdsduur: 120 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.