Film review: War for the Planet of the Apes


War For The Planet Of The ApesHet blijft een bijzonder verhaal: mensapen die zich ineens gaan ontwikkelen tot hoog-intelligente wezens. Het zou ook voor enorm veel problemen zorgen, want wij staan natuurlijk al sinds jaar en dag bovenaan de voedselketen. Genoeg stof tot overpeinzen, zoals je begrijpt. Deze nieuwe reeks actiefilms neemt overigens een heel andere wending en beloop dan de originele films, die zich afspeelden op een heel andere planeet. Hier wordt de aarde geteisterd door twee virussen: eentje die apen slimmer maakt, en een ander virus dat mensen dood… de overlevenden hebben zich verzameld en hebben de schuld afgeschoven op de apen. Onterecht, maar wie wil luisteren?

Troonopvolger

In de allereerste film heb je Kobo leren kennen. Kobo was een chimpansee die door de mensen flink mishandeld was. Hij zat dus vol wraakgevoelens die hij door zijn hoge intelligentie flink de vrije loop kon laten. Zijn tegenhanger is Caesar. Ook een hoog intelligente chimpansee die zelfs heeft geleerd om te spreken (net als Kobo trouwens) maar die juist heel vredelievend door mensen is opgevoed. De twee stonden dus lijnrecht tegenover elkaar. Toch won Kobo de macht en wist hij de apen op te zetten tegen de mensen. Een felle strijd volgde, waarbij Kobo het onderspit moest delven. Caesar wilde een eind aan de strijd en besloot om de apen mee te nemen naar het bos, zodat ze vreedzaam verder konden leven. Dat is het startpunt voor War for the Planet of the Apes

Haat en nijd

Die haatgevoelens waren natuurlijk niet alleen bij de apen aanwezig. Ook verschillende mensen koesteren moeten wrok tegen de intelligente mensapen. Zo ook kolonel Kernel, die een aantal sympathisanten om zich heen heeft verzameld. Samen gaan ze fanatiek de strijd aan alle apen uit te roeien. Zelfs nadat Caesar te kennen heeft gegeven dat hij geen strijd wil en juist in vrede wil verdere leven. Als de kolonel de vrouw en oudste zoon van Caesar vermoord, gaat hij echter te ver. Caesar zint op wraak en trekt er met een aantal trouwe metgezellen op uit.

Oorlogskamp

Terwijl Caesar en zijn kleine patrouille op pad zijn om informatie te vergaren, geeft hij opdracht en de rest van de troep om een veilig heenkomen te zoeken. Dat lukt helaas niet. De apen worden opgemerkt en opgesloten in een verlaten kazerne. Het is nu aan dit kleine groepje apen om de rest te bevrijden. Ondertussen ontdekken ze dat er een nieuw virus is opgedoken dat gevaarlijk is voor mensen: het zet ze juist een aantal stappen terug de evolutieladder. Een nieuwe reden om apen te haten!

Conclusie over War for the Planet of the Apes

Dankzij de nieuwste technieken is er gezorgd voor een levensechte wereld vol hoog-intelligente mensapen. Op indrukwekkende wijze wordt getoond hoe dit voor weerstand zorgt bij de mensen en hoe ze daar mee omgaan. Caesar is de hoofdrolspeler in deze film – zijn bedenkingen en overpeinzingen worden wonderwel in beeld gebracht. Natuurlijk zijn de special effects het neusje van de zalm. Een indrukwekkend vervolg, felle actie en het nodige speurwerk. Toch blijft de eerste film, Rise of the planet of the apes het indrukwekkendst. Door: Score: War for the Planet of the Apes krijgt 8 van de 10 punten.

InformatieLAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Manuela Diepstraten avatar
    Manuela Diepstraten

    Prachtige filmserie, hoe wreed de mens toch kan zijn

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.