logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film review: The Mummy


mummy-dvd-2d

Toen The Mummy werd aangekondigd, met Tom Cruise in de hoofdrol, had ik eerlijk gezegd gedacht dat het een stoere remake zou worden van de The Mummy-trilogie, je weet wel, die semi-komische actiefilms met Brendan Fraser in de hoofdrol. En eigenlijk heeft het er ook wel iets van weg, in hoeverre je in dit soort films een heel originele en unieke visie kunt hebben. Want eerlijk is eerlijk: de Oude Egyptenaren met hun tomeloze geloof in de goden en magie spreken natuurlijk wel tot de verbeelding. Kijk maar eens naar die gigantische bouwwerken en projecten, die ze zonder enige vorm van technologische hulp in elkaar hebben geknutseld. Da’s toch te bizar voor woorden?

Sexy mummie

Er zijn natuurlijk talloze overeenkomsten en verschillen tussen beide films. Laat ik die verschillen maar even laten voor wat ze zijn en me helemaal storten op het verhaal van deze versie. En de bizarre creepy-sexy verschijning van Sofia Boutella, die in deze film de egyptische prinses Ahmanet speelt. Deze dame was in het Oude Egypte niet om zonder handschoenen aan te pakken. Ze zou de troonopvolger worden, tot haar vader met een zoveelste vrouw een zoon verwekte. Een troonopvolger! En dus moet iedereen dood. Ahmenet sluit een pact met de goden, komt onder de tattoos te zitten en beschikt over magische krachten om Seth, god van de Dood, tot leven te wekken. Nadat ze haar vader, diens vrouw en haar broertje heeft vermoord. Voor ze Seth naar aarde kan roepen wordt ze echter gevangen en buiten Egypte levend begraven … uhm… gemummificeerd.

Hedendaagse grafrovers

En dan spring je ineens naar het heden, waar je Tom Cruise – uhm… Nick Morton – als verkenner in het leger zit. Met een dubbelrol: hij speurt meteen alles af naar schatten om te stelen en te verpatsen. Best wel cru, zeker als je bedenkt dat hij een schatkaart heeft gestolen van een knappe blonde vrouw, Jenny Halsey. Met die schatkaart vind hij… de tombe van Ahmenet, in een wel heel onheilspellende setting. De prinses, vel over been (letterlijk) en in lompen gehuld, ontsnapt uit haar tombe via een flink aantal rampen en weet te ontkomen. Ze heeft haar zinnen gezet op Nick Morton en stalkt hem zoals alleen mummies dat kunnen. Naarmate ze meer mensen vermoord en leegzuigt krijgt ze haar oude vorm terug – gelukkig – maar ook haar magische krachten – da’s minder.

Hulp van monsters

Maar dan neemt het verhaal ook weer een rare wending, want de blonde Jenny blijkt te werken voor niemand minder dan Dr. Jekyll, een rol van Russell Crowe. Inderdaad, de Dr. Jekyll van Mr. Hyde! Hij heeft zijn leven gezet op het uitroeien van het kwaad, op een wel heel bijzondere, bizarre, manier. Dr. Jekyll heeft met zijn geheime genootschap heel wat geheimen ontfrutseld, met de Egyptische prinses wel als meest extreme vorm. Maar is de prinses niet té machtig voor deze maffe geleerde?


Recensie over The Mummy

Dit is een geweldig spannende verfilming van het aloude thema van een mummie die tot leven komt. Alle moderne technieken werden uit de kast gehaald, wat zorgt voor een geweldige actiefilm. Vooral de scene in het vliegtuig is ontzettend spannend, hoewel hij een tikje lang duurt. De ‘laatste adem’ van de slachtoffers van de prinses komen ook steevast prominent in beeld – een beetje gore moet je wel verwachten in deze film. Daarnaast weinig schrikmomenten, maar vooral creepy blikken, grootse offers en een onverwacht einde. The Mummy is een aanrader voor fans van actiefilms die ook wel van een vleugje gruwel houden.

Score: 8


Informatie

Informatie

Titel: The Mummy
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 110 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.